Увеличен риск от пожари в горещото време. Пожарът в бургаския

...
Увеличен риск от пожари в горещото време. Пожарът в бургаския
Коментари Харесай

22 кули с термокамери следят за пожари в реално време в цялата страна

Увеличен риск от пожари в горещото време. Пожарът в бургаския квартал " Банево ", унищожил към 600 дка борова гора и сухи треви, за първи път е бил проследен от три нови противопожарни кули в региона.
Площта, която обгръща всяка една от кулите, е с радиус сред 7 и 10 километра. Едната на територията на Община Карнобат, другата на територията на Свети Влас и имаме още една кула тук построена на територията на община Средец в околност Факия.
инж. Мариян Костадинов - изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите

Съоръженията - всяко, от които е на стойност над 300 хил лв., са с термално видеонаблюдение и добра видимост и нощем, а данните се изпращат в център за наблюдаване.

„ Настроени са към 100 градуса с цел да може да се заобикалят подправените сигнали. Реално температурата на един горски пожар е над 100-120 градуса. Ето виждате в действително време тук пожара е достигнал до 160 градуса “, споделя инж. Боян Янчев - основен специалист „ Контрол и запазване на горски територии ” към РУГ Бургас.

Страната ни разполага с общо 22 такива уреди, чието създаване е стартирало от началото на 2017-та година . Предстои да бъдат построени още такива с финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.
Горските управляващи разполагат с 211 автомобила за първична реакция. Това съставляват високопроходими коли 4х4, които са оборудвани с модули за гасене на пожари. Тези коли са извънредно потребни за нас, тъй като разрешават първична реакция в границите на няколко минути от разкриване на горските пожари. Един горски пожар не стартира ли да се гаси още първоначално до един два, след втория час към този момент, доста мъчно може да бъде загасен и стеснен.
инж. Мирослав Маринов - зам.министър на Министерство земеделието и храните

В съпоставяне с 2022 година, когато пожарите са унищожили 22 хиляди дка тази година загубите от пожари са едвам 5300 декара. В основата на пораждане на пожари е човешката неточност, като за наказания припомнят както от Министерство на вътрешните работи, по този начин и от горските дирекции. Глобите за рисково палене на огньове край горски площи са от 500 до 5 хиляди лв..
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР