Увеличение на заплащането за аптеките за всяка отчетена електронна рецепта

...
Увеличение на заплащането за аптеките за всяка отчетена електронна рецепта
Коментари Харесай

Увеличават парите на аптеките за изписани лекарства срещу COVID

Увеличение на заплащането за аптеките за всяка регистрирана електронна рецепта с лекарства за лекуване на Коронавирус планува смяна в Наредба 10. Увеличението е от 4 лева на 10 лева и касае лекарствените артикули, които са изцяло реимбурсирани от НЗОК.

Предлаганото допълнение има за цел да обезпечи съответно възнаграждение на аптеките за работа при неподходящи или нездравословни условия на труд, при осъществяване на електронни наставления с предписани лекарствени артикули, с равнище на възнаграждение 100 на 100, предопределени за домашно лекуване на заразна болест, за която е оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, написа в претекстовете към плана.

С предлагането се цели още да бъде обезпечен достъпът на здравноосигурени лица до лекарствена терапия в условия на епидемиологично разпространяване на Коронавирус.

Необходимите средства за това ще са към 150 000 лева, тъй като в НРД 2020-2022 е заложен правилник за определяне на до 3 лекарствени продукта за един МКБ код на заболяване, както и заради това, че медикаментите за един лечебен курс се изписват с една рецепта. Средствата са изчислени за към 2000 предписания на месец.

От Министерство на здравеопазването прецизират, че средствата за нарастването няма да нарушат бюджетната рамка и са планувани в бюджета на НЗОК 2022 година

Срокът за публично разискване на препоръчаното изменение е 14 дни – до 11 март в това число.

Пълния текст на плана може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР