Утре от Министерския съвет ще определят кое търговско дружество ще

...
Утре от Министерския съвет ще определят кое търговско дружество ще
Коментари Харесай

Емил Караниколов: 150 язовира са в тежко състояние

Утре от Министерския съвет ще дефинират кое комерсиално сдружение ще поддържа проблематичните язовири до момента в който бъде основано държавно дружество, на което да бъдат трансферирани. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

 © Българска телеграфна агенция / Любомира Филипова
150 - толкоз са язовирите у нас в тежко положение. Част от тях са общински и локалната власт нямат задоволително средства, с цел да ги поддържа. Затова страната ще сътвори свое дружество, в което да бъде трансферирана собствеността на общинските язовири. Докато тече това прекачване, комерсиално сдружение ще поддържа стените и чашките на язовирите.
Емил Караниколов - министър на стопанската система: Обсъждаме също и опция дали да няма такова сдружение, което да поддържа и речните корита, т.е. проводимостта. Защото даже да почистим един язовир, да отстраним всичко - от реките потеглят надлежно дървета, растителност - това ще запуши сифоните и ще се получи същият резултат на приливна вълна.
Колко ще коства тази поддръжка - към момента не може да се каже сигурно.

Емил Караниколов - министър на стопанската система: За всички е друго. Ето, виждате - за Бели Искър се приказва за към сред 30 и 60 милиона.
По мотив предлагането за Фонд, в който притежателите на язовири да внасят избрана сума от приходите си, министърът на стопанската система разясни, че това се обмисля. Той добави обаче, че в началото издръжката на проблематичните язовири ще е за сметка на държавния бюджет. В момента тече период, в който общините би трябвало да кажат с поддръжката на кои язовири не могат да се оправят сами.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР