Утвърдената стратегия за външнополитическата дейност на Украйна изключва извънблоковия статут

...
Утвърдената стратегия за външнополитическата дейност на Украйна изключва извънблоковия статут
Коментари Харесай

Членството в НАТО и ЕС е приоритет за Украйна

Утвърдената тактика за външнополитическата активност на Украйна изключва извънблоковия статут на страната и дефинира като едно от основните посоки устрема към НАТО и Европейски Съюз, съобщи през днешния ден украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, представен от ТАСС.

Той сподели това, представяйки целите на външната политика на страната.

" Стратегията оставя в предишното многовекторността, неприсъединяването " на Украйна към организации, акцентира Кулеба.

Украинският външен министър уточни, че една от шестте точки от тактиката е " продължаването на курса (на страната) към пълноправно участие в Европейски Съюз и НАТО ". Сред главните вектори на външната политика той уточни също " противодействието на съветската експанзия и привличането на Русия към правна отговорност за закононарушенията против Украйна ". Кулеба назова тази посока " най-трудната " и такава, по която украинските жители чакат максимален прогрес.

Според него основните области на външната политика на Украйна включват също по този начин гарантиране на държавния суверенитет и възобновяване на териториалната целокупност, поощряване на украинския експорт и задграничните вложения, отбрана на правата и ползите на украинците в чужбина и одобряване на позитивния облик на страната по света.

На 30 юли Съветът за национална сигурност и защита на Украйна одобри тактика за външната политика на страната . Кулеба назова това " историческо събитие ". Според него страната за първи път е получила ясна, разбираема и съдържателна тактика за външнополитическа активност.

Украинският президент Володимир Зеленски утвърди тактиката на 26 август.

Киев отхвърля да признае Крим за част от Русия след анексирането на украинския полуостров през 2014 година До това състояние се стигна, както прецизира Москва, след проведен от съветските управляващи в Крим и Севастопол референдум за обединяване с Русия. В него присъединяване взеха над 80 на 100 от имащите право на глас, а в поддръжка на връщането под ръководството на Кремъл гласоподаваха към 96 % от упражнилите правото си на избор.

Украйна също по този начин упреква Русия, че взе участие директно в спора в Донбас. Москва постоянно е отричала тези обвинявания и твърди, че не е страна по вътрешния украински спор в Донбас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР