Уважаеми домакини, свикнали сте да миете старателно почти всичко, което

...
Уважаеми домакини, свикнали сте да миете старателно почти всичко, което
Коментари Харесай

Когато готвите, никога не мийте тези 5 храни

Уважаеми домакини, привикнали сте да миете усърдно съвсем всичко, което слагате във вкусните ви гозби и ястия.
Това минимизира количеството на бактериите преди и по време на готвенето.
Освен това, от особена значимост е да измивате добре зеленчуците и плодовете преди да ги нарязвате или да ги обелвате, защото те, по предписание са пръскани с химикали, защищаващи ги от паразити, само че рискови за здравето на хората.
И въпреки всичко, има значими артикули, които се би трябвало да миете, защото с това може да предизвикате разпространение на бактерии, причиняващи съществени болести.
Ето кои са тези артикули.

1) Яйца – тяхната черупка е мощно микро-пореста, което основава условия за дълбока всмукване в нея на разнообразни бактерии.
Ето за какво, създадените в инкубаторите яйца по-късно се подлагат на специфична обработка, с цел да се покрие черупката им със предпазен пласт, с предпазващ резултат във връзка с навлизане на бактерии във вътрешността им и оттова – последвало разпространение в други артикули.
Измивайки яйцата, вие премахвате този предпазен пласт.
И въпреки всичко, в случай че държите да ги измиете с цел да премахнете защитния пласт, както и в случай че сте ги взели напряко от полозите на домашни кокошки, то направете това директно преди да употребявате наличието им, като водата би трябвало да е с температура по-висока от стайната (миенето със студена вода на практика няма резултат!).

2) Пилешко, агнешко, говеждо и свинско месо – всички тези типове меса съдържат рискови за здравето бактерии. Естествено, те измират при готвенето, само че преди този момент, в следствие от миенето, се популяризират по ръцете, домакинските принадлежности и мивката… Специално при пилетата, най-често срещаната бактерия е салмонелата, която води до отравяне на организма. Затова, по добре е да не миете пилето, а да го сварете на два пъти, като промените водата от първото варене. При това второто варене би трябвало да е задоволително дълготрайно, с цел да сте сигурни, че салмонелената бактерия е била унищожена!
По същия метод постъпете и при другите типове меса – преди да ги сготвите, отстранявате сокът и влагата от повърхността на частите месо (които са разплодник на разнообразни бактерии), благодарение на салфетки или хартиени кърпи. След тази интервенция, измивате усърдно ръцете си с вода и сапун (може и да ги дезинфекцирате в допълнение с натопено в алкохол памуче).

3) Риба – и тук ситуацията е същото, както при месата; да миете усърдно рибата не значи да премахнете бактериите от нея, а единствено ще ги разпространение в близост. Затова изплакнете директно преди готвенето и незабавно си измийте ръцете и приборите с които сте боравили. А в този момент ето два продукта, които не би трябвало да миете преди готвенето им по други аргументи, разнообразни от разпространението на бактерии. Това са:
4) Паста (вид спагети). Не мийте спагетите от какъвто и тип да са те, тъй като по този метод ги лишавате от част от нишестето им. А тъкмо нишестето оказва помощ сосът към пастата да се всмуква дейно и да придаде неповторимия й усет! А точно с помощта на него сосът се всмуква по-добре. Изплаквайте спагетите откакто сте ги сготвили и в случай че вършиме салата или нудъли (тестени влакна от тесто, направено най-вече от пшеница, ориз, само че и от: елда, или нишесте от мунг фасул, тапиока, сладостен картоф, ориз, царевица).

И най-после – 5) Гъби – в случай че ги миете дълготрайно време с вода (или ги киснете в такава), те, защото са порести формирания, ще всмукват огромна количество вода. Затова, директно преди готвене, просто ги изплаквате деликатно с вода и по-късно ги подсушавате с хартиена забрадка. Ако са цялостни в с вода те доста бързо се скапват и ще би трябвало да ги хвърлите!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР