Увеличават се търговските вериги, прилагащи некоректната практика да разпространяват рекламни

...
Увеличават се търговските вериги, прилагащи некоректната практика да разпространяват рекламни
Коментари Харесай

„Ние, потребителите“: Бездействието на КЗП мултиплицира нелоялните търговски практики!

Увеличават се комерсиалните вериги, прилагащи неточната процедура да популяризират рекламни брошури и в средата на интервала на акцията да осведомят клиентите си, че въобще няма да доставят някои от продуктите със свалени цени или ще ги продават по-скъпо от обявеното в бюлетина.

Неспазените обещания към потребителите и изтъкнатите за това претекстове, в това число и методът при съобщаването за настъпилите промени са идентични – това навежда на мисълта за прекопирване на практиката . Например, сплотяващи прилагащите тези нелоялни практики търговци, са най-често посочваните за разминаванията аргументи: „ непредвидени условия “ и „ техническа неточност “.

Понякога тези вериги оповестяват, че част от понижените продукти няма да бъдат доставени , като постоянно става дума за тематични за настоящи празници артикули. Когато се окаже, че цената в магазина ще е по-висока от посочената в брошурата, от време на време това е в пъти. Ако пък търговецът е решил да обезпечи заместители на недоставените артикули, нормално те са по-неизгодни за потребителите като съответствие цена-качество или пък са недостъпни за част от тях.

„ Законът за отбрана на потребителите задължава търговците да обезпечат наличия за целия интервал на промоцията или различни артикули с идентични цена и характерности. Обратното е непрофесионално и недобросъвестно държание, което съставлява нелоялна комерсиална процедура “ , разяснява пред „ БНР “ създателят на „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова , добавяйки:

„ Когато търговците решат да разпространят известие за настъпилите промени, по какъв начин ще потвърдят, че тази информация е достигнала в точния момент и до всички консуматори, които са получили брошурите в пощенските кутии, в приложенията за отстъпки и онлайн? “

„ Очевидно е, че тези неточни практики се мултиплицират във времето. И няма по какъв начин да е другояче, откакто месеци наред друга верига употребява същия метод без последици, защото няма данни Комисията за отбрана на потребителите да е взела отношение по подобен проблем. След като контролният орган не желае да се намеси, то остава единствено потребителите да са бдителни и да не позволяват да бъдат подвеждани да трансформират проектите си за покупки поради въвежданите в придвижване промени от търговците “ , заключва Руменова.

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР