Увеличението на капитала на Еврохолд България на Българската фондов борса

...
Коментари Харесай

"Еврохолд" успешно пласира почти всички права от увеличението на капитала си

Увеличението на капитала на " Еврохолд България " на Българската фондов борса върви към сполучливо привършване. Компанията започва процедурата по набиране на 100 млн. евро като част от проектите й да финансира покупката на бизнеса на CEZ в страната за 335 млн. евро, които би трябвало да бъдат обезпечени до края на юли. След края на търговията с правата и след аукциона за неизползваните от тях излиза наяве, че общо е пласирана численост права, която подхожда на нови акции за над 96.3 млн. евро.

Това действително е оптималната сума, която би постъпила в " Еврохолд ", в случай че всички продадени права бъдат записани и платени в период, който е до 25 юни или края на тази седмица. От нея обаче би трябвало да се платят и разноските по самото нарастване, тъй че чистият резултат ще е малко по-малък.
Успех без еуфория
Макар предлагането да върви към привършване с триумф, то не провокира сериозен интерес измежду борсовите спекуланти. По процедура за всяка своя акция актуалните акционери получаваха по едно право, което те можеха да употребяват, в случай че желаят да вземат участие или продадат. За да се запишат 2 нови акции по емисионна цена 2.5 лева, бяха нужни 5 права, като по този начин от цялата емисия оптимално " Еврохолд " можеше да набере 197 525 600 лева, или близо 101 млн. евро.

При двуседмичната търговия с правата съвсем нямаше договорка, като бяха трансферирани едвам 328 хиляди бройки. А след края на търговията стана ясно, че са употребявани 99 млн. права, или малко над 50% от всички, което подхожда съвсем напълно на каузи на мажоритарния акционер в " Еврохолд България ". Това е " Старком холдинг ", в което съществени акционери са Асен Христов и Кирил Бошов и което към края на март има 98 924 841 акции. Това не е изненада, защото от обществената компания още преди месеци обявиха, че мажоритарният акционер е поел ангажимент да запише полагащия му се дял от нарастването. Същевременно обаче този резултат демонстрира, че другите огромни сегашни акционери не са се присъединили - а точно фонда KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery (14.23%), Blubeard Investments Limited (9.96%), а също и околните до " Еврохолд " пенсионни фондове на " Бъдеще " и " Специализирани логистични системи " с по малко над 6%.

Именно техните (както и на други по дребни инвеститори) 98.5 млн. права са препоръчани на аукциона, който се организира през днешния ден. Той завърши с продадени малко над 89.36 млн. права в едвам шест покупко-продажби. От тях има три по-големи за 45, за 39.25 и за 5 млн. права. На този стадий не е ясно кои са новите вложители. Още през март от " Еврохолд " оповестиха, че имат реализирана договореност с фонда GEM Global Yield LLC SCS да обезпечи 31 млн. $ или 26 млн. евро, само че продадените през днешния ден права са сумарно за 45.7 млн. евро, а най-голямата договорка - 23 млн. евро.
Последните линии от договорката
Така към този момент обезпечаването на финансирането за договорката за активите на CEZ наподобява все по-близо. Преди 10 дни, че ще отпусне до 60 млн. евро заем на Eastern European Electric B.V. (EEE), която е 100% дъщерна благосъстоятелност на " Еврохолд " и през която би трябвало да стане придобиването. Това включване на институционален заемодател евентуално ще даде убеденост и за частни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР