Уважаеми читатели, след няколко дни ще започне официално предизборната кампания

...
Уважаеми читатели, след няколко дни ще започне официално предизборната кампания
Коментари Харесай

Не е важно дали котката е от Самоков или от Кюстендил

Уважаеми читатели, след няколко дни ще стартира публично предизборната акция за локалните избори. Не че тя е серпантина от 3 – 4 месеца. Даже порно ни пуснаха, само че в този момент ще е, по този начин да се каже, публична. Нали помните по какъв начин се пропагандира? Ще ви създадем мост и учебно заведение, драги селяни. Ама нямаме река и деца. И река ще ви прекараме, и деца ще ви създадем. Нема да се плашите!

Тези дни една партийка, която бе осиновена, задала въпроси на кандидатката за кмет Манолова. Питали я все идеологически работи - дали е почитала 9 септември, за сливане на леви и десни, за кариерните упоритости и за други такива. Единственият въпрос като за кмет е какво мисли за ПСА (Паметника на руската армия) и дали желае да го махне от центъра и да го тури в музея на соца. Всичко друго няма отношение към кметуването, а си е чиста идеология.

С идеологиите работата не е елементарна. Сигурно по-старите от нас си спомнят, че допреди 30-ина години ни убеждаваха, че социализЪмът е победил дефинитивно и аха-аха да почне комунизЪмът. После един японски американец написа, че историята е свършила и демократизЪмът и либерализЪмът са победили и няма към този момент идеологии. Всичко е ясно, победи демократичната народна власт и още малко всички ще се прегърнем и ще обуем гуменки, с цел да се пързаляме без спънки. Някои консерватори обясняваха, че демократичната народна власт е дървено желязо, само че те са назадничави. Консерви са!

Заради този завършек на идеологиите предизборните акции се върнаха към действителните проблеми на хората. На британски го назовават issue-based campaign. Демек акция, учредена на проблемите и техните решения, предлагани от претендента. Това е най-общото пояснение, с цел да не навлизаме в езикови и други абракадабри.

На национално равнище този метод работи добре – асфалт, автомагистрали, нов завод, отново автомагистрали, нов нужник на границата, сцена " Армеец ", ново съоръжение в болничното заведение, ремонт на черквата, стадион в Разград. Работи и в София - нови колци на " Графа ", плочки в градинката, нови рейсове, тротинетки и т. н. Тука няма идеология, а единствено проблематично и предметно мислене.

От друга страна до момента в акцията липсва локалният подтекст. Насочвайки я въобще " против системата ", играчите я качиха на национално равнище – пропаганда " от прозореца на джипката " и всички (няма ляво, няма дясно) против статуквото, въпреки и " на инвалидната количка ".

Време е и ние да си изработим персоналния лист от проблеми,
които да желаяме да бъдат оправени


И в случай че не чуем предлаганите решения от един претендент, да ги потърсим при различен. И тъй като в сходни случаи баба ми споделяше: " Един желае майка си, различен желае татко си ", аз ще ви предложа моите проблеми, които желая да бъдат решени. Вие си направете лист на вашите и питайте претендентите, където ги видите, по какъв начин ще ги оправят. Пращайте им мейли, известия на фейса, коментирайте по медиите. По-долу ще се опитам да ви предложа един метод, по който да слушате своите претенденти.

Аз като столичанин допълнително имам претенции към претендентите за софийски кметове. Ясно е, че кандидат-кметовете на огромните градове и изключително на София не могат да избягат напълно от сенките и светлините на партиите си. Тука ще продължат кандърмите кой е ляв, кой десен, кой демократ, кой болшевик. Но в стотици градчета и села сходни диспути са единствено пържен въздух, както се показва един анализатор. Хората имат потребност от управител на градчето и селцето си. Дали кметът на Карлово, Каспичан или Карнобат е ляв, десен, зелен или оранжев би трябвало да е все едно. Стига да може " да лови мишки ".

И по този начин. Какво желая аз персонално да чуя от претендентите?

Първо: " Топлофикация "

Искам до края на годината да се създадат планове за преработката на отвесното парно в хоризонтално за най-разпространените блокове в София - 8-етажен панелен вход, 12 - 15-етажен ЕПК блок и 4 - 6-етажни тухли от 60-те години. Тези планове да се изпълнят през лятото на 2020 в най-малко по 4 - 5 блока от всеки от посочените нагоре видове.

Искам да се отстранен общите топломери в тези блокове, а и във всички блокове въобще, разноските за сградна апаратура да влязат в цената и клиентите да заплащат по самостоятелен търговски апарат топломер на всеки обособен апартамент. Като имат надзор да си стопират и пускат парното, както в този момент могат да си стопират и пускат водата в жилищата. В края на отоплителния сезон да се създадат обществени разбори и заключения от опита.

Ако за горните действия би трябвало да се трансформират закони, да се трансформират. Данните за всички тези действия да са обществени. Парите да са от бюджета на общината и/или на " Топлофикация ", обектите да се дефинират на лотариен принцип и да бъдат в разнообразни квартали на София. Ако опитът е сполучлив, тази преправка да стане наложителна като мярка за понижаване на замърсяването на въздуха. И да се прави наложително при саниране на постройките. Без да се желае позволение от живеещите.

Сегашното парно генерира азиатски комунизъм и по тази причина даже в топлофицирани региони се горят дърва и кюмюр и е мръсно като в ковашки завод.

Второ: Какво е водата за претендента за кмет?

Човешко право или стока? Има ли желание претендентът, в случай че бъде определен, да приключи концесията за водоснабдяване на София и тази активност да се ръководи и прави от общината? Може ли въобще общината да се оправи с водоснабдяването на града, или това галактическо познание е изгубено и би трябвало да ни го вършат чужденци.

Трето: Чист и безвреден парк

Искам през 2020 година да се разчистят падналите и полуизкоренени дървета в горната част на Борисовата градина. Ако общината ще прави там биосферен резерват, да го огради и да пусне мечки, лисици и други твари. Ако това е парк, да го почва незабавно, с цел да не загине там човек, както стана преди няколко години.

Четвърто: Достъпът до планината

Искам да знам има ли претендентът за кмет желание да скапе договорката за лифтовете на Витоша и да обезпечи екологичен достъп до планината и изискванията за всеобщо упражняване на ски. Ако има планове, по кое време това ще е реалност? Може ли претендентът да се ангажира с построяването на нов въжен превоз като част от публичния превоз, както беше преди Симеоновският въжен превоз?

Пето: Вечните градежи

Какви са желанията на претендента за незавършените градежи в София, които са източник на замърсяване и опасности за здравето и живота. Става въпрос за така наречен публицистичен корпус, националната детска болница (първа копка през 1978 г.) и за всички недостроени или порутени здания. Кога на тези места ще има подготвени здания или зелени поляни? Може ли претендентът да се ангажира със периоди?

Шесто: Къпалнята " Мария Луиза "

Какво мисли да прави претендентът за кмет с къпалнята " Мария Луиза ". Ще се подхващат ли ограничения за откупуване и възобновяване, за отчуждаване, за конфискация. Или ще се чака комфортен миг за реализация на желанията на притежателите? Кога на това място ще има потребен обект или зелена поляна?

Седмо: Презастрояването

Какво ще предприеме претендентът за кмет, с цел да спре презастрояването в кварталите? Ще бъде ли пожелан мораториум, промени в законите, конституцията, в случай че се постанова? Кога зелените площи в " Дружба ", " Младост ", " Люлин " ще замязят на Докторската градина?

И тъй като вашият предстоящ кмет може да е като мед, да е добър човек и да става за съсед, има още нещо доста значимо. Той ще работи с общински съвет, който е резултат от партийна номинация на претенденти. Този съвет е едно змийско кълбо от ползите на разнообразни локални и национални лобита, роднински връзки, партийни връзки, финансови зависимости, етническа преданост и други И тук е мястото да питате претендента за кмет за следното:

Осмо: С кого от общинските съветници ще работите?

Подкрепен сте от тая и тая партия. Имахте ли думата при установяване на общинската листа на партията, която ви поддържа, и вярвате ли на общинските съветници? Кои ще са Вашите заместници, г-н/г-жо кандидат-кмет, в случай че бъдете избран/а? Кажете имена! Ще дадете ли преференция на някой претендент, като гласувате. И други в този дух. Проявете фикция.

Девето: Уважаеми претендент за общински консултант, какво мислите за ...

И желаете от претендента за общински консултант персоналното му мнение по всички въпроси, които сте задали на претендента за кмет. Нали ще утвърждава предложенията на кмета? Не питайте кое е по-важно – партийната преданост или персоналното мнение – ще ви излъжат. Накарайте претендентите за общински съветници да приказват какво биха създали, в случай че станат кметове. Това ще ви даде доста информация за размисъл.

Десето: Какви ще са налозите?

Какви ще са локалните налози, в случай че бъдете избран/а за кмет? Към претендентите за съветници – ще подкрепите ли вдигането/свалянето на локалните налози? Цената на градския превоз – нагоре или надолу? Диференцирано по разстояние или еднообразно? Не е ли дискриминация по-високата цена на превоза за крайните квартали? Цените за паркиране?

Единайсето, дванайсето...

Всеки да си дописва каквото му е на душата.

Така че, уважаеми читатели, като си избистрите персоналните цели и вследствие на диалози с другари и родственици, четене и гледане на изявленията и прагматичен размисъл в изборния ден наложително гласувайте. С вашия глас или без него – отново ще търпите дивотиите или ще ползвате положителните решения на локалната власт. Гласувайте с преференция за общински съветници. Агитирайте и вашите другари да избират хора с преференция, а освен партийните листи, подредени по волята на партийните началници. Вие сте човек, а не гумен щемпел за партийни решения.

Може моите претенции да ви се виждат дребни, дори дребнички. Ама са си мои. Вие си подредете своите. Един желае лежащ служител на реда, различен желае тролейна спирка, пешеходна пътека, надлез, подлез, градинка, катерушка, пасарелка, паркинг...

Разбира се, има хора, които мислят наедро. За тях има послания като " целенасочена работа ", " зелен и чист град ", " чист въздух ", " цифровизация ". Няма неприятно. То и в Национална агенция за приходите имаше целенасочена работа, беше си цифровизиран, но го хакнаха.

Страхувам се обаче дали в края на мандата ще можем да мери напредъка в чистия въздух, дигитализацията, целенасочената работа и други обещания наедро.

При говоренето наедро има един тежък проблем. Някой от нас, дори доста от нас може да не чуем съответни отговори и предлагани решения от претендентите за кмет. Тогава поражда един вътрешен спор – сред убедеността, че би трябвало да се гласоподава като принцип на гражданската ни интензивност, и неналичието на практическа мотивация от вида " няма го моя претендент ". И тук, уважаеми читатели, се намесват идеологиите – ляв ли е претендентът, десен ли е? Подкрепя ли ЛГБТ-ата или не, зелен ли е, червен ли е или наследник, желае ли Истанбулската спогодба или не...

Затова питайте претендентите за съответни и измерими решения. Ако не чуя от кандидат-кметовете на София отговори на моите въпроси, ще съм доста усложнен. С годините съм станал черноглед към концепциите.

Разбира се, че с нов кмет ще се подреди и нова клиентела. Тези, дето редят паветата и плочките и се пекат на слънцето, отново ще са си същите. Може дори и тези в хладните офиси да са си същите. Само ще сменят фирмените табели. Но това не е от идеологията. От лакомията е.

Мъдър човек беше Дън Сяопин, като сподели тая работа за черната и бялата котка. Жалко, че нищо не е споделил за другите окраски.

Бел.ред. - Дън Сяопин /1904 - 1997/, именуван проектант на китайските промени: " Не е значимо дали котката е черна или бяла, значимото е да лови мишки. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (113)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР