Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19

...
Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19
Коментари Харесай

Проект на ГЕРБ: Под карантина с есемес, контактните задължени да се тестват

Уведомяването за слагане в изолираност или под карантина поради Covid-19 и други заразни заболявания да може да става по телефона или посредством есемеси и електронни известия. Това плануват промени в Закона за здравето, импортирани от ръководителя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова, предава БНР.

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна ревизия, както и до момента, само че отпада условието да е по предложение на лекуващия доктор.

Продължителността ще се дефинира със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор.

Контактните лица няма да имат право да отхвърлят проучване за определяне на носителство на заразна болест.

Променя се и досегашната законова наредба, която предвиждаше, че пациентите, инфектирани с Covid-19 и други рискови заболявания, подлежат на " наложителна изолираност и/или болнично лекуване ". С импортираните промени " болничното лекуване " отпада.

" Внесените изненадващо в петък промени касаят признание на един факт, който е доста индикативен за цялата ни здравна система - че ние сега не разполагаме с задоволително кревати за лечение на заболели с Covid-19. Сега остана единствено изолацията, т.е. болничното лекуване не е наложително ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Георги Йорданов.

Промените плануват още, че по време на оповестено изключително състояние или изключителна конюнктура поради зараза, както и до три месеца след приключването им, здравният министър да може да забрани експорт на съответни лекарствени артикули.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров разгласи, че Съюзът приготвя мнение, което ще бъде изпратено до Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР