Утре рано сутринта ще е студено, вятърът съвсем ще стихне

...
Утре рано сутринта ще е студено, вятърът съвсем ще стихне
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: Метеофеномен връща топлото време

Утре рано сутринта ще е студено, вятърът напълно ще стихне и сланите, които през днешния ден наблюдавахме на някои места ще бъдат на доста повече места. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Нищо чудно температурите да паднат до минус 2 градуса в котловините на Югозападна България. И в Странджа планина, и в Североизточна България тази заран имаше места с доста ниски температури, в порядъка от 0 и 1 градуса. Утре, допускам, ще бъдат доказани и данните, че в София може би следим за този ден подобаващ връх за най-ниска температура, съобщи проф. Рачев.

Идва топло време – още от петък ще се усети и съвсем на всички места оптималните температури ще бъдат над 20 градуса. Вече не можем да чакаме обаче високи минимални температури, каквито бяха до момента. Но има един доста забавен интервал, от неделя до вторник, в който минималните температури внезапно ще се качат, а оптималните ще се задържат от порядъка сред 18 и 22 градуса. Това се дължи на циклон, който се заражда в Източното Средиземнорие и по предвартителни данни би трябвало да става все по-голям, вследствие на което скоростта на ветровете се чака утре-вдругиден да доближи 150-180 км/ч. Циклонът ще се подхранва от топлия въздух, който идва от Африка и студения въздух, който нахлу през България и Балканския полуостров от отдалечен юг. В резултат на което ще се образува един забавен феномен, който се назовава медикейн (комбинация от британските думи за Средиземно море и вихър – б.р.) – нещо сходно на екваториален циклон. В него ще има фронтове, разнообразни въдушни маси, само че по характерности - мощ напразно, интензивни превалявания, ще наподобява на екваториален циклон. Гърция ще бъде съществено наранена. По-интересното за нас е накъде ще тръгне този средиземноморски циклон. Засега по-голямата част от прогнозите са той да се движи по Егейско море и през проливите да стигне до Черно море. Ако това се реализира, още в неделя, и изключително на 1 октомври, в България ще има повсеместни превалявания от порядъка на над 10 до 20 литра на квадратен метър. След това циклонът ще напусне акваторията на Черно море и от 3 октомври ще се откри слънчево и относително топло време. Толкова студено, колкото е в този момент, най-малко докъм 12-15 октомври не се чака да бъде, предвижда климатологът.

Този циклон ще увеличи температурите доста съществено и още в събота съвсем на всички места ще бъдат над 20, тук-там и до над 24 градуса – едно ретро завръщане на топлото, само че отново с изискване, че утринните температури няма да са високи, сподели още проф. Георги Рачев.


 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР