Утвърдено е кога ще се допускат изключения за носенето на

...
Утвърдено е кога ще се допускат изключения за носенето на
Коментари Харесай

Кои са изключенията за носене на защитни маски от учениците

Утвърдено е по кое време ще се позволяват изключения за носенето на защитна маска в учебно заведение. Това сподели просветителният министър акад. Николай Денков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Цончо Ганев, който попита за какво хронично болните деца би трябвало да носят защитни маски в учебно заведение и добави, че от тази мярка са освободени децата със специфични просветителни потребности.

По думите на Денков, в раздел първи от насоките се показва, че изключение за носенето на защитна маска за лице се позволява за следните случаи в учебно заведение:
в учебния двор, при спазването на физическа отдалеченост от 1,5 метра за децата от предучилищните групи при педагогичен ситуации;за учениците от началния стадий - от първи до четвърти клас, по време на образователния час;за деца и възпитаници със специфични просветителни потребности, при които има открита неспособност за носенето на защитна маска и мнение от персонален или от лекуващ доктор, удостоверяващ това;в часовете по физическо образование и спорт.
" В тези насоки се съдържа и прeдложен от министерството на опазването на здравето лист със болести, при които се предлага прекосяване към образование от разстояние в електронна среда заради открит по-висок риск от COVID-19 ", сподели министър Денков.

Той посочи, че препоръчаният лист е ориентировъчен и не е обстоен, и по преценка на лекуващия доктор форма на образование, друга от дневната, може да бъде предложена и на възпитаници с други болести, които не са посочени в листата.

Образователният министър сподели, че в този лист, в раздела " Детска пулмология ", е посочено болестта " Тежка и неконтролирана бронхиална астма ", за какъвто случай с ученичка попита Цончо Ганев. Денков обясни, че за съответния случай директорът на просветителната институция би трябвало да се съобрази със мнението на персоналния или на лекуващия доктор. 

" Нашата грижа, с изключение на присъственото образование на децата, е и ще бъде и тяхното здраве, като експертна и водеща е ролята на министерството на опазването на здравето ", сподели още министър Денков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР