Утре главният прокурор се възползва от правото си да направи

...
Утре главният прокурор се възползва от правото си да направи
Коментари Харесай

ВСС заседава до полунощ за отстраняването на Иван Гешев, 13-часовото заседание разкри смущаващи подробности за системата

Утре основният прокурор се възползва от правото си да направи послание към нацията по Българска национална телевизия, чака се да хвърли бомба, която ще разтресе страната

Над 13 часа продължи чуването на основния прокурор Иван Гешев пред Пленума на Висшия правосъден съвет, който през днешния ден прегледа предлагането на шестимата членове от прокурорската гилдия за отстраняването му. Първоначално настояването съдържаше две обособени оферти, само че вносителите отдръпнаха едното - за допускането на израелския специалист, само че оставиха " за накърняване престижа на правосъдната власт ".

Мнозина помислиха, че Гешев е спечелил борбата, само че бъркаха, тъй като по първата процедура отстраняването му щеше да е много по-бавно, в сравнение с по втората, което може да завърши до няколко дни. Изглежда това е и желанието на сегашния състав на Съвета, където основния прокурор изгуби поддръжката си.

И сега разискват по кое време да продължи съвещанието - дали в петък, събота и неделя или идващия четвъртък.

" Следващия четвъртък е рационален период да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане ", съобщи от своя страна основният прокурор Иван Гешев малко след 23 часа довечера.

" Това го одобрявам го като опит за преодоляване на прокуратурата от политически сили. Аз в график за моето премахване няма да вземам участие. Има някакво ужасно бързане. То е обидно за сътрудниците, които ми пишат сега, че съжаляват, че вземам участие в това. Трябва да си дадем сметка какъв образец даваме на сътрудниците си ", отсече основният прокурор по време на дебата.

Висшият правосъден съвет изслуша двама очевидци, които описаха за прочувственото положение на основния прокурор Иван Гешев след прословутата му конференция, на която скъса оставката си на 15 май. Тогава той изрече реликата за " политическия отпадък ", която стана формалната причина четирима членове на Прокурорската гилдия на съвета за повторно в границите на десетина дни да изискат уволнението му.

Гешев пък пледира, че е направил изявлението си под въздействието на страстите след гърмежа край кортежа му и след заплашително писмо, получено на 14 май. Днес бяха разпитани зам. основният прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов, както и неговият заместител Ясен Тодоров. Съветът изслуша и служителката в пресслужбата на прокуратурата Марчела Пантелеева.

Междувременно стана ясно, че основният прокурор ще направи изказване по Българската национална телевизия (БНТ) в петък. Той ще се възползва от правото, което му дава член 52 от Закона за радио и телевизия, гласящ, че право на послание по Българска национална телевизия и Българското национално радио (БНР) имат президентът, шефът на Народното събрание, министър председателят, ръководителят на Конституционния съд (КС) и тримата огромни в правосъдната власт - основният прокурор и шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

До момента представителите на правосъдната система, както и шефът на Конституционен съд, не са се възползвали от този текст. Така че Гешев ще е първият от тримата огромни, който ще прави изказване по публичната телевизия.

Очаква се той да хвърли сериозна бомба, която ще разтресе страната, най-вероятно към 10 часа. Това ще е и последният му ход преди гласуването във Висш съдебен съвет.
 Иван Гешев и Борислав Сарафов бяха доста близки до 15 май т.г., по-късно обстановката се промени драстично
" Господин Гешев го познавам от студентските ми години и нашите взаимоотношения до 15 май мисля, че сме имали естествени, правилни и колегиални връзки. Семейни другари не сме били, не сме си ходили на посетители със съпругите и децата си. Не можах да допускам на експанзията, която излъчи по време на брифинга против мен. Излъчва неотстъпчивост и решителност да направи това, което е споделил. От него струи мощ и предпочитание да извърши това, което е споделил, непреклонност и воля ", изясни шефът на следствието по време на чуването си Борислав Сарафов.

" Гешев сподели, че е записал диалога си с Йордан Стоев, в следствие сподели, че има над 150 записа на политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет ", добави той.

" Между 1 и 15 май Гешев го видях единствено на 1 май. Видяхме се вечерта в кабинета му, той тогава показа какво му е споделил специалистът. Тогава ми направи усещане, че се усещаше като човек, който е преодолял някакво затруднение. В последна сметка той е претърпял прочувствено този гърмеж. Беше по-скоро в приповдигнато и прелестно въодушевление " разяснява Сарафов. " Моите сведения са безусловно справедливи и безпристрастни. Първоначалната ми реакция и изявленията от мястото на гърмежа първо бяха повлияни от известна страст - аз съм виждал какво ли не, само че тук става въпрос за човек, който познавам доста от дълго време и съм в контакт с него всеки ден, бил съм повлиян чисто човешки. Самият аз, може би неправилно, съм възприел думите му за фамилията му ", уточни Сарафов.

По думите му, наблюдаващият прокурор е бил на място и е дал позволение още на 1 май да опишат на мястото на гърмежа какво се е случило, с цел да се уталожи големия публичен интерес.

" Лично съгласно мен дали фамилията му е било в автомобила, не е от голяма важност. В автомобила е имало хора, имало е чиновници на НСО. Смятам, че Гешев трябваше да разсее още в първия ден подозренията, че фамилията му е било в колата, вместо да ги остави да се наслояват няколко дни. Получих незаслужени упреци, желаеха и оставката ми. Заради това беше и моята рецензия към Гешев ", изясни последващите събития Борислав Сарафов. Той акцентира, че сега повече от всеки път мисли това, което сподели в средата на май, че прокуратурата е навлязла прекомерно доста в политиката като уточни, че с последните дейности на държавното обвиняване тези думи се потвърждават.

" Прокуратурата и политиката би трябвало да излязат от тази прегръдка, в която са се оплели. Всеки който не го вижда и не го твърди, наскърбява естествения човешки разсъдък. Аз не познавам никой политик и с никого не подкрепям връзки - нито персонални, нито служебни ", увери Сарафов и добави, че в действителност недоумява какво е взривило техните връзки.

След чуването му Гешев разяснява, че част от думите на Сарафов не дават отговор на обективната истина, поради което той изиска да бъдат разпитани и заместниците му Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова.

" Държа да бъде изяснено пред цялата общност - да опишат за същите условия, за които беше изслушан Сарафов ", сподели още Гешев.
 Ясен Тодоров е безапелационен, че Иван Гешев изглеждал като " опрян до стената "
Според зам.-шефът на Следствието Ясен Тодоров, Иван Гешев изглеждал в положение на " човек, който е опрян до стената и това е в резултат на нещата, които му се случиха в предните две седмици ".

Тодоров изрази страдание, че не е бил изслушан по първото искане за предварително премахване на Гешев, с цел да се разсеят подозрения, които и през днешния ден витаели, изключително към фигурата на израелския специалист и отдели време, с цел да опише пред членовете и за специалиста.

Ясен Тодоров сподели листовка с изложение на академията по антитероризъм, в която преподава въпросният израелски специалист. С израелския специалист, който е върховен офицер от израелските специфични елементи, Тодоров описа, че се срещнал на 9 март на конференция в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Когато с израелския специалист видяхме какво се е случило, по-късно той ми сподели: Оттук нататък основният прокурор би трябвало да се погрижи за най-близките си хора, тъй като в този момент ще се опитат да посегнат на най-близките му хора ", разяснява Тодоров.

" С основния прокурор се чухме на 4 май и ми показа, че от 1 май дотогава съвсем не е спал, най-много поради шока от гърмежа и от адреналина очевидно. В диалози на открито пред залата, с която се намираме сега, с един от чиновниците на НСО, който е бил в този автомобил, получих още по-добра визия какво се е случило. Това е било гърмеж, предопределен за ликвидиране. Служителите на НСО ми споделиха доскоро, че все едно са се блъснали в стена и са били в потрес ", изясни Тодоров.

Той сподели, че от Гешев е знаел, че след визитата в Съединени американски щати би трябвало да бъде в Португалия. Изненадващо на 14 май му се обадил, че е в София и е попитал дали може да се видят.

" Тъкмо се бях прибрал от среща на випуска с мои състуденти. Със Сарафов бяхме в един курс, по-късно той прекъсна за една година, а аз приключих с господин Гешев. Познаваме се от 35 години. Гешев е по-близък със Сарафов. Доколкото го познавам той е със здрава душeвност, само че човек, който е претърпял такива неща, каквито той от 1 май, няма по какъв начин да не показва страсти ", добави още Тодоров.

Гешев му споделил, че е приказвал с Йордан Стоев и в този диалог е обсъждана бъдеща оставка на Гешев и назначението му във ВАП. " Сподели ми, че от известно време е имало напън над него, имало е оферти да заеме дипломатически пост в подмяна на оставката си, само че не мога да кажа от кого ", добави зам.-шефът на следствието. " Аз нямам избор, аз съм опрян до стената, откакто се пробваха да ме убият ", споделил Гешев и му посочил писмо, което е получил. Показал му е оригинала, който бил разкъсан от Гешев, тъй като бил сърдит.

" Каза, че допуска кой е създателят на това писмо и че в действителност е очаквал на 15 май да подаде оставка, само че няма да подаде такава. Опасяваше се, че в случай че подаде оставка, ще има репресивни дейности против мен, Петко Петков - новоизбран член на Висш съдебен съвет от квотата на следователите, неговите заместници, неговия представител и други магистрати. Каза ми, че желае да завоюва време, да остане на този пост, с цел да може да свърши работата, за която е определен. Каза ми, че е наясно, че в случай че не си подаде непринудено оставката, ще бъдат подхванати законодателни дейности той по различен ред да бъде отхвърлен. И това стана - бяха признати промени в Наказателно-процесуален кодекс и с преходни и заключителни разпореждания бяха направени промени в Закон за съдебната власт ", уточни Тодоров.

" Аз не мога да схвана и самостоятелната българска публицистика, която при подобен атентата се занимаваше с това дали децата на Гешев са били вътре и по какъв начин се е появил израелския специалист. Той по-късно се трансформира и в медийна жертва ", разяснява Тодоров.

В отговор на въпроси зам.-шефът на следствието изясни, че освен не е имал разпореждане от Гешев да отиде на мястото на гърмежа с израелския специалист, а това е било по самодейност и по предложение на самия специалист.

" Изпратих на основния прокурор есемес. Чухме се час по-късно. Никакво разпореждане не съм получавал ", уточни Тодоров. Той сподели, че писмото, което Гешев му е посочил, най-вероятно е писано от прочут на основния прокурор. " Ако аз бях писал това писмо, несъмнено щях да се притесня ", сподели Тодоров.

На въпрос на Гергана Мутафова какъв брой членове на неговото семейство са в йерархична взаимозависимост от основния прокурор и работят в прокуратурата, той първо отхвърли да отговори с обяснението, че въпросът навлиза прекомерно надълбоко в персоналната му сфера. " Двама души от моето семейство са чиновници на прокуратурата на Република България ", сподели по-късно Тодоров.
 Марчела Пантелеева e чиновник в администрацията на Иван Гешев. Тя бе изслушана от Съвета през днешния ден, с цел да опише за прочувственото положение на основния прокурор от 2 до 14 май, когато Гешев е бил в Турция и САЩ
Марчела Пантелеева бе последната, която бе изслушана довечера. Тя описа и кой е предал писмото до основния прокурор, в което го поучават да напусне поста си, тъй като е " самичък на скалата ". Оказва се, че куриерът е водач в прокуратурата, който е минал на церемониал през ВИП зоната на летище София и е връчил писмото в ръката на Иван Гешев, след което си тръгнал.

Марчела Пантелеева е придружавала Иван Гешев в Турция и Съединени американски щати. Тя отговаряла за протокола и техническото застраховане на участия на прокуратурата в семинари в чужбина и срещи. Признава, че Гешев бил обезпокоен, само че от думите й стана ясно, че бил изцяло съответен, макар атентата против него.

Самият Иван Гешев обясни и някои, както той сподели " битови детайлности ". " Аз трябваше да пътувам за Съединени американски щати в петък, 5 май. Попадайки на летище Истанбул, установявах, че съм взел единия си интернационален дипломатически паспорт, само че визата за Съединени американски щати беше в различен паспорт, който си бях не запомнил в България, у дома. Това наложи да сменя полета си за събота. Пратих чиновник на прокуратурата до нас, да разбие вратата, да смени ключалката и да ми прати паспорта. В събота летях с новия паспорт. Предвид събитията, че нямам ключ, когато се прибирам помолих водач на прокуратурата да ми донесе ключа на ВИП терминала, с цел да се прибера. Шофьорът работи към ВКП, дребното му име е Йордан. Фамилията може би беше Йорданов. Мисля, че господин Стоев (Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет, б.а.) го познава, тъй като от 20 години работи в прокуратурата. Този водач ми донесе писмото и ми сподели по какъв начин е получено. Обясненията към този момент съм ги дал в друго произвеждане ", сподели Иван Гешев.

ВИДЕО ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА ИВАН ГЕШЕВ:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР