Уважаеми родители!Знам, че сте разстроени. Всеки ден детето ви се

...
Уважаеми родители!Знам, че сте разстроени. Всеки ден детето ви се
Коментари Харесай

Открито писмо на една учителка за „трудните” деца

Уважаеми родители!
Знам, че сте смутени. Всеки ден детето ви се връща от учебно заведение с истории за „ това ” дете. Детето, което от самото начало дърпа, блъска, щипе и даже хапе другите деца. С което никой не може да се разбере, което не слуша моите увещания и се катери по оградата на учебния двор. Или в гневен ентусиазъм излива млякото на съученика си на пода. Нарочно. Така, че да го видя. Или крещи нецензурни думи в часа по спорт.

Вие сте смутени, че ТОВА дете разсейва и пречи на вашето дете да учи. Вие сте смутени, че то лишава доста от моите сили и внимание и поради това аз отнемам от грижи и внимание вашето дете. Вие сте разтревожени, че то е неприятен образец за вашето дете. Разбирам всичко това.

И би трябвало да знаете, че аз също се безпокоя. През цялото време. За ВСИЧКИ деца. Аз се трежова за това дали вашето дете държи вярно молива, за друго – дали се оправя със задачата, за трето – че е прекомерно срамежливо, за друго – че няма обяд. Аз се трежова и за това, че палтото на Миша е незадоволително топло, и че Таня не се оправя, за което непрекъснато я ругаят у дома. Независимо дали съм в колата или под душа у дома – аз се безпокоя.

Знам, че вие държите безусловно да се внесе за разискване държанието точно на ТОВА дете. Знам, че ви е все едно оправя ли се Таня, тъй като нейните двойки няма да насинят ничие око. Да, и аз бих желала да приказваме за ТОВА дете. Но има още толкоз неща, за които не мога да ви опиша.
Например, за това, че единствено преди година ТОВА дете беше осиновено от дом за сираци. И за това, че поради алергия му е предписана строга диета и то е постоянно гладно. Не мога да ви опиша и за това, че в фамилията му назрява бракоразвод. Или че ТОВА дете се възпитава от самотна майка и по тази причина постоянно идва преди всички и си потегля последно. Или че у дома го наскърбяват и ругаят.

Вие разбирате, че не мога да ви описвам такива детайлности. Просто желаете да знаете какво върша аз, с цел да трансформира държанието му.

Иска ми се да можех да ви опиша всичко. Но не мога.
Не мога да ви опиша, че с него се занимават в допълнение, защото има забавено развиване на речта и цялата му експанзия е разследване от неспособността за обикновено другарство с връстниците му. Не мога да ви опиша, че се виждам с неговите родители ВСЯКА една седмица и най-често те просто плачат на нашите срещи. Не мога да ви опиша, че с него си имаме скришен сигнал, по който аз отивам и сядам за минутка до него и че в междучасията постоянно сяда в коленете ми, защото… „ Госпожо, става ми по-леко като слушам по какъв начин бие сърцето Ви… ” Не мога да ви кажа, че след дълга и сложна работа, към този момент имаме 5 случая в седмица, а преди бяха по 5 дневно. Или че на учителските препоръки аз апелирам останалите сътрудници да си затворят очите за следващата му изцепка.

Аз дори нямам морално право да споделям позитивните моменти. Например, че ТОВА дете ми оказва помощ да обливам цветята в класната стая и че плака, когато през зимата едно от цветята почина от студа. Или че заран, до момента в който майка му вади инвалидната количка, целува дребната си сестричка и й прошепва на ухото: „ Слънчице мое. ” Не мога да споделя, че ТОВА дете знае за гръмотевичните стихии повече от метеоролозите или че гали по главата най-хубавия си другар в изблик на усеща и тича да помогне на този, който плаче. Да, и това се случва.

Проблемът е в това, че аз мога да приказвам с вас единствено за ВАШЕТО дете.

И единственото, което мога да ви кажа сигурно е, че в случай че ВАШЕТО дете (или всяко друго) се трансформира в ТОВА дете:

Аз в никакъв случай няма да опиша на други родители за това, което се случва във вашето семейство. Аз ще беседвам с вас постоянно, искрено и търпеливо. Ще се запася с носни кърпички при положение, че и вие плачете на нашите срещи. Ще привлека към вашия проблем тези, които в действителност могат да оказват помощ. Ще давам на вашето дете спомагателна порция внимание и обич, когато то има потребност. В учебната среда аз ще бъда негов бранител. Ще се постарая да видя в него (независимо от всичко) единствено положителното, светлото и прелестното. И даже ще ви подсещам за тези негови качества.

А когато някой различен родител пристигна при мен да се оплаква от вашето дете, аз просто ще им напомня всичко изначало.

С обич,
Една учителка

Инфо: marketium Превод: Gnezdoto

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР