Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Политическият климат още

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Политическият климат още
Коментари Харесай

Турбуленция над Персийския залив


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Политическият климат още повече утежнява ситуацията за превозвачите. Още по тематиката
Air Berlin стартира договаряния за продажба на активите си

Фалитът на немската самолетна компания отваря благоприятни условия за Lufthansa
17 авг 2017
Air Berlin влиза в процедура по банкрут

Etihad Airways се отхвърля от финансирането на бюджетната авиолиния
15 авг 2017
Ryanair с интерес да купи Alitalia

Компанията е изпратила необвързваща оферта за италианския транспортьор до Alitalia
25 юли 2017 И на положителните години все в миналото идва краят. Трите огромни самолетни компании от Персийския залив – Etihad и Emirates от Обединените арабски емирства и катарската Qatar Airways – в този момент го схващат по сложния метод. След десетилетие и половина на невиждан напредък, придружен от разтрошаване на редица модели в авиоиндустрията, трите авиогиганта се срещат с турбуленция по пътя. Тя идва от няколко фронта – общи стопански проблеми, бизнес проблеми и най-много – политически проблеми, които мъчно могат да бъдат позволени в къс период и най-вероятно ще продължат да се отразяват на бизнеса на превозвачите.

Etihad, Emirates и Qatar Airways ще би трябвало да бъдат от другата страна – не на разбиващите модели в промишлеността, а на тези, които се пробват да запазят статуквото. Тази борба наподобява към този момент изгубена, най-малко отчасти – на огромните пазари като Европа към този момент има нови играчи, разчитащи не толкоз на качеството и точността, с която се славят компаниите от района, а на ниските цени, разяснява Financial Times.

Преосмисляне на бизнес проектите

Авиогигантите търсят метод да оправдаят бизнес модела си, който към този момент наподобява стар. И трите компании разчитат на огромни хъбове, ситуирани в натоварени транспортни зони, само че почти дотук стопират приликите в техните тактики. Проблемите в бизнес проектите са явни - упованията са, че общата облага на трите ще се срине с над 60% през тази фискална година.

Общата облага през 2016 година бе 1.1 милиарда $, до момента в който упованията през тази година са за голям спад до към 400 млн. $. Средно на всеки пасажер фирмите ще завоюват по 1.78 $, до момента в който междинното международно равнище е 7.69 $. " Трите компании се сблъскаха със сериозна турбуленция за пръв път в историята си ", разяснява пред Financial Times Андрю Чарлтън, авиационен анализатор от Женева. " Изминаха цели 15 години, без да имат проблеми, само че в този момент е времето за преоценка. "

Всяка от трите самолетни компании приема по друг метод смяната във финансовото си положение. Emirates да вземем за пример към момента работи умерено по нова тактика, въпреки превозвачът да разгласи първия спад в облагата си от пет години насам през май. Спадът на процедура беше срив от 82%. Средно от 2012 до 2016 година Emirates реализираше напредък от 11% на непокътнатите си места при полетите си от Дубай всяка година, до момента в който съгласно новите прогнози този растеж ще се стопи до 2%. Това е различен огромен проблем на Emirates, само че превозвачът в позицията си на максимален от тройката наподобява в най-спокойна позиция за обсъждане на нова тактика.

Планът на Etihad е да настигне районните си съперници посредством всеобщи вложения в други превозвачи по целия свят. По този метод групата ще може да си обезпечи по-голямо въздействие на основни пазари, измежду които и Европа. Компанията влага през последните години в Air Serbia, Air Seychelles, Air Berlin, Alitalia, Etihad Regional, Jet Airways и Virgin Australia. Планът обаче не наподобява тъкмо безукорен: Alitalia и Air Berlin, които бяха финансирани от Etihad, желаеха отбрана от кредиторите си, откакто арабската самолетна компания спря финансовата си помощ. Разглеждането на тактиката през предходната година докара до напускането на Джеймс Хоган, тогавашния изпълнителен шеф на Etihad.

Etihad ще има нов изпълнителен шеф, който ще бъде разгласен до края на годината. Той няма да може да се оплаче от скучна обстановка – пред него стоят редица провокации и от самолетната компания би трябвало добре да помислят кой е точният човек, който да оправи бъркотията в Etihad, в това число и въпросното портфолио от вложения, за които вложителите имат от ден на ден въпроси, съобщи FT. " Имаме една огромна, обществена и токсична неразбория за оправяне ", разяснява преди изданието един от вложителите в компанията от Абу Даби. Бъркотията е забележима и с просто око - Etihad разгласи загуба от 1.9 милиарда $ за 2016 година

Катар, тероризъм и без ясна видимост

В началото на юни Персийският залив изпадна в потрес, откакто за броени часове Катар бе изолиран от всичките си съседи поради обвинявания, че поддържа тероризма и групировки като " Хамас " и " Мюсюлманско приятелство ". Политическата обстановка е комплицирана, само че по-важното е, че тя се отразява и на Qatar Airways. Авиокомпанията е сложена в обстановка на невиждано блокиране на бизнеса.

Превозвачът претърпя невъобразим срив на резервациите си за полети след оповестяването на ембаргото и все още не може да отговори съответно. Фактът, че няма никаква видимост по отношение на това по какъв начин ще се развие обстановката в Залива, също не оказва помощ. Странното обаче е, че Qatar е единствената от трите самолетни компании, която означи растеж на облагата си с 22% до 541 млн. $. Едва ли обаче тази наклонност ще се резервира и през идната фискална година. След блокадата през юни компанията незабавно затвори 18 от дестинациите си наред с отвод от една пета от резервациите си. От компанията не престават да не дават информация за това какви са прогнозите за отражението на рецесията.

Друг огромен проблем, който удря и трите превозвача, са зачестилите терористични офанзиви в Европа. Сър Тим Кларк, някогашният президент на Emirates и един от създателите на самолетната компания, е добре прочут с оптимизма си, само че към този момент даже той слага въпросителна по отношение на бъдещето на целия авиосектор. През май той разяснява пред Financial Times, че до момента в който преди е имало по една или две терористични офанзиви на година, в този момент те се случват съвсем всеки месец и това се отразява пагубно на целия туристически бранш. " Просто би трябвало да стиснем зъби ", разяснява Кларк.

Проблем се оказа и възбраната за носене на огромни електронни устройства в кабината при полетите до Съединени американски щати и Англия. През април, месец откакто мярката беше оповестена, Emirates разгласи, че ще понижи полетите си към 5 от общо 12 дестинации, които покрива в страната. Забраната въпреки всичко беше отстранена през юли, само че към момента е рано да се каже дали Emirates ще върне броя на полетите си.

Няма прецизен отговор

Проблемът и при трите компании е, че няма явен отговор за нито един от проблемите. Най-сложна е обстановката в Qatar поради ситуацията в страната и изолацията. Etihad от своя страна, макар че е във финансово най-лошо положение, има може би най-ясна задача – да преразгледа тактиката си за вложения и да назначи верния човек отпред на компанията. Emirates ще би трябвало да се обърне още веднъж към откриването на нови способи за разтрошаване на модели.

Но всички те ще би трябвало да живеят с общия спад на бизнеса след всяка терористична офанзива наред с политическите решения и обстановки, върху които нямат въздействие. Докато няма смяна в тези трендове, самолетите на арабските компании ще летят все по-ниско.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР