Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Овърдрафт или

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Овърдрафт или
Коментари Харесай

Златна ми карта


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Овърдрафт или кредитна карта

На пръв взор двата продукта са много близки, само че замисълът и изискванията по тях са разнообразни
30 мар 2018
Българите употребяват кредитни карти приблизително единствено 2.5 пъти годишнo

С тях се заплащат най-вече скъпи артикули, демонстрира изследване на консултантския уебсайт " Моите пари "
11 окт 2016
Как да спестим от кредитните карти

Лоялните стратегии могат да ни спестят минимум таксата за обслужване
23 апр 2016 Изискванията за утвърждение на златните карти не се разграничават изключително от главните, само че банки желаят по-висок приход или депозит в банката.Кредитните карти от дълго време не са разкош, а нужда, която доста може да улесни и усъвършенства всекидневието. Разбира се, за задачата е значимо те да се употребяват рационално и съгласно характерностите им. Банките в България оферират най-често Visa и Mastercard пластики – общоприети и от по-високият клас Gold. По какво те се разграничават обаче с изключение на в годишната такса за поддръжка, която във втория случай е близо двойно по-висока?

На първо място става дума за кредитните предели. Златните карти имат двойно по-голямо ограничаване за сумата, която може да се употребява (виж таблицата). Освен това допълнително случаи лихвата по тях е с 2-3 процентни пункта по-добра. Разликата в преференциалната рента обаче не е изключително сензитивна. При употребявани 10 000 лева да вземем за пример, които се погасяват с вноска от 500 лева месечно, в края на годината при рента от 15% клиентът ще дължи 5600 лева, а при рента от 17% - 5760 лева Все отново разликата покрива годишната такса, която постоянно е по-висока и даже това прави по-изгодно използването.

Другият плюс са по-високите предели по безплатните застраховки за помощ при пътешестване, които постоянно вървят в пакет към кредитните карти. Не на последно място някои златни кредитни карти дават извънреден достъп до VIP салони по стотици летища по целия свят. Също по този начин те дават обещание и специфични цени и отстъпки при резервации на хотели. Що се касае за отстъпките, които картовите оператори обезпечават – действителността е, че единствено дребна част от тях могат да се употребяват в България. Например в листата Visa luxury hotels за отстъпки при резервация на стая с Visa Gold има единствено 1 хотел в България и това е Кемпински в Банско. Около 300 други такива хотела се намират в Европа. Изискванията за утвърждение на златните карти не се разграничават изключително от главните. Все отново при някои банки се търси по-висок най-малък приход или депозит в банката да вземем за пример.

Регулярно банките организират промоции по изискванията за кредитните карти, с което набират нови клиенти. В момента такива имат Уникредит Булбанк, които нямат годишна такса за обслужване, както и Първа капиталова банка, които пък понижат както годишната такса, по този начин и лихвата на половина.

Важните правила за прилагане

Общите положения за вярно потребление на кредитните карти са доста значими. На първо място, тегленето на кеш посредством тях би трябвало да се заобикаля, а вместо това да се употребяват за заплащане. Има две аргументи за това. Едната е високата такса за банкомат. Ако при дебитните тегленето на кеш се таксува най-често с към 1 лев, то при кредитните най-често става дума за 3 лева плюс % от изтеглената сума. Изтегляне на 200 евро от кредитна карта в чужбина да вземем за пример ще коства към 20 лева на титуляря на сметката. За съпоставяне - при заплащане на ПОС терминал съвсем в никакъв случай няма такса. Изключение вършат заплащанията в чужбина или на уебсайт, регистриран отвън България. В подобен случай някои банки като Уникредит Булбанк, Първа капиталова банка и Пощенска банка да вземем за пример имат такса, само че тя е в пъти по-ниска.

Другата причина е, че когато се теглят банкноти, най-често няма гратисен интервал и лихвата стартира незабавно да тече. За разлика при заплащане на ПОС терминал - потребителят нормално има 45 дни до започването на новия регистриран интервал. С други думи, ако употребяваната сума бъде възобновена до 15-о число на идващия месец, рента не се дължи. Освен това доста постоянно банките олихвяват сумите, които са били изтеглени кеш с до 3-4 процентни пункта по-висока рента, в сравнение с за заплащанията, осъществени на ПОС терминал или в интернет.

Другият основен миг е, че погасяването на отговорностите може да се прави и с минимални месечни вноски. В взаимозависимост от другите условия на банките те може да са сред 3% и 5% от цялата сума по картата или единствено за онази част, която е употребена. Този метод погасяване обаче е неизгодно, защото значи по-високи разноски за лихви. От известно време огромните банки оферират погасяване на дължима сума посредством внасяне на банкомат, само че най-лесният метод продължава да бъде прехвърлянето на средства посредством онлайн банкирането.

Някои от характерностите на кредитните карти се акцентират от банките като плюс, само че те са общоприети условия. В Европа, а и в България от години всички нови платежни карти са безконтактни и с чип, т.е. с по-висока степен на отбрана. Повечето мобилни приложения за онлайн банкиране и на локалните банки разрешават картата да се заключи, в случай че е била изгубена, като по този метод се ограничи потреблението й от недобронамерени лица. Застраховката против произшествия в чужбина включва разнообразни предели при гибел, загуба на продуктивност, разноски за незабавна стоматологична помощ (в огромна част от случаите на стойност до 500 лева за дентални услуги). Също по този начин по дифолт се предлага и sms уведомяване на огромните транзакции, при които се вкарва пин код.

Какви са изискванията на водещите банки у нас:

Уникредит има промоция на златните кредитни карти на VISA до края на септември, за които няма годишна такса за обслужване за първите две години – която след приключването е 50 лева на година. При тях месечният лихвен % е 16.8%, а минималният кредитен предел - 5000 лева Банката разполага и с стратегия за преданост, която включва над 1400 обекта в страната. Те дават отстъпки от 1% до 10%, които се натрупват като точки. Банката има създадено настрана мобилно приложение, което демонстрира най-близките обекти, които са част от програмата.

Банка ДСК предлага оптимален кредитен предел от 9000 лева по златните карти вместо 5000 лева при общоприетите. Те също имат стратегия за отстъпки - банката връща 1% от изхарчените през картата средства, само че единствено до 200 лева годишно. При направени покупки за над 500 лева месечно лихвата за този регистриран интервал се понижава с 1.5 процентни пункта. Освен това се предлага по-ниска рента - 13% вместо 17%, при съществуване на поръчителство депозит в банката.

При ОББ лимитът е 20 000 лева вместо 10 000 лева, а лихвата 15.90% вместо 16.90% колкото е при общоприетите карти. Банката има бонус стратегия Uwin – партньорска стратегия с 13 търговци, които обезпечават отстъпки в размер сред 2% и 7% при извършване на покупки с картата. Също има опция за авансово разсрочване на обвързване за интервал от 3, 6, 9 или 12 месеца, като следователно не се дължи рента за разсрочената сума. Вместо това се заплаща еднократна такса от 3% за разсрочените за 3 или 6 месеца суми и надлежно 6% за разсрочените за 9 или 12 месеца суми. Таксата за годишно обслужване на картата обаче става двойно по-висока през втората година.

ПИБ има предел до 19 500 лева без поръчителство вместо 10 000 лева при общоприети кредитни карти. Промоцията до края на месеца дава опция да се платят половин годишна такса за обслужване, половин рента и половин такса за изтегляне на банкомат на банката. Иначе цената на златната пластика за година е 100 лева вместо 39 лева за елементарна. Програмата за бонификация дава опция за възобновяване на 0.5% от изхарченото. Изискването да е било платено артикули на стойност 2000 лева Към картата има опция за подписване на спомагателна здравна застраховка към FiHealth, която е безвъзмездна за първата година, с оптимален предел за компенсации от 5000 лева

Освен това златните карти на банката са част от програмата Lounge Key, която дава достъп до специфични питейни заведения или зони на 800 летища по целия свят, доста от които оферират включени освежаващи и алкохолни питиета, достъп до интернет, факс, вестници и списания. Цената на едно посещаване е 24 евро за всяка една зона. Лихвата е 18.6% вместо 20.4%, колкото е при елементарната кредитна карта. Също по този начин картата дава опция за резервации с 3% отстъпка в уеб страницата за резервации booking.com.

Пощенска банка има един от най-дългите гратисни интервали – до 50 дни. При тях лихвата е 17.9% вместо 18.9% и клиентите им също са част от Lounge Key програмата. Златната карта дава опция за разсрочване на покупки посредством равни погасителни вноски без рента за интервал до 6 месеца. Sms известията обаче се заплащат настрана – по 0.12 лева Също по този начин картите при Пощенска банка са част от стратегия за преданост MyRewards – 2% отстъпка в booking.com и обекти на десетина верижни търговци като книжарници Orange и бензиностанции Еко с отстъпки от 1-2%. Една от дребното банки, при които обаче има такса за разглеждане на заявление за кредитна карта – 100 лева Такава не се постанова, в случай че клиентът е абониран за някой от пакетите за предплатени услуги на банката.

Златните карти в Райфайзенбанк дават опция да се съобщи в допълнение застраховка Живот, която е безвъзмездна за първите 100 дни от използването. Бонусите включват гратис потребление на VIP салоните на летищата в София и Варна и премиум програмата на Mastercard. Програмата за преданост не дава повече, в сравнение с за останалите кредитни карти на банката – като за заплащане на ПОС се събират точки, които дават 1% отстъпка от платената сума. Добре е да знае, че при тях има 2% такса за превалутиране при покупки, разнообразни от еврото и лв..

При Сосиете Женерал Експресбанк оптималният кредитен предел е 20 000 лева вместо 10 000 лева и 10 000 лева вместо 6000 лева за извършване на покупки в границите на един ден. Лихвата също е по-изгодна - 16%, вместо 18%.

Най-ниска е лихвата при ЦКБ : 12% вместо 15%. Освен това банката планува гратисен интервал до 60 дни. ЦКБ има една от най-големите мрежи за партньорски отстъпки с над 700 обекта, които оферират до 10% по-ниски цени за клиенти на банката по програмата CCB Bonus. Отделно има и стратегия за преданост CCB Club, в която за всяка покупка с карта на стойност над 5 лева се начисляват точки. Събраните точки могат да се употребяват за покупки, само че не и за изтегляне кеш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР