УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,110 години ни делят от онези паметни 19,20 и

...
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,110 години ни делят от онези паметни 19,20 и
Коментари Харесай

Кметът на Смолян: Честит ден на Родопската свобода!

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

110 години ни разделят от тези паметни 19,20 и 21 октомври на 1912 година, които след блестяща военна победа донесоха на щик свободата на Родопския край. Тези дни са смисълът на Празниците на община Смолян. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни българи, пролели кръвта си за Освобождението на Родопите и трансформирали връх Кавгаджик в миналото, а в този момент Средногорец, в Родопската Шипка – връх на българската горделивост.
На 21 октомври 1912 година, полковник Владимир Серафимов изсича със личната си сабя знака на Свободата на Родопите. Този знак и през днешния ден грее високо в родното небе, осветява предишното, завещава за бъдещето. И през днешния ден, 110 години след тези събития, с разтърсваща мощ звучат думите на полковник Серафимов, изречени преди съдбоносните дни на неравна борба: “Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз не ще отстъпя на съперника селата, в които през вчерашния ден бях посрещнат като избавител! “

Родопа е една балада, написана с перо и щик.

По мотив Празника на Община Смолян се обръщам с самопризнание и почитание към всички поданици на общината за труда и напъните им. Нека дружно да я развиваме като съвременен туристически център, като същински европейски район със постоянна стопанска система, с чиста околна среда и заслужен витален стандарт, като национално културно средище.

Честит ден на Родопската независимост!

Да не забравяме, че нашата историческа памет е национална идея!

Николай Мелемов
Кмет на община Смолян
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР