Увеличение на пенсиите от първи юли с цели 21,6%, които

...
Увеличение на пенсиите от първи юли с цели 21,6%, които
Коментари Харесай

Ще има ли повишение на пенсиите с над 20% от юли?

Увеличение на пенсиите от първи юли с цели 21,6%, които да компенсират отпадането на Коронавирус добавката от 60 лева Това разгласи през вчерашния ден вечерта пред бТВ общественият министър Георги Гьоков - представител на Българска социалистическа партия в съдружното държавно управление, като категорично акцентира, че диалозите с министъра на финансите Асен Василев били " неокончателни ".

Темата обаче е доста значима и наподобява, че за следващ път Българска социалистическа партия пробва да вземе превъзходство над другите партии в държавното управление като разгласи обществена мярка, която не е разисквана и дефинитивно призната.

Всъщност този % на допустимо нарастване бе изразен още в петък от депутатът от Българска социалистическа партия Петър Кънев. Тогава той не може да изясни дали това число съдържа в себе си Коронавирус добавката или не. По принцип досега Гьоков постоянно е казвал, че счита, че тази добавка би трябвало да остане в деяние и след 1 юли. Освен това той обществено планираше и нарастване на пенсиите с 10%.

Вчера обаче разбрахме, че Гьоков към този момент счита запазването на тази добавка за " неуместно " решение. Затова предлага и това стремително нарастване на пенсиите. Идеята е те да не се намаляват в номинален размер и изчисленията на общественото министерство показвали, че по този начин щяла да се компенсира и инфлацията за насъбрания интервал.

Шокиращото е, че Гьоков продължава да упорства и още дно преизчисляване на пенсиите през октомври, което да разреши доближаването на ниските и високите пенсии. Това е похвална концепция, само че никой досега не изяснява от кое място ще дойдат всички тези пари в случай, че няма никаква причина да считаме, че постъпленията в Национален осигурителен институт се усилват.

Поредната нова концепция - тази за юлско нарастване с над 21%, явно е комуникирана с " Демократична България " и има единодушието на дясното обединяване. Поне до този извод се стига от изявлението на Ивайло Мирчев пред Нова, където той също разгласи с самоувереност новата концепция.

Според Мирчев добавката изкривява целия модел. И това е изцяло правилно - смесването на обществената и пенсионните системи, обърква пенсионерите и основава лъжливо чувство за повишение на цялята пенсия, а добавката е единствено краткотрайно решение. Това беше по този начин обаче и когато бе признат този бюджет с включена добавка.

От друга страна - ръководителят на бюджетната комисия към Народно събрание и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански през днешния ден бе безапелационен, че през днешния ден за първи път от Ивайло Мирчев е научил за идното вероятно нарастване и че такава мярка не е комуникара с Има Такъв Народ.

" На нас такова нещо не е предлагано. В последния съдружен съвет съвсем никакви ограничения, никакви проценти не сме обсъждали ", съобщи той.

Не просто това, а Каримански даже съобщи, че Има Такъв Народ щели да разгласят свои оферти за стопански ограничения до края на тази седмица. И това в същата седмица, в която държавното управление към този момент показа своите визии и ги разиска с работодателите.

В тази обстановка бъдещето на нарастването на пенсиите остава нестабилно, изключително като се има поради, че от Политическа партия не са декларирали нито поддръжка, нито отвод от концепцията за над 20-процентното нарастване.

Припомняме, че сега минималната пенсия е 370 лева, само че с Коронавирус добавката доближава до 430 лева Припомняме също, че Асен Василев неведнъж дава обещание, че плануваният годишен недостиг няма да се помпа в допълнение от идната през юли актуализация на бюджета. Ако обаче има ново шоково нарастване на пенсиите, тези пари евентуално ще дойдат през прехвърляния от парите за вложения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР