Уведомих Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети между

...
Уведомих Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети между
Коментари Харесай

Летим директно от София до Баку от догодина

Уведомих Националната самолетна компания на Азербайджан да провежда директни полети сред Баку и София. Сега се организира подготовка, която се надявам скоро да завърши и в близко бъдеще. Това сподели на конференция в резиденция " Загулба " президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на визитата на българския държавен глава Румен Радев в Баку.

Според Илхам Алиев това е превъзходен резултат от визитата на българския президент в Азербайджан. Той съобщи, че е значимо да се усъвършенства съдействието сред двете страни в региона на енергетиката. По думите му България е член на Южния газов кулоар, който ще свързва двете страни.

" Това е един огромен транснационален газов план и финансовият детайл на този план е 40 милиарда $. В плана вземат участие седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България ", акцентира Алиев.

По думите му, когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще разреши да се отворят нови хоризонти за съдействието сред двете страни.

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще стартира употребата на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, съобщи Българска телеграфна агенция. Илхам Алиев се надява България да вземе интензивно присъединяване в този план, тъй като страните, които са по протежението на тази линия, ще получат спомагателни благоприятни условия. Той разяснява още, че е значимо двете страни да си сътрудничат в областта на селското стопанство и образованието.

Българският президент Румен Радев акцентира, че двете страни са минали към съответни стъпки за задълбочаването на съдействието сред Азербайджан и България. По думите му взаимната декларация за съдействие и партньорство, дава опция за развиване на съдействие от всички области от съвместен интерес. " Много значимо е да предприемем съответни стъпки, тъй като стокообменът не ни удовлетворява ", добави Румен Радев.

" Добра вест е откриването на директна въздушна линия сред Баку и София и то от 1 януари идната година ", акцентира българският президент. Той добави, че това съответствува с Българското председателство на Европейски Съюз и че България удостоверява поддръжката си към Азербайджан за новото всеобхватно съглашение с Европейски Съюз.

Румен Радев увери, че България може да интереса на Азербайджан за развиване на селското стопанство, на внедряването на нови технологии, изключително в преработващата индустрия. " Енергетиката е региона, която ще ни свързва за доста години напред и ние потвърдихме поддръжката си за Южния газов кулоар ", съобщи българският президент. Според него Азербайджан има основно значение за ролята на този газов кулоар и реализацията му. По думите му този план ще даде действителен късмет за диверсификация в Южна и Централна Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР