Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са

...
Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са
Коментари Харесай

Проф. Христова: На грипа му е рано, но подвариант на Омикрон ще причини COVID вълна през декември

Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са острите респираторни вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища, изясняват експертите. Сега върлува есенен вирус със мощна кашлица, хрема и възпаления на ушите.

" Не е единствено измежду учениците, а и измежду една огромна част от децата в детските градини и яслите. Нормално е за този сезон, това го следим всяка есен. Със захлаждането, с това, че се събираме в затворени пространства и не проветряваме задоволително усилваме шанса за предаване на вируси между тях ", съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в студиото на " България заран ".

Тя означи, че са няколко главните групи вируси – аденовируси, респираторно-синцитиални, парагрипни и риновируси, като най-леко протичащите са риновирусите, които са най-вече при по-малките деца. Те протичат с инфектиране на горни дихателни пътища, ринит и хрема.

Христова уточни, че по-сериозно протичащ е респираторно-синцитиалният вирус, който изключително при деца до 3 години и при възрастни над 65 години може да аргументи доста съществени възпаления на долните дихателни пътища – бронхити, бронхиолити, пневмонии. По-голяма е заплахата при хора с съпътстващи и хронични болести, когато имунитетът е отслабен.

" Родствени на тези вируси са парагрипните вируси. Те също могат да протекат тежко - с пневмония, температура и потребност от хоспитализация. Аденовирусите са извънредно необятно публикувани сега. Доста постоянно с изключение на с респираторни проблеми протичат и с конюнктивит и със стомашно-чревно разстройство. Седмица нормално не е задоволително да се възстановим, може би 10 дни са признаците и по-късно няколко за възобновяване ", изясни проф. Ива Христова.

Тя добави, че следим покачване на заболеваемостта, тъй като не съблюдаваме задоволително ограниченията за предотвратяване, а част от вирусите са по-стабилни и се предават при контакт със инфектирана повърхнина, при потребление на общи домашен съдове, когато не проветряваме. Според нея ограниченията са разхлабени, а маската би ни предпазила.

" По отношение на COVID-19 сме в наклонност на намаляване на заболеваемостта. Обаче има и някои по-сериозни трендове в международен мащаб – задържане на заболеваемостта, повишение в някои от страните и повишение на подварианта на Омикрон BQ.1, който ще се окаже извършител на една последваща, въпреки и неголяма вълна. Можем да чакаме известно повишение на заболеваемостта някъде към края на декември ", счита проф. Христова.

Тя означи, че имунизациите ни пазят, по тази причина вълната няма да е огромна: " Както против Коронавирус, по този начин и против грип имунизацията е най-хубавата профилактика. Това е за хората, които не желаят да боледуват, които имат задоволително разсъдък да схванат, че една ваксина основава под напрежение имунитет. Той не позволява вируса или позволява напълно малко количество вирус, което го прави доста леко заболяване ", уточни гостът.

Проф. Ива Христова сподели още, че имунната ни система не е паднала в резултат на Ковид-19, тъй като тя е програмирана да дава отговор на многото външни сътрудници, които се пробват да навлязат в нашия организъм, само че ние, живеейки безразсъдно, вършим всичко допустимо да я отслабим.

" Ноември още е рано за грип при нас. При нас е в края на декември, а последните години в януари се измести. Вероятно прекомерно скоро ще стартира обикаляне на единични грипни варианти ", съобщи шефът на НЦЗПБ.

Тя предлага противогрипната ваксина, да съблюдаваме всички ограничения, с цел да не разпространяваме вируси, да проветряваме постоянно и да поддържаме в добра редовност тялото си и имунната си система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР