Увеличаване на хуманитарната помощ и активизиране на фондовете за подпомагане

...
Увеличаване на хуманитарната помощ и активизиране на фондовете за подпомагане
Коментари Харесай

БГ кметове в Комитета на регионите с призив към ЕС: Повече помощ и фондове за Турция и Сирия!

Увеличаване на филантропичната помощ и активизиране на фондовете за подкрепяне при спешни обстановки за Турция и Сирия. Поддържане на информационните канали с нашите турски и сирийски сътрудници както и със съответните държавни управления, като в същото време бъдат подпомагани засегнатите райони.

Призивът от Родопите към Европейския съюз (ЕС). Кметовете на Джебел, Рудозем и Белица, които показват България в Комитета на районите в Брюксел, изпратиха писмо до ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и ЕП-Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Роберта Мецола, оповестяват от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Неджми Али, Румен Пехливанов и Радослав Ревански упорстват още за образуване на благотворителни акции на равнище Европейски Съюз, както и повишение на информираността посредством формалните канали, разпространяващи информация по отношение на опциите за поддръжка.

„ Необходими са незабавни незабавни дейности: ето за какво, като членове на Комитета на районите, ние сме подготвени да подкрепим всяка самодейност на равнище Европейски Съюз за подкрепяне на потърпевшите от земетресенията в двете страни “, показват в писмото кметовете.

Турция и Сирия бяха наранени от опустошителни земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер, последвано от голям брой вторични земетресения. Това е едно от най-мощните трусове, регистрирани в района през последните 100 години. Ефектът бе унищожителен — рухнаха стотици здания, оставяйки хиляди хора по улиците през зимния сезон и хиляди други към момента се търсят. За страдание броят на смъртните случаи продължава да нараства с всеки минал ден.

„ България, като най-близката прилежаща страна, беше една от първите страни членки на Европейски Съюз, които демонстрираха европейската взаимност. Повече от 150 общини се активизираха за оказване на първа помощ и поддръжка. В момента се фокусираме върху събирането и изпращането на одеяла, генератори, газови печки, палатки и други нужди, които биха били от изгода на потърпевшите от земетресението.

Като членове на Комитета на районите показваме нашето задоволство от дейностите на Европейската комисия и на Съвета за бързата реакция за активизирането на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. С течение на времето обаче е належащо да бъдат подхванати по-нататъшни дейности на равнище Европейски съюз “, показват кметовете, част от българската делегация на групата на “Обнови Европа “ в Комитета на районите.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР