Уважаеми г-н председател,Уважаеми г-н генерален секретарУважаеми делегати, Скъпи колеги, За

...
Уважаеми г-н председател,Уважаеми г-н генерален секретарУважаеми делегати, Скъпи колеги, За
Коментари Харесай

Корнелия Нинова в Ню Йорк: Властта е работа, не лични облаги

Уважаеми господин ръководител,
Уважаеми господин общоприет секретар
Уважаеми делегати,

Скъпи сътрудници,

За мен е чест да се обърна към вас. Благодаря ви, че ме избрахте за вицепрезидент и се веселя,че в екип с вас, ще търсим правилните решения на проблемите в света. Събрали сме се представители на социалистически, социалдемократически и работен партии от целия свят в миг, когато нашите страни, нашите държавни управления и нашите партии са изправени пред нови провокации. Финансовата и икономическа рецесия докара до ограничение на обществените задължения на страната, увеличаващи се неравенства, задълбочаваща се беднотия, отчаяние от обичайна политическа класа и напредък на крайния шовинизъм и популизъм. Левицата загуби доверие. Време е да забележим аргументите, да ги отстраним и да върнем своите водещи позиции, да наложим политики, стъпващи на нашите изконни полезности - правдивост, взаимност, равни права и мир. Да намерим съответен израз на тези полезности в актуалния свят. Кое е модерното ляво? Ще дам образец с една от главните ни политики - отбрана правата на хората на труда. Борим се за безвредни условия на работа, правото на отпуск, заслужено възнаграждение. Но наред с обичайните правила и законодателство, би трябвало да забележим, че светът стана световен и се нуждае от ново виждане. Днес работното място може да е в Китай, работодателят да е в Америка, а заплащането в България. Как се пази подобен човек, кое законодателство се ползва, кое данъчно облагане и кое държавно управление е отговорно за неговите права? Ето една огромна тематика, по която ние, левицата от целия свят, би трябвало да беседваме и намираме решения в полза на работещите хора. Призовавам ви да гледаме напред.Бъдещето е на технологиите, на изкуствения разсъдък.Не бива да изоставаме от времето и от в този момент нашите политики би трябвало да се приготвят за софтуерното развиване на света и мястото на индивида в него. Българска социалистическа партия инициира необятен спор за бъдещето на левицата в Европа. Ние сме изправени пред значими решения за бъдещето на Европейския съюз. Как да продължи той? Има оферти да остане единствено съюз на свободната търговия или да се раздели на няколко елементи. Ние го назоваваме Европа на две и повече скорости. Освен доста други въпроси, това поражда пред нас, левите партии, и въпроса- по какъв начин ще защитим в бъдещия Европейски Съюз правата на служащите, на дребния и междинен бизнес, правото на свободно придвижване на хора. Подготвяме няколко интернационалните конференции и ще се радваме, в случай че се включите, с цел да намерим дружно пътя. Бъдете добре пристигнали в гостоприемна България.

Защо левите партии изгубиха поддръжка в някои страни, а в други печелят и усилват доверието? Аз считам, че изгубиха там, където се заличиха идейните разлики с десницата; където се направиха безпринципни съюзи в името на властта и се отстъпи от обичайните политики на левицата. Можем да преодолеем това, като се върнем към програмните разлики с десните партии и очертаем ясно опция и граници на компромиса. Така ще върнем своята обществена база - междинната класа, работещите, бедните. Защото неналичието на опция е липса на народна власт. Втората причина,според мен, е дистанцията сред политическия хайлайф и жителите. Усещането у обичайна политическа класа за самодостатъчност и затваряне в себе си, от време на време потребление на политиката за персонални цели, а не за благосъстоянието на тези, които представляваме. Решението тук е сами да се откажем от привилегии и да отворим нашите партии за директно присъединяване на хората във вземането на решения и към гражданското общество. Ако желаеме да променяме света, би трябвало да стартираме от себе си. Всички ние желаеме да печелим избори и да управляваме страните си. Но не трябва да си слагаме това като цел. Властта не е цел, властта е средство. Властта е работа. Целта на българските социалисти е, след осъществено ръководство, нашите жители да кажат- в този момент живеем по-добре отпреди.

Ще споделя опита на Българска социалистическа партия в последната година. Преди две години ние регистрирахме най-ниската социална поддръжка през последните десетилетия - към 10%. В последната година спечелихме президентските избори и утроихме поддръжката си в националния парламент. Но направихме мъчителна и тежка промяна вътре в партията. Наложихме в устава си мандатност за депутати - не повече от 3 мандата и отворихме листите си за нови хора, хора от гражданския бранш. Сега от 80 - 47 са новите лица. Наложихме мандат даже на ръководителя на партията - два мандата или осем години. Въведохме и неговия директен избор от всички членове на партията. Съюзихме се със студентски съюзи, дребен и междинен бизнес, кооперации, хора на науката и културата и дружно изработихме цялостна различна стратегия за ръководство. Имаме още доста работа, само че за нас посоката е ясна. На трето място, съгласно мен, е нужно изрично да се определим на чия страна сме по оста - монополи и огромните на световния пазар - жители. Все по-често жителите се усещат изоставени от страната и институциите си. Ние заставаме на тяхна страна, на страната на дребния и междинен бизнес. И тук е разликата сред нас и десните партии, които проповядват либерализация и независимост на пазара, която постоянно се изражда в злоупотреби и напън от страна на огромните. Днес нито една страна не може да се оправи сама с световните провокации. Нужни са общи решения и общи дейности за проблеми, които надскачат националните граници. Един подобен проблем е интернационалният тероризъм, миграционната вълна.Можем да се оправим единствено посредством интернационално съдействие, разговор и единение. Това също е тестване за нашето водачество. Всеки от нас да регистрира националния интерес на страната си, само че и да намерим общите решения и дейности против злото, което не признава граници и националност.

Вярвам, че ние, левите партии от целия свят, можем да предложим визия за бъдещето и да подсигуряваме на своите нации стабилно развиване, вероятност и разцвет!
На добър час!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР