Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата

...
Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата
Коментари Харесай

Министър Кралев откри експертна група за почтеност в спорта 


Утвърждаване на европейските полезности посредством спорт и битката против използването на допинг в спорта са измежду главните цели на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на Европейски Съюз. Това сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност “ към Европейската комисия, провеждаща се във Варна. В експертната група се включват представители на държавните управления на всички страни членки, както и представители на интернационалните институции, работещи в областта на честността в спорта – Интерпол, Европол, Организация на обединените нации, Спортрадар. По думите на Красен Кралев спортът дава опция за налагане на полезности, за интеграция на общности, за предварителна защита против насилието и експанзията измежду подрастващите. Именно затова е значимо да се подсигурява честното съревнование при равни условия във всички спортове.
Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова организация WADA министър Кралев акцентира, че използването на допинг е не по-малка операция от авансово уговорения резултат за облага от залози, тъй като нарушава изконното тъждество сред противниците. “Но при допинга имаме съответно средство за уличаване като медицинския тест, до момента в който при уреждането на мачове процесът на доказване е доста по-труден ”, разяснява той.
Българският състезателен министър бе безапелационен, че ФИФА и УЕФА, а и доста от националните федерации работят интензивно за решаването на казуса с манипулирането на спортни срещи и нечестна игра и към този момент има забележими резултати. “Поредна стъпка в тази тенденция бе единствено преди месец, когато УЕФА подписа съглашение за продан на информация с Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA). И точно съгласно отчета на ESSA за 2017 година от 266 подадени сигнали за съмнителни
залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 за футболни. Тези два спорта образуват 77% от случаите, само че се вижда растеж във всички останали спортове, които през 2016 година са били едвам 8%, а за миналата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което слага нашия континент безапелационно преди всичко в тази статистика ”, сподели Красен Кралев.
Mинистър Кралев означи, че на национално равнище Българският футболен съюз (БФС) също поставя съществени старания против уреждането на мачове и съгласно формалната статистика на системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 има подаден единствено един сигнал за подозрителен мач в България. През месец февруари беше подписан контракт сред БФС и Световния водач в анализирането и лансирането на спортни данни и цифрово наличие – Sportradar.
По думите на Красен Кралев е значимо напъните, които международната футболна общественост поставя да се пренесат и в другите спортове – баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, само че и самостоятелни спортове като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурното пързаляне, битка и други С тематиката се ангажира и Междунардоният олимпийски комитет, защото съмнителни срещи се следят даже по време на Олимпийски игри.
Практиката демонстрира, че нито един спорт не е застрахован против измами и че съществуват разнообразни способи на операции – посредством замесване на спортисти, треньори, съдии или други участници. “Трябва да работим съществено с всички евентуални участници в този развой, с цел да успеем посредством положително ръководство да го пресечем и отстраним от спортната карта ”, съобщи Кралев.
Борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и използването на допинг е залегнала в Работния проект за спорта на Европейския съюз (2017 – 2020), уточни министър Кралев и изрази убедеността си, че работата на експертната група ще способства за постигането на тази цел. За реализирането й са нужни напъните на всички страни-членки, както и на националните и интернационалните институции, които работят в областта на честността в спорта.
“Вярвам, че напъните на институциите и спортните организации в страните-членки на Европейски Съюз ще оказват помощ да се оправим с най-голямата опасност за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем на национално и европейско равнище изисква целенасочена политика и безапелационни стъпки. Убеден съм, че срещата на Експертна група „ Почтеност “ към Европейската комисия през днешния ден и на следващия ден ще бъде потребна в тази тенденция ”, сподели още министърът на младежта и спорта.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР