Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През

...
Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През
Коментари Харесай

Увеличава се делът на бедното население у нас

Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През предходната година нивото на беднотия в България е 22,9 %, бедните са били 1 милион 572 хиляди души.

Спрямо миналата 2021 година относителният дял на бедното население се усилва с 0,8 процентни пункта. Това е записано в утвърждения от държавното управление доклад за осъществяване на Националната тактика за понижаване на бедността до 2030 година

Като една от аргументите за повишаването на бедността у нас е посочена КОВИД пандемията, която е задълбочила неравенствата и е засегнала редица браншове от стопанската система.

Спрямо 2021 година през предходната се повишава делът на бедните, които са безработни,

с 6,7 пункта и при пенсионерите с 2 %. Понижение има само на каузи на бедните измежду заетите с 0,3 на 100. 

Данните демонстрират, че интензивността на пазара на труда остава основен инструмент за понижаване на бедността. 

Оценките според от вида на семейството демонстрират, че най-голям е относителният дял на бедните измежду едночленните семейства с лице на възраст над 65 година Ако в приходите на семействата се включват и приходи от пенсии, само че се изключат останали обществени прехвърляния като компенсации, обществени, фамилни помощи и добавки, бедността се покачва от 22,9 на 30,3%. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния бедността у нас нараства до 44,2%. 

Целта, която България си е сложила за понижаване на броя на хората в риск от беднотия или обществено изключване, е те да намалеят със 787 000 до 2030 година. Делът на популацията в риск от беднотия или обществено изключване да е 23,6% по отношение на 33,2 на 100 през базовата 2019 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР