Увеличават се хората с увреждания, наети на работа чрез бюрата

...
Увеличават се хората с увреждания, наети на работа чрез бюрата
Коментари Харесай

Увеличават се хората с увреждания, наети на работа чрез бюрата по труда

Увеличават се хората с увреждания, наети на работа посредством бюрата по труда. От началото на годината те са с 33% повече спрямо цялата 2018-та година. По данни на Агенцията по заетостта все още работодателите търсят над 1400 души с увреждания. През тази година най-вече хора в неравностойно състояние са наети в София, Пловдив и Благоевград. През лятото влязоха в действие квоти за наемане на хора с увреждания. Те са наложителни за компаниите с над 50 души личен състав.

Виктор и Кристина работят в телекомуникационна компания. Той е с увреждане от към 5 години, а тя по рождение. И двамата дълго време са търсили работа. Сблъсквали се с идентични проблеми.
Виктор Недялков: Когато аз споделям, че имам ТЕЛК доста работодатели, които не бяха забелязали,че имам усложнения в напредването внезапно ми отхвърлиха да ми предложат работа.Кристина Вълчева: Мирогледът на работодателите е много стеснен. Ние сме доста амбициозни. И желаем да работим, с цел да можем да сме равни с всеки един от нас от сътрудниците.
Виктор е приключил логика на психиката, а Кристина счетоводство. Наети са в компанията по стратегия за хора с увреждания.
Радостина Тодорова - началник на програмата " Оpen MIND ": Хората с увреждания са доста по стимулирани. По-отдадени на работата, а ние около тях се променяме. Кристина Вълчева: Един неработоспособен не го убива самата диагноза, а ограничаването да бъде у дома.
За да паднат рестриктивните мерки хората с увреждания, би трябвало да имат достъп до качествено обучение и приспособени работни места, уверена е омбудсманът Диана Ковачева.
Диана Ковачева - народен омбудсман: В момента те са невидими. Никой не мисли за тях. Никой не ги вижда, никой не ги чува. Да им се дават повече благоприятни условия да бъдат дейни.
Омбудсманът ще изпрати рекомендации до общественото и просветителното министерство. Ще изиска и от работодателите да съблюдават квотите за наемане на хора с увреждания. По данни на Главната исноекция по труда към 1500 компании са ги изпълнили.
Дина Христова - Главна ревизия по труда: По два метода събираме данните за осъществяване на квоите. Едното е с инспекции на място, а другото е с писма.
Около 170 компании не са изпълнили квотите за наемане на хора с увреждания. Те са платили 150 000 лв. компенсационни вноски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР