Утре сутрин ще имаме обобщена информация, за това, което се

...
Утре сутрин ще имаме обобщена информация, за това, което се
Коментари Харесай

Денков: Докато съм министър няма да има задължително ваксиниране на учители и деца

Утре заран ще имаме систематизирана информация, за това, което се случва в страната. Очаквам картината да е много пъстра. В огромните градове има повече искащи да се тестват децата. В по-малките градове евентуално ще има опозиция. Ние сътворяваме изискванията, само че ще се тръгне на учебно заведение, тогава когато учебното заведение е готово. Това заяви министърът на образованието и науката учен Николай Денков в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

Той посочи, че са подвластни от доставчиците на проби. „ Следващата партида с проби са на границата, само че не е ясно по кое време ще бъдат в МОН. Някои области няма да съумеят да получат тестванията до сряда “, изясни той.

По отношение на тестванията, министър Денков съобщи: „ Докато съм министър няма да има наложително имунизиране на учители и деца. В страните, в които тестването е въведено, там

" Досегашната система сподели, че ние не можем да осигурим сигурност на децата. Стигнахме до това над 2000 деца да се разболяват от Коронавирус седмично. Създадоха се условия за възникването на епидемиологичен гърмеж в учебните заведения “, сподели министърът на образованието ", стана ясно то думите му.

По думите му след въвеждането на ограниченията, сме отчели спад на случаите.

„ Трябва да предпазим, тъй като те също се разболяват и даже губят живота си. Досега сме изгубили 17 деца. Аз като министър на образованието съм задължен да запазя живота и здравето на учениците и на учителите. Миналата година 110 учителя изгубиха живота си, не желая това да се повтори. Опитваме се да създадем присъствен развой, който да е безвреден и за децата и за учителите. Ако съумеем да запазим ограниченията и те дадат резултат, в един миг може да се окажат ненужни. Ако беше изработен цялостен локдаун, след приключването му, още веднъж щеше да има нова вълна. При зеления документ отново има заразяване, само че е по-плавно “, изясни министър Денков.

„ Изискването за тестването е децата да не са яли и пили 30 минути преди проучването. Децата могат да закусят у дома. Това е част от спецификацията на производителя. Тестовете ще се вършат в класната стая. Опри добра организация една проба се приготвя за една минута. В заповедта е разказано, че учителят самичък не може да се оправи, по тази причина разчитаме на непедагогическия личен състав и доброволците. След взимане на пробите, децата ще си поставят маски, с цел да се резервира безвредна среда “, изясни той.

Той сподели още, че при позитивен тест на детето до 24 часа би трябвало да има изработен PCR тест. Ако той се окаже също позитивен, едвам тогава ще се карантинира паралелката “, посочи учен Денков. Освен това детето ще се върне в клас с негативен PCR тест и след карантиниране.

Анализът на онлайн образованието предходната година сподели, че има дефицити, изключително в отдалечените райони.

„ По щадящи проби няма. Нищо не влиза в устата на детето. Решението на здравното министерство счита, че това са верните проби в нашата епидемиологична конюнктура “, обясни министър Денков на въпрос за какво са определени точно тези проби.

На въпрос по кое време ще се върнат огромните възпитаници в час, Денкв заяви: „ В момента, в който тръгне системата за дребните възпитаници, се планува да се приложи също и за учениците от 5 до 7, плюс 12 клас. След това и останалите класове “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР