Увеличаването на броя на лечебните заведения създава предпоставки за недостиг

...
Увеличаването на броя на лечебните заведения създава предпоставки за недостиг
Коментари Харесай

Министър Сербезова: Увеличаването на броя на болниците е предпоставка за недостиг на кадри

Увеличаването на броя на лечебните заведения основава предпоставки за дефицит на медицински експерти. Това сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция министърът на опазването на здравето Асена Сербезова. Тя взе участие в полемика, отдадена на неналичието на медицински фрагменти.

Министърът уточни, че България е преди всичко в Европейски Съюз по брой на хоспитализации на година - 346 на хиляда души, а използваемостта на болничните кревати е малко над половината. Водещо място има България и по брой болнични кревати, което е 45 на 100 повече спрямо Европейски Съюз.

Асена Сербезова добави, че обезпечаването на медицински експерти не се лимитира единствено до производството им от университетите, а се отнася и до вярното им систематизиране по области, придобиване на нужната подготовка, обезпечаване на условия за професионалното им развиване, мотивация, стимулиране за оставане и привличане на медицински фрагменти в избрани райони в страната. Човешките запаси в региона на опазването на здравето са най-трудни за контролиране и ръководство, сподели още тя.

По данни на Национален статистически институт броят на лекарите продължава да се покачва при понижаване на броя на популацията в страната, като това е наклонност от последните 15 година, добави тя. По думите ѝ е налице и районна диспропорционалност в разпределението на лекарите, в това число и по специалности.

Нуждаем се от двойно повече медицински сестри, а казусът се задълбочава и от обстоятелството, че през последните 20 година е налице трайна процедура да се утвърждават повече места за студенти по медицина, в сравнение с за медицински сестри, добави министър Сербезова.

По думите ѝ може да се чака разгръщане на казуса с неналичието на медицински сестри, в случай че не се положат старания да се приключи тази отрицателна наклонност.

Процесът на миграция на медицински експерти мъчно може да бъде спрян, само че можем да създадем условия този развой да се ограничи, сподели още министър Сербезова.

Като краткосрочни ограничения тя уточни усъвършенстването на броя на лечебните заведения, а като средносрочни - повишение на приема на медицински сестри, облекчение на труда им, повишение на възнаграждението им. Би могло, дружно със съсловните организации, да създадем дълготрайна тактика за систематично одобряване на специалността на здравната сестра, наложителни правила за минималните хонорари, основаване на механизми за стимулиране на висшите учебни заведения за образование на повече медицински сестри, субсидиране на медицинските университети от страна на страната, общинска районна политика за привличане на лекари и медицински сестри, добави министър Сербезова.

Антон Тонев - ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето, сподели, че са налице хрумвания за законодателни начинания, които ще бъдат показани в идващите два месеца.

Системата ни има потребност от доста сериозна промяна, добави той. Обединяваме политическа сила към метода на финансиране на болничната помощ, а към края на годината ще има план за публично разискване за прекосяване от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Пилотно ще се вкара в някои лечебни заведения, добави той.

По думите му за казуса, обвързван с кадровия проблем, се плануват законодателни промени с акцент върху развиването на младите лекари и медицински сестри. В Националния рамков договор-2023 ще има съответни политики по приходите за младите посредством дотиране от добавена сума в клиничните пътеки, добави Тонев. Има концепция, обвързвана с болничните кревати, съгласно която те да бъдат отвън регламента на хоспитализация и да се употребяват за амбулаторни процедури за по-голяма досегаемост до диагностични процедури, уточни Антон Тонев. Реформите в системата на опазването на здравето ще бъдат подкрепени финансово посредством актуализацията на бюджета на страната през тази година, посочи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР