Уведомителни писма освен това ще бъдат изпратени до Съвета на

...
Уведомителни писма освен това ще бъдат изпратени до Съвета на
Коментари Харесай

Сезират Лаура Кьовеши за прекратените преписки за полицейското насилие от делегиран БГ прокурор

Уведомителни писма също така ще бъдат изпратени до Съвета на Европа, Комисията LIBE, комисаря по правораздаването и до Европейския парламент.

Целта е да се покаже на евроинституциите по какъв начин е била ръководена страната в частта правораздаване от страна на Министерството на вътрешните работи и по какъв начин е работила прокуратурата - закриляйки насилниците, обвинявайки потърпевшите и подслушвайки протестиращите.

Комисията взе решение да сезира и правосъдния министър Янаки Стоилов, който да внесе предложение до Висшия правосъден съвет за наказване на Иван Гешев по отношение на отхвърли му да се яви в комисията и да даде информация за полицейското принуждение и противозаконното подслушване. Председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов изясни, че Иван Гешев и профилираната прокуратура в лицето на Ангел Кънев са изпратили " пояснение на петокласник за Конституцията за какво няма да дойдат ".

Хаджигенов обърна внимание още, че Иван Гешев е изучавал държавно, а не конституционно право, като има " Добър " 4 на изпита.

Той изясни, че призоваването на обвинител №1 не е обвързвано за да се наруши следствената загадка, а да се откри какъв брой са наказателните производства за полицейско принуждение, какъв брой длъжностни лица са привлечени като обвинени и дали Андон Андонов е измежду упрекнатите.

Освен това за Комисията е значимо да се разбере каква е повода да не бъдат завършени наказателните произвоства за полицейския побой зад колоните на Министерския съвет, за които самата прокуратура заяви преди няколко дни.

Късно нощес в Комисията са били получени два сигнала за принуждение над протестиращи по време на митингите предишното лято. Единият е по тази причина, че няколко служители на реда са нападнали млад мъж, на който принудително са извадени контактните лещи и за писа. Освен това обаче е бил подаден различен сигнал за дейностите на униформени в нощта на 1-ви септември.

Според сигнала при опит млад мъж да мине към ВОенния клуб петима жандармеристи са се нахвърлили върху него, съборили са го на земята, закопчали са го и са изпразнили цялостен флакон спрей в лицето му. Мъжът е изгубил схващане, което съгласно Наказателния кодекс се води междинна телесна щета. Комисията взе решение да обследва детайлностите по случая и да реши по какъв начин да работи по-нататък.

Депутатът от " ИТН " Николай Радулов съобщи, че на всеки две години се прави и се подписва лист с веществата, които Министерството на вътрешните работи има право да употребява. Оказва се, че сходен лист не е юридически от най-малко 5-6 години, което съгласно Радулов значи, че употребяваният в оня миг спрей е бил противозаконен. По този мотив комисията взе решение да предложи на здравното министерство да даде позволение за спрейовете, които могат да бъдат употребявани при акции от страна на полицията.

Заседанието се закри във втората му част и продължава с чуване на чиновници на ДАНС и ГДБОП по отношение на подслушване на протестиращи.

Очаквайте детайлности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР