Увеличават се българите с онкологични заболявания. Смъртността у нас е

...
Увеличават се българите с онкологични заболявания. Смъртността у нас е
Коментари Харесай

Обсъждат ваксината срещу човешкия папилома вирус да стане задължителна

Увеличават се българите с онкологични болести. Смъртността у нас е по-висока от междинната за Европейски Съюз. Ракът е втората причина за гибел след сърденосъдовите болести. По данни за 2022 година заболеваемостта у нас е 422 на 100 хиляди души население. А в Европейски Съюз е приблизително 571 на 100 000 души, заключи Българска национална телевизия.

Слабият интерес към наложителните профилактични прегледи и ниското имунизационно покритие против човешкия папилома вирус, който е причина за някои онкологични болести, смъртността от рак у нас е висока.

Европейската организация за битка с рака показа пред депутати и институции в София " Манифест против рака " за 2024 година. В него са обрисувани и проблемите, които би трябвало да реши новият Европейски парламент.

Около 95% от дамите се срещат с човешкия папилома вирус . Инфекцията се предава по сексуален път и протича без признаци. 14 вида на вируса предизвикват разнообразни онкологични болести .

" 16-ти и 18-ти вид са на процедура причинителите на 75% от рака на шийката на матката ", сподели проф Радка Аргирова - вирусолог.

Това, след рака на гърдата, е второто по периодичност онкологично заболяване при дамите.

" В България е потвърдено, че всяка година към 1010 дами се разболяват. А смъртността е над 500, което значи, че 2 дами умират всеки ден ", уточни проф. Асен Николов - ръководител на Българското сдружение по акушерство и гинекология.

Ваксина против човешки папилома вирус има . У нас тя е безвъзмездна и е целесъобразна за девойките сред 10 и 14 годишна възраст. Имунизираните са към 2%

" Имаме абсурд - от едната страна имаме импортирани ваксини и когато нямаме девойки, които да имунизираме не можем да имунизираме искащите момчета , тъй като програмата не го позволява ", сподели доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Здравните управляващи разискват дали да включат имунизацията в наложителния имунизационен календар.
 Започва „ битка ” за имунизиране против папилома вирус
Започва „ битка ” за имунизиране против папилома вирус

На първо място сме по заболяемост и смъртност от рак на

" Програмата би трябвало да бъде и за двата пола. Защото не приказваме за рак на маточната шийка. При състояние, че приказваме за рак на пениса, ануса, орофарингса - не виждам за какво би трябвало да бъде пропуснат мъжкият пол ".

От здравното министерство възнамеряват от идната година да включат и момчетата в програмата за имунизация против човешки папилома вирус.

" Те са преносители . Става дума за обстоятелството, че доста огромна част от българското население е инфектирано с човешкия папилома вирус. В момента се създава тази нова национална стратегия. Имаме уверението от МФ, че средствата ше бъдат обезпечени ", уточни доцент Михаил Околийски - зам.-министър на опазването на здравето в оставка.

Ваксинацията е посочила положителни резултати по света .
 Създават ваксини против рак и сърдечни болести до 2030 година?
Създават ваксини против рак и сърдечни болести до 2030 година?

Проучванията по въпроса са " многообещаващи "

" Австралия, да вземем за пример, която повече от 10 години си е сложила за цел да ликвидира рака на шийката на матката, е стигнала към този момент до 4 болести на 100 000 души ", сподели проф. Радка Аргирова.

А в манифеста на европейската организация за битка са рака се споделя, че стратегиите за ранно разкриване на онкологични болести би трябвало да бъдат усъвършенствани . Освен това би трябвало да се търси решение на казуса с дефицита на медицински експерти, който визира цяла Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР