Увеличаването на въглеродните емисии, водещо до глобално затопляне, драстично ще

...
Увеличаването на въглеродните емисии, водещо до глобално затопляне, драстично ще
Коментари Харесай

Глобалното затопляне намалява протеина в основни посеви

Увеличаването на въглеродните излъчвания, водещо до световно стопляне, фрапантно ще понижи количеството протеин в съществени култури като ориза и пшеницата. Това води до огромен риск за популацията и даже до преждевременна гибел.

Това предизвестяват специалисти, представени от Агенция Франс Прес.

Изследователите означават, че към момента не могат да схванат по какъв начин и за какво въглеродният двуокис изсмуква протеина и други хранителни субстанции от културите, само че мистерията може да докара до унищожителни последствия на планетата.

Допълнителни 150 милиона души по света могат да изпаднат в риск от дефицит на протеин до 2050 година поради растящите равнища на въглероден двуокис в атмосферата, се отбелязва в изследването, оповестено в списание Environmental Research Letters.

Изследването, извършено от учени от Харвардския университет, е първото по рода си, което преглежда въздействието на световното стопляне върху равнищата на протеин в културите.

Данните се основават на полеви опити, на които растения са изложени на високи концентрации въглероден двуокис.

Използвана е информация на Организация на обединените нации за диетата за калкулиране на въздействието върху хора, които живеят рисково покрай ръба, когато стане въпрос за набиране на протеин. В тези региони преждевременната гибел е надалеч по-висока.

Водещата догадка е, че въглеродният двуокис може да усили количеството на скорбяла (нишесте) в растенията и затова да понижи протеина и други субстанции.

Но създателите на проучването разясниха, че опитите не са подкрепили теорията.

Протеинът не е единственият, който ще бъде обиден.

Друго проучване демонстрира, че повишение равнищата на въглероден двуокис ще понижи основни минерали като желязо и цинк в културите, което ще докара до още по-голям дефицит на значими за човешкия организъм субстанции.

76% от хората на планетата разчитат на растения за набиране на дневния банкет протеин, изключително в бедните региони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР