Уважаваният варненски художник Васил Николаев Василев, признат като един от

...
Уважаваният варненски художник Васил Николаев Василев, признат като един от
Коментари Харесай

Васил Василев в Ателие “Георги Велчев” - Варна

Уважаваният варненски художник Васил Николаев Василев, приет като един от най-въздействащите колористи в българското пластично изкуство от последните десетилетия, открива независима галерия на 23 юни в Зала „ Ателие Георги Велчев “ на Художествения музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна.

“Морето и водите ме водят в тази галерия ” - споделя художникът.

Колекцията показва към двайсет платна живопис, основани от 2017 година насам, като множеството са нови работи, рисувани през последните две години и непоказвани до момента в изложения. Произведенията са най-вече междинен и дребен формат, подхождащ на интимността на един актуален интериор. Идеята за тази галерия е на уредника в Художествения музей “Георги Велчев ” Боян Боев.

Колекцията е любопитна освен със комплицирания еластичен изказ на Васил Василев, само че и с тълкуванията, които провокира у феновете. Известен със своите пристрастия към света на духовните търсения, този път актьорът признава: “Морето и водите ме водят в тази галерия. Сюжетите в новите ми работи се случват всекидневно измежду морето. Защо е по този начин ли? Защото то е тук, до мен, даже и в този момент го виждам от прозореца. ”

Сред завладяващите имена на картините са “Плувец и горяща лодка ”, която се появява и на плаката на събитието, “Мъж със знаме тегли лодка с жена ”, “Мъж търси жена в морето ”. В морската тематика се вписва изненадващо и “Разходка на домакински любим ”, в която може да се открие дама, само че не с домашно кученце, а с домашната си риба, която разхожда в... морето.

“С лятно въодушевление и с усмивка рисувах тези платна - споделя художникът, - усмивката е наложителна, тъй като, вземем ли се на съществено, отиваме в канала на секундата. Духовните пространства не престават да ме вълнуват. Включил съм да вземем за пример “Проповед от кораба ”, само че и всички други истории - и мъжът, който търси дамата посред морето, и девойката с рибата, всички те са духовни тествания. Водата е от значително значение за тях. Рисувайки тези води, се сещах за Тарковски и неговото отношение към водата, за моретата на Фелини, основани от найлони в “Корабът пътува ” и за още доста... Сериозна е тематиката за водата с нейния метафизичен детайл. И ми е близка. ”

Изложбата в Художествения музей „ Георги Велчев “ предшества по-голямо показване на Васил Василев в София през октомври.

Васил Николаев Василев е роден през 1957 година в село Змейно, община Омуртаг. Завършва компетентност " Живопис " във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " (1982). Работи основно живопис, само че е деен и като график и ваятел. Член е на Международния фонд на московските художници (2001). Самостоятелните му изложения в България се движат в шпации сред две и пет години – от 1984 до момента. Излага и в Хайделберг, Москва, Холандия. Участва в груповите изложения в Европа и Америка, постоянно участва в селекцията на Международното биенале на графиката във Варна, както и на конгреси в Маастрихт, Любляна и Битоля. Творби на Васил Василев са владеене на частни сбирки в България, Русия, Съединени американски щати, Испания, Норвегия, Италия, Холандия, Швейцария, Франция. Живее и работи във Варна.

Изложбата може да се види от 23 юни до 17 юли в Художествения музей “Георги Велчев ” на ул. “Радко Димитриев ” 8.

Работно време на музея от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР