Утре ще се опитат да свалят Орбан. Близо 300 000,

...
Утре ще се опитат да свалят Орбан. Близо 300 000,
Коментари Харесай

Утре ще се опитат да свалят Орбан. Всесилният премиер, приятел на Бойко, се изправя пред най-голямата опасност досега!

Утре ще се опитат да смъкват Орбан. Близо 300 000, финансирани от Сорос, ще нападат резиденцията му. Това написа в собствен пост някогашният парламентарен арбитър Георги Марков. По думите му, ще има отговор! Очаква се 1 милион унгарци да са на улицата на 15 март в негова отбрана, оповестява Марков.

 

SafeNews разгласява поста му без редакторска интервенция:

 

УТРЕ ЩЕ съдебна експертиза ОПИТАТ ДА СВАЛЯТ ОРБАН. БЛИЗО 30 000, ФИНАНСИРАНИ ОТ СОРОС, ЩЕ АТАКУВАТ РЕЗИДЕНЦИЯТА МУ.
Ще има отговор! Очаква се 1 милион унгарци да са на улицата на 15 март в негова отбрана. Надявам се, организация ПИК БГ да отрази грандиозния кротичък поход, както 2022-ра.
“Унгарците са като машина за еспресо кафе ”, сподели Виктор на американския дипломат Пресман – “На колкото по-силно налягане ги подлагаш, стават по-силни. ”

 

 

Приятелят на Бойко Борисов, както той нееднократно го е наричал, Виктор Орбан е изправен пред най-голямото предизвикателство в политическата си кариера, написа през днешния ден Politico

Унгарският министър-председател, който години наред защитаваше концепцията за чист, честен и закостенял живот, се изправя пред въпроса дали ще успее да се оправи с бурята още един път.
Нашумелият маджарски министър-председател Виктор Орбан, най-дългогодишният народен водач в Европейския съюз, е изправен пред най-голямата рецесия за 14-годишния си мандат.

На 10 февруари Каталин Новак, президентът, който Орбан издигна на поста, подаде оставка под голям напън, дружно с някогашния министър на правораздаването Юдит Варга. Варга беше избрана за лидер на листата на партията „ Фидес “ на Орбан на изборите за Европейски парламент през юни тази година.
Както бързо стана ясно, през април 2023 година Новак скрито подписа заповед за опрощение, с която анулира присъдата на някогашен заместник-директор на детски дом. Служителят беше наказан за опит да прикрие полови закононарушения на тогавашния шеф на дома. Впоследствие Варга е подписал документа, както изисква законът.

Подобно опрощение би било противоречиво във всяка демократична страна.

Но в Унгария на Орбан, която е трансформирала „ християнскоконсервативните “ полезности – изключително „ отбраната на децата “ – в дирек на държавната политика, този скандал е изключително сериозен. Още повече, че Новак беше лоялен католик, който носеше знамето на Орбановата просемейна фамилна политика.

В отговор на абсурда слабите и като цяло разграничени опозиционни партии в Унгария се сплотиха и желаеха главите и на двете дами. Но усещайки заплахата, Орбан работи бързо: „ Имам пет деца и шест внука и в случай че някой посегне на тях, първата ми мисъл ще бъде, че насилникът би трябвало да бъде разрязан на половина или на части “, съобщи той във видеоклип.

Впоследствие той даде обещание да внесе ремонти в конституцията, с цел да не разреши на никой предстоящ държавен глава да помилва наказани педофили.

За такива нарушители не би трябвало да има „ никаква благосклонност “, гръмна той. По-малко от 48 часа по-късно и Новак, и Варга към този момент ги нямаше.

Но никой не се съмнява, че всичко това е станало по персонална заповед на Орбан. Всъщност мнозина считат, че той е глобил първичното опрощение.

Авторитетът на тогавашния антикомунистически ентусиаст е подобен, че с неговата твърда и видимо решителна реакция към момента може да се чака, че той ще събере към знамето си множеството от съмняващите се вярващи, а с времето може би даже ще стане по-силен.

Само че този нормален сюжет не регистрира непредвидената променлива, която е някогашният брачен партньор на Варга – Петер Магяр.

Кариерата на Магяр се развива добре по време на ръководството на Орбан. Той беше началник на Центъра за студентско кредитиране в страната и заемаше постове в управителните препоръки на редица следени от страната компании. Но под повърхността всичко не е наред. Отдавна отчаян от системата – а някогашната му брачна половинка към този момент е безработна. Магяр се усеща свободен да подаде оставка от заеманите от него длъжности и да се разгласи против държавното управление във Фейсбук.

Според него визията за гражданска, суверенна, консервативна Унгария, пропагандирана от Орбан и Фидес, не е нищо друго с изключение на „ политически артикул. Захарно покритие, което служи единствено за две цели: да прикрие работата на фабриката за власт и безотчетното придобиване на благосъстояние “.

Това не е първият случай, в който министър председателят претърпява неприятна разлъка с държавен чиновник. Но предходните произшествия не се отразяват изключително в съзнанието на междинния гласоподавател.

В дните след абсурда Магяр мина към нападки против зетя на Орбан Ищван Тиборч.

Той е придобил дялове в хотели, банки и редица други предприятия. Магяр твърди, че унгарският водач един път е показал пачка банкноти от 500 евро, като е подал една от тях на асистент, с цел да заплати пакет специфичен чай като подарък за щерка му.

Да, и двамата чиновници са позволили съществени неточности, твърди водачът на Фидес в Народното събрание Мате Кочиш. Но за разлика от безскрупулните леви водачи от предишното, те са приели следствията от грешките си. И решението им да подадат оставка „ свидетелства за тази морална разлика “ сред дясното и лявото в Унгария.

Орбан още веднъж имаше брилянтна избавителна линия – и след повече от седмица безмълвие той я употребява до краен лимит и оттатък него.

Новак, който „ всички виждахме като човек, в действителност подобаващ за президент на републиката “, е сбъркала и към този момент не може да „ поддържа единството на нацията “, съобщи Орбан в годишната си тирада за положението на нацията в събота. „ Макар че нейното овакантяване е вярно, то е огромна загуба за Унгария “, изрази страдание той.
И макар че никой последовател на опозицията не би помислил даже за момент, че Новак в миналото е представлявала „ единството на нацията “, това е гениална обосновка – най-малко за тези от десницата. И може да завоюва доста колебаещи се гласоподаватели на Фидес преди локалните и европейските избори през юни.

Лидерите както на левицата, по този начин и на десницата, която не е откъм Орбан, удариха по премиера, като показаха, че той към момента заобикаля значителните въпроси: Защо нарушител, който се е опитал да прикрие наказан педофил, е получил опрощение? И кой в началото е предложил това?

Със сигурност това бяха отговорите, които желаеха към 50 000 протестиращи, събрали се в Будапеща в петък вечерта.

Въпреки всичко това, гъвкавото парламентарно болшинство на Орбан остава незастрашено – в Унгария няма такова нещо като „ разбунтували се подмолни депутати “. Но към този момент абсурдът не дава признаци на затихване. И въпреки че Орбан се е потвърдил като занаятчия на тактиката през целия си политически живот, това е несъмнено най-трудното за превъзмогване предизвикателство в кариерата му.

 

Източник – Politico /Превод:SafeNews

Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР