УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,В началото на месец ноември се очаква

...
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,В началото на месец ноември се очаква
Коментари Харесай

Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в страната стартира през ноември

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В началото на месец ноември се чака да започва програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания в страната. Над 1,4 милиарда лева от Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат вложени в санирането на здания с най-малко 4 независими жилища и повече от един притежател във всички 265 общини в страната, а процедурите ще се ръководят от общинските администрации.

В обществения модул на осведомителната система ИСУН на 30.09.2022 година са оповестени за обществено разискване планове на документи за кандидатстване на многофамилни жилищни здания за използване на ограничения за енергийна успеваемост. Възможно е след приключване на периода за обществено разискване на документите да настъпят промени в изискванията за кандидатстване. Въпреки обстоятелството, че документите не са в окончателния си вид, Община град Добрич предлага авансово да се запознаете с тях, заради оповестените късите периоди за подаване на планови оферти по новите условия. 

Съгласно оповестените за публично разискване насоки за кандидатстване, здания утвърдени за финансиране по Националната стратегия за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания, могат да получат финансиране по актуалната процедура, в случай че прекратят подписаните контракти за безплатна помощ по които не са осъществени СМР, заради привършване на лимита.  

Сдруженията на притежателите в етажната благосъстоятелност, подали заявки за поддръжка от Националната стратегия за енергийна успеваемост в многофамилни жилищни здания, няма да ползват  преимущество при кандидатстване по актуалната процедура и следва да подадат всички изискуеми документи по процедурата.

Крайни получатели по актуалната процедура са Сдруженията на притежателите, регистрирани по реда на чл.25 от Закона за ръководство на етажната собственост  (ЗУЕС), в допустимите за финансиране здания, в които независими обекти са минимум четири и принадлежат на повече от един притежател.

Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на ЗУЕС и са проектирани преди 26 април 1999 година

Отбелязваме, че общината може да бъде потребна единствено на тези от сдруженията, които разполагат с механически паспорт и проучване за енергийна успеваемост на постройката. Възлагането и заплащането за механически паспорт и енергийно проучване е обвързване на сдружението. В случай, че планът за постройката бъде утвърден, разноските за тези две услуги подлежат на възобновяване от програмата. При отрицание на плановото предложение от Министерство на регионалното развитие, направеният разход за  двете обследвания остават за сметка на сдружението на притежателите.

Сдруженията на притежателите, които се записват като такива за присъединяване в програмата и разполагат с механически паспорт и отчет за енергийно проучване следва да сключат партньорско съглашение с общината за следващи дейности по програмата.

Всички здания, които ще бъдат подкрепени по новата стратегия би трябвало да реализират енергиен клас „ B ” и най-малко 30% спестявания на първична сила.

Обръщаме изключително внимание, че дейностите на притежателите по запознаване с критериите за оценка на плановете и по възлагане на техническото и енергийното проучване следва да бъдат в незабавен порядък, защото право да вземат участие в класиране за 100 % безплатно финансиране ще имат единствено плановете на тези сдружения, които са входирани в ИСУН в период до 31.03.2023 година

В тази връзка до края на 2022 г.  ръководителите на Сдруженията на притежателите в етажната благосъстоятелност следва да са упълномощили и да са направени механически паспорт с архитектурно снимане на постройката и отчет за енергийно проучване.

Жилищните здания, в които има икономически обекти – магазини, офиси и прочие следва да извърнат внимание и на напътствията за минимални държавни помощи и спецификата на разноските по плана в такива случаи.

В актуалната стратегия, сдруженията на притежателите имат основна роля в подготовката на предпроектна фаза, от която значително зависи триумфът на плана.

Моля да се запознаете с напътствията и документите за кандидатстване (в проект) и да ги обсъдите със своите съседи, с цел да вземете решение дали и по какъв начин ще продължите работата си за кандидатстването.

Линк за достъп до плана на документите:

След приключване на периода за обществено разискване, ще бъде открита процедурата за кандидатстване, с окончателните инструкции и пакет от документи. Направените забележки в хода на общественото разискване и мненията на ръководещия за програмата орган също се разгласяват в ИСУН.

Проектните оферти ще бъдат прегледани и одобрени/неодобрени от Министерство на регионалното развитие, според написаните критерии и правила в оповестените за публично разискване насоки за кандидатстване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР