Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици

...
Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици
Коментари Харесай

Министър обяви: Вдигаме заплатите на...

Увеличаваме заплатите на педагогическия личен състав, с цел да мотивираме най-хубавите възпитаници да станат учители. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на цивилен разговор на тематика обучение, който е част от платформата за цивилен разговори „ Европа в нашия дом “, съобщи организация " Фокус ".

„ Предизвикателствата пред нас са огромни. Увеличава се броят на децата от фамилии с липса на отговорност към образованието, имаме предстоящ дефицит на експерти, имаме предстоящ дефицит на фрагменти във всички сфери. В София тези неща не се усещат толкоз, само че ще се почувства и тук. Всички системи ще би трябвало да се пренастроят към това да бъдат с по-малко хора “, съобщи Вълчев.

Той уточни, че след 10-15 години ще станат още по-мащабни трансформации и огромна част от специалностите ще изискват задълбочено взаимоотношение с машини, основани на изкуствен интелект. „ За да отговорим на това, всички би трябвало да работим дружно “, разяснява просветителният министър.

Вълчев уточни, че най-вече се разчита на учителите. „ Учителите са най-важни, тъй като в случай че имаме положителни учители, ще имаме положителни експерти и в другите сфери. Затова е належащо нарастване на заплатите – да мотивираме най-хубавите възпитаници да бъдат учители. Средствата са заложени – 360 млн. лева ще бъдат за идната и по-следващата година за нарастване на заплатите на педагогическия личен състав. Искаме да притеглим допустимо най-вече хора в системата “, изясни той.

Вълчев уточни, че би трябвало да се резервира рационалната бюджетна политика в образованието, тъй като тя е причина за по-нататъшното развиване на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР