Уважаеми български граждани, показателно е какво се случи тук в

...
Уважаеми български граждани, показателно е какво се случи тук в
Коментари Харесай

Нинова: За пръв път в историята финансов министър се отказва от бюджет и обвинява своите в лобизъм

„ Уважаеми български жители, показателно е какво се случи тук в последния един час. Местата бяха цялостни, до момента в който се разпределяха порциите на властта, имаше страст и интензивност, в този момент обаче когато по думите на ръководещите, и освен – по този начин е, гледаме най-сериозния и най-важния закон за бюджета в страната, местата към този момент са празни. Вие сами си правете изводите кой мисли за народа, кой за порциите на властта “.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада.


Тя се обърна към народните представители: „ Уважаеми сътрудници, в последно време много постоянно ми се случва да ви запитвам знаете ли какво гласувате сега. Този път няма да ви карам да вдигате ръце. Но „ дребните “ така наречен закони за бюджета - Здравна каса и ДОО, доста тясно зависят от огромния държавен бюджет. Конкретно в този на Здравната каса е очакван трансфер за здравно обезпечаване от държавния бюджет към НЗОК в размер на 2 милиарда 561 млн. Т.е. би трябвало да имаме сигурност и непоклатимост на държавния, огромния бюджет, с цел да обсъждаме дребните – Здравно обезпечаване и ДОО. Вие сигурни ли сте, че имате непоклатимост по огромния бюджет след вчерашната бюджетна комисия, завършила късно през нощта? “, попита водачът на социалистите.
Нинова уточни по какъв начин е приключило съвещанието на бюджетна комисия нощес – с изявление на финансовия министър Асен Василев, в което той споделя следното: „ Всеки може да го кара през пръсти, стига да се обади на някоя парламентарна група “. По мотив това негово изявление, водачът на социалистите разяснява: „ Значи самият министър на финансите споделя, че това което през вчерашния ден е станало в бюджетна комисия, е лобизъм. Министър на финансите на ръководещото болшинство упреква ръководещото болшинство в лобизъм. И се отхвърля от личния си бюджет и споделя: „ Аз този бюджет не го признавам за бюджет “, изрази неразбиране от постъпката на Василев водачът на Българска социалистическа партия.


И заключи: „ Значи в обстановка сме държавният бюджет да е оспорен от министъра на финансите. Сигурна съм, че няма подобен случай в историята на българския парламентаризъм. И вие през днешния ден обсъждате и гласувате двата дребни бюджета, които зависят от огромния и си натискате тук официално едни копчета, без въобще да мислите какво гласувате и допустимо ли е то да се случи “, сподели Корнелия Нинова от парламентарната естрада.


Тя напомни: „ Преди няколко дни казахме: от това, което ще влезе в зала, ще излезе напълно друго. Ще излезе някакъв Франкенщайн като Закон за бюджета, от който ще настъпи подобен безпорядък в стопанската система, в обществената и здравната сфера, че не можете да си визиите “, безапелационен бе водачът на социалистите.


И добави: „ Разбира се, усещайки това, доскоро водачите на „ сглобката “ се събрали в някоя от стаичките и Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков афишират: „ Ами ние се разбрахме, ще има бюджет. Ще приемем това, което предлага Асен Василев “. Уважаеми български жители, следващият образец за заличаване на институционалността в България. Институцията парламент и бюджетна комисия завършват с отвод на министъра на финансите от бюджет и с обвинявания за див лобизъм в ръководещото болшинство. След това те се събират през днешния ден в една стаичка, излизат и ви споделят: „ Абе нещо се разбрахме “. Няма комисии, няма зала, няма институции. Седнали там тримата и се разбрали “, сподели Нинова.


Тя обърна внимание и на приходната част: „ Приходната част в бюджета е най-важната част. Вчера в бюджетна комисия са се скарали ръководещото болшинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по приходната част без да е ясно ще дойдат ли парите от енергийните сдружения, както желае Асен Василев, тъй като Делян Добрев го съди – в прокуратурата го е дал за това, че прибира тези пари. Не е ясно какво ще става с концесията в Росенец, оня ден в еуфория гласоподаваха да я прекратят, през вчерашния ден ПП-ДБ се отхвърлят от това и Асен Василев споделя: „ Няма да я създадем, би трябвало да създадем оценка и така нататък “. Знаете ли какво вършиме сега? Играете си – играете си със орисите на хората. Да, добре, разпределихте си постовете. Да, добре, ще посветите и останалото си време на това. А бюджетът, ориста на всеки – от бебето до пенсионера, ви е безусловно все едно какво ще се случи “, сподели Нинова.


Тя разяснява и изявление на Кирил Петков и Бойко Борисов във връзка с онлайн наличието на министъра на финансите: „ Асен Василев бил онлайн на тази среща. Бюджет онлайн ще се одобри за пръв път в страната. И подобен миш-маш онлайн ще излезе, че ще бъде за сметка на всеки – от бебето до пенсионера, до момента в който вие си раздавате постовете и делите порциите на властта. Да знаете, български народе, ето такива хора ръководят сега България. “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР