Увеличен брой на новообразуваните дела, кратки срокове на произнасяне и

...
Увеличен брой на новообразуваните дела, кратки срокове на произнасяне и
Коментари Харесай

Увеличен брой на новообразуваните дела отчита Административен съд – Русе

Увеличен брой на новообразуваните каузи, къси периоди на изговаряне и висок % на доказаните от Върховен административен съд правосъдни актове регистрира Административен съд – Русе за 2023 година. Данните сочат, че средномесечното постъпление на каузи през годината се е нараснало с 20%.

Общият брой на обсъжданите първоинстанционни и касационни каузи и върнати за продължение на съдопроизводствените дейности през миналата година е бил 1434 бр., като 1237 от тях са новообразувани, а 197 – висящи. В края на отчетния интервал със правосъден акт са завършили 1181 каузи,а висящността на делата, изразена в проценти и в безспорни стойности, остава ниска с равнища идентични с предходните години.

От общо подлежащите на разглеждане 892 бр. първоинстанционни административни каузи, в края на годината са свършени 751 бр., 84% (в съпоставяне с 2022 година процентът е бил 81%). 315 от тях са завършили в период до 1 месец, 267 бр. са завършили в период 1-3 месеца, като минимален е броят на делата решени в период над 3 месеца.

Една от главните аргументи за отлаганена първоинстанционните каузи е за събиране на доказателства – гласни, писмени и чуване на експертизи. Сравнително дребен е броят на отсрочени каузи за последващо съвещание поради нередовно приканване на страните, конституиране на страна в производството или анулиран ход всъщност.

Анализът на първоинстанционните каузи по материя сочи смяна в критерия с максимален условен дял. Делата с максимален брой през 2023 година са от категорията „ Други “ (дела поЗУСЕФСУ, ЗПЗП и други където все по-често въпросите са с висока фактическа и правна сложност), следвани от групата на частните каузи, производства по Закона за държавния чиновник, ЗМВР, ЗОВС и Закон за съдебната власт. Статистиката сочи повишен брой и на делата, свързани с обжалване на наложени по ЗМВР дисциплинарни санкции.

Поради неспособност да бъдат образувани еднолични или касационни сформира, след заповеди на ръководителя на Върховен административен съд, забележителен брой каузи, формирани пред АдмС-Ловечи Административен съд – Плевен, са били прегледани от русенските магистрати, само че без опция да бъдат регистрирани в годишната статистика за 2023 година

От прегледаните 542 касационни производства, в края на годината са свършени 430 каузи, завършени преди всичко в тримесечен период най-вече в границите на еднопроведено намерено съвещание. 100%от касационните актове по делата с административнонаказателен темперамент са постановени в едномесечен период от съвещанието.

Обобщените данни демонстрират повишен брой на доказаните от ВАСсъдебни актове (80% са доказани,а 17% са напълно или отчасти анулирани или обезсилени), което е индикатор за високото качество на правораздавателната активност на съда.

Девет магистрати са правораздавали в Административния съд през 2023 година, като съдиите не са профилирани в избрана материя.

В осъществяване на решение на Висш съдебен съвет по отношение на поетапно внедряване и потребление на Единна деловодна осведомителна система (ЕДИС) и среда за взаимна работа за потребностите на Върховен административен съд и двадесет и осемте районни административни съдилища в края на 2023 година съдът стартира успоредна работа по две деловодни стратегии.

През 2023 година съдът продължи да ползва политика на дейно разходване на бюджетните средства и реализиране на непрекъснат надзор за реализиране на нужното финансово застраховане на активността и оптимално разходване на финансовите запаси. Във връзка с нуждата от осъществяването на ремонт на облицовката на постройката бе декларирано пред Висш съдебен съвет желание за осъществяване на социална поръчка с предмет „ Ремонтни действия по фасади на постройката на Административен съд – Русе “ с искане за обезпечаване на средства през 2024 година

Въпреки направените финансови прогнози и действително нужни средства спазваният от Висш съдебен съвет принцип за пресмятане на полагащите се средства за настояща прехрана на база одобрения в условия на финансова рецесия бюджет нереално интерпретира и отразява действителните потребности на Административен съд – Русе

И през 2023г. Административен съд – Русе продължи да инициира и организира събития за повишение правната просвета и разпространение работата на институцията. Приложеният комплекс от действия бе съгласуван с одобрените в Комуникационната тактика на правосъдната власт цели и цели, ориентирани към създаване на публичното доверие и одобряване положителния облик на съда.

За поредна година Административен съд – Русе бе хазаин на студентските практикина второкурсниците от Юридическия факултет на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Студентите от специалността „ Право ” бяха подкрепени от административните магистрати в практическото си образование по дисциплините „ Административно право ” и „ Административен развой ”. Младите адвокати имаха опция да се срещнат с признатите към този момент промени в Административнопроцесуален кодекс, с прилаганите в административното право правила, както и да научат елементи и условия за сходствата и потребността от синхронизиране на българското законодателство с европейското. Работата на магистратите със студентите от Юридическия факултет продължи и при започване на новата академична година. През ноември студенти от четвърти курс на специалността „ Право “ гостуваха на съда в границите на образователната стратегия по данъчно право.

За пета година Административен съд – Русе се причисли с лекторска стратегия и начинания към Образователната програмана Висш съдебен съвет и МОН „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ”. В акцията през 2023 година съдът причисли като сътрудници три русенски гимназии– Професионална гимназия по стопанска система и ръководство „ Елиас Канети “, Английска езикова гимназия „ Гео Милев “ и Математическа гимназия „ Баба Тонка “.

Цикълът от лекции, който Административният съд провежда и реализира, се осъществя в границите на втория образователен период. В полемиките участваха близо 300 единадесетокласнициотпартниращите образователни заведения.

И през миналата година съдът провежда Ден на отворените порти. Част от програмата включваше проява на метода на разпределение на постъпилите в съда каузи, както ипосещения в открити правосъдни съвещания, срещи и диалози с магистрати и правосъдни чиновници.

В рамките на самодейността бе проведена традиционнатаобразователна работилница (workshop) „ В света на правото “ с възпитаници на Английска езикова гимназия „ Гео Милев “. Фасилитатори на срещата бяха зам.-председателят на съда Ивайло Йосифов и дългогодишният ръководител на Административен съд – Русе Елга Цонева.

Всеки клиент в Деня на отворените порти имаше опция да получи образец на осведомителната дипляна на съда, чието наличие обобщи съществени моменти от правораздавателната и публичната активност на Административен съд – Русе през миналите години.

В края на юни в съда гостува прокурорМарио Песучи от Окръжната прокуратура към съда в гр. Кунео, район Пиемонт, Италия в границите на едноседмичното си образование по Програмата за продан на магистрати от Европейския съюз на тематика „ Икономически закононарушения “.

Интересът на прокурор Песучи бе обвързван с обсъжданите каузи, подсъдни на административните съдилища, както и с присъединяване на прокурорите в производствата по оборване на ревизионни актове и решения за установяване на финансови корекции. Магистратът бе осведомен и с особеностите на делата, формирани по тъжби на лица, изтърпяващи санкции „ отнемане от независимост “. Обсъдено бе и използването на правилото за пропорция и правилото „ non bis in idem “от Съда на Европейския съюзи съдилищата в България и Италия.

Обект на журналистическите материали и изявленията през 2023 година бяха настоящи тематики, свързани с работата на административните магистрати; правосъдни производства с публичен и медиен интерес и осъществени начинания, за които в общественото пространство навреме бе предоставяна информация за тяхното насрочване и за постановените правосъдни актове.

Дейността на съда през отчетната 2023 година бе подчинена на главните целии задания за качествено, срочно и налично административно правосъдие, при съблюдаване върховенството на закона посредством дейно ръководство на делата и дисциплиниране на процеса; отговорно, дейно и транспарантно управление; повишение на публичното доверие към работата на съда и правосъдната система; развиване и консолидиране на кадровия потенциал; материално-техническа осигуреност и осведомителни технологии и дейно консумиране на бюджетните средства и потребление на материално-техническата база; опазване и надграждане на постигнатите резултати в цялостната активност на съда.

С всяка година административните съдилища се утвърждават като поръчител за налично, бързо, качествено и независимо правораздаване.

Доказателство за това са оповестените в осведомителното табло на Европейска комисия данни, които регистрират ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на 28-те страни – членки на Европейски Съюз.

Представените статистически информации демонстрират извънредно високите резултати на българското административно правосъдие през последните години за експедитивност и резултатност при решение на делата, а по индикатора „ време, належащо за разглеждане на административните каузи “, България е преди всичко в Европейския съюз.

***

Годишният регистриран отчет за работата на съда през предходната година бе представенднес, 27.03.2024 година, на Общо заседание в Административен съд – Русе.

Гости на събитието бяха ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, зам.-председателят на Върховен административен съд и началник на Първа гилдия Мариника Чернева, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Драгомир Кояджиков - членове на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, ръководителите на Окръжен и Районен съд – Русе, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура – Русе, ръководителят на Адвокатска гилдия - Русе, както и магистрати, правораздавали в Административен съд - Русе.

„ Отчетените от Административния съд в Русе резултати са извънредно положителни и са доказателство за бързо, качествено и транспарантно правораздаване “, бе оценката на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков в края на срещата.

„ Тук е най-високият % на доказани актове от инстанционната инспекция. Този съд постоянно е бил пионер в избрани правосъдни практики, които по-късно са се възприемали от Върховния административен съд “, разяснява и Атанаска Дишева, член на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

Върховните магистрати поздравиха екипа на Административен съд – Русе и за положителните връзки с другите органи на правосъдната власт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР