Увеличава се броят на пациентите, получили белодробни усложнения след прекаран

...
Увеличава се броят на пациентите, получили белодробни усложнения след прекаран
Коментари Харесай

Д-р Стела Денчева предупреди: Има ръст в броя на пациентите с белодробни усложнения след грип и COVID-19

Увеличава се броят на пациентите, получили белодробни затруднения след прекаран грип и COVID-19, регистрират от многопрофилната болница в Горна Оряховица. От началото на декември белодробният бранш е непрекъснато напълнен на 90%.

„ Пълни сме. В последните няколко дни, изключително след празниците, се усили извънредно доста заболеваемостта, най-вече от COVID-19 ", сподели в ефира на предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS доктор Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново.

Медикът добави, че случаите на ковид остават несъответстващо диагностицирани, защото доста хора не желаят да се тестват поради последващата карантина

„ За жал, острите етапи ние ги виждаме в кабинетите си в доболничната помощ. Пациентите, потърсили профилирана здравна помощ, съумяват да се излекуват. Онези, които не се съветват с доктор, нормално стигат до пневмония ", разясни още доктор Денчева.

Този път COVID-19 протича доста по-леко, регистрират медиците, само че за злощастие пневмониите след него не са рядко затруднение. Те обаче са много по-леки, в сравнение с във времето на пандемията.

Все повече са и позитивните тестванията за грип.

„ Нямаме места, нямаме кревати. Тези, които имат опция да изчакат няколко часа, ги включваме в листата на чакащите и ги хоспитализираме в идващите дни ", добави Денчева.

По думите ѝ сезонният грип към момента не се е разгърнал изцяло.

В острата фаза на ковид пациентите най-често са с неспокойствие в гърлото и температура към 38-38,5 градуса. Грипът е доста по-характерен с извънредно висока температура, изнемощялост, болки в мускулите и ставите.

Темата в ефира на NOVA NEWS разяснява и проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Броят на новите случаи на ковид и на грип към този момент е почти идентичен. Това е по данни на националната статистика. 6900 са сега случаите на COVID-19. Хубавото е, че минава по-леко. Тепърва случаите на грип ще се усилват и в идващите седмици ще имаме удвояване ", уточни проф. Кантарджиев.

И добави: „ Мерките за предотвратяване от грип и ковид са почти идентични - носене на маски на обществени места, където има доста хора и наложително - в лечебни заведения и ДКЦ-тата. Тази груба неточност да се седи в чакалнята на общопрактикуващия доктор без маска е доста огромен риск за здравето ".

В момента в Европа господства грип А, сподели още експертът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР