Утре е знаков ден за любителите на нумерологията и онези,

...
Утре е знаков ден за любителите на нумерологията и онези,
Коментари Харесай

Нумерология – магията на съвпаденията и какво общо може да има Путин

Утре е знаков ден за феновете на нумерологията и тези, за които магията на числата има някакво значение - 12.12.22 година Предлагаме на читателите текст на изданието " Сигнал ", отдаден на тематиката и на това какво общо може да има съветският президент Владимир Путин с всевъзможни сходни съвпадения.

Широко публикувано е мнението, че съветският хайлайф, в това число президентът на Русия Владимир Путин, е захласнат от нумерологията, окултизма и всевъзможен тип езотерика. Не е напълно ясно на какво се основава това разбиране. Има някои изказвания, че съветският водач се интересува от нетрадиционната медицина (например, че взема бани с дестилат от еленови рога). Но няма каквито и да било сигурни доказателства, че той съществено има вяра в магията на числата или в какъвто и да е мистицизъм.

Въпреки това в най-различни медии и блогове непрекъснато се появяват нови известия, че Путин се е обкръжил с " войска от екстрасенси ", посещава шамани и астролози, съветва се с тях вместо с елементарни специалисти, " отдаден е в шамански практики " и даже е трансформирал датата си на раждане на " астрологически по-изгодна ". Някои настояват, че Путин преднамерено е избрал датата на обръщението си към Федералното заседание през 2021 година: 21 април, на 21-вата година от 21 век през 21-вата година от ръководството му.

За увлечението на съветския водач по нумерологията пишат даже такива съществени експерти по Русия като американската журналистка Юлия Йофе. Други допускат, че Путин има синдром на Аспергер (остарял термин за разстройство от аутистичния спектър), и по тази причина е толкоз старателен в търсенето на цифрови модели. Експерти, работещи за Пентагона, в действителност оферират сходна диагноза още през 2008 година - само че го вършат единствено посредством разбор на придвижванията на Путин на видеозаписи. Стойността на сходна " диагностика " е нулева, несъмнено.

Твърденията, че Путин има вяра в магията на числата, са изключително публикувани в украинските медии. За да отгатнат желанията на съветския президент, те притеглят екстрасенси и нумеролози, които свеждат да вземем за пример деня на нашествието, 24.02.2022 година, до датите на Първата (28.07.1914 г.) и Втората международна война (01.09.1939 г.). И в действителност, 24+2+20+22=68. 28+7+19+14=68. 1+9+19+39=68.

Човек несъзнателно се замисля - не може всичко на света да си съответствува по този начин. Или може?

Какво хората назовават нумерология?

Най-различни неща.

Мистичната нумерология, известна още като аритмомантия (аритмантия, аритмантика), е поверие, че числата, техните комбинации или съставящите ги числа носят надълбоко религиозно и философско значение, могат да донесат благополучие или тъга. Това е поверие, което датира от доста хиляди години. От незапомнени времена хората са намирали способи да разказват феномени от действителния свят (като етапите на Луната) с цифри и са откривали мистични връзки сред тези цифри и описваните от тях феномени.

Учените също от време на време употребяват думата " нумерология ". Не става дума за математиците, които не се уморяват да търсят нови елементарни цифри, нито за златното сечение, което се среща безусловно на всички места в природата. А за не изключително приятната за науката обстановка: даден индикатор или съответствие са пробно открити, само че нямат теоретична аргументация.

Още през ХХ век откривателите са уверени, че физичните константи са прекомерно добре " напаснати " една към друга. Малка смяна и няма да има нито атоми, нито звезди, нито самите откриватели. Чудейки се какъв брой инцидентни са стойностите на параметрите на нашия свят, физиците са забелязали странни неща като безразмерната константа α, която е към 1/137.

Константата α, която в началото е получена през 1916 година при разширението на Боровия модел на атома, след това е срещана от учените в доста разнообразни клонове на физиката: в квантовата електродинамика, в теорията на електрослабото взаимоотношение, във физиката на твърдото тяло. Казано по-просто, това наподобява по този начин, като че ли някой съзнателно е направил по този начин, че най-различни неща във Вселената са умножени или разграничени на едно и също число. Можем да пресметнем това число, само че (все още?) не можем да разбираем за какво това е по този начин.

Съществуването на такива цифри е причина за появяването на теорията за фината конфигурация на Вселената. С нея и с константата α се занимават такива мозъци като Волфганг Паули (между другото, той харесва и нормалната нумерология), Пол Дирак и Ричард Файнман. Да се разбере за какво α, или константата на фината конструкция, почти равна на 1/137, се появява на всички места във Вселената, е значима научна задача. За приключенията на тази константа към момента се пишат вести.

Военните - изключително нуклеарните страни - имат своя лична нумерология. Майкъл Крепон, съосновател на Центъра " Хенри Стимсън " във Вашингтон, разгласява просторен преглед за това през 2009 година Той твърди, че по време на Студената война ( " първата нуклеарна ера " ) численият нуклеарен паритет е от решаващо значение. Убеждението, че би трябвало да се произведат най-малко толкоз бомби и ракети, колкото и врага, води до производството на 125 хиляди (!) нуклеарни бойни глави и от двете страни през този интервал. Въпреки че бомбите и ракетите непрестанно се демонтират и заменят, наличният боеприпас можеше да унищожи неведнъж целия живот на Земята. Изглежда, че един път е задоволително. Но никой не се интересуваше от " задоволително " - всички се интересуваха от това да имат не по-малко (а по-добре и повече) бойни глави от съперника.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики (във " втората нуклеарна ера " ) нуклеарната нумерология на Съединени американски щати потегля надолу, само че Крепон в своя преглед се съмнява, че водачите на Русия и изключително на Китай безусловно ще последват образеца на американците.

Отделна е нумерологията на акциите - убеждението, че цените на акциите в предишното могат да предскажат бъдещето. Оттук идват " щастливите цифри " (инвеститорите изключително харесват осмиците и деветките) и университетските опити да се предскаже държанието на пазара. Теорията за стохастичните съмнения се опровергава от теорията за инцидентните разходки, която се състои в това, че не съществува връзка сред предишното и бъдещето на пазара, или казано по-просто, че съмненията на борсовите котировки не могат да бъдат разказани с никакви цифрови модели.

Диктаторите също постоянно обичат магията на числата. Те се надяват да привлекат на своя страна по-висши сили. А не на това, че висшите сили им отвръщат. Христоматиен образец е военачалник У Не Вин, управлявал Бирма (сега Мианмар) от 1962 до 1988 година Генералът има вяра в нумерологията.

Не Вин основава бирманската валута киат - инструмент за потребление на магията на числата. През 1985 година той изтегля от обращение банкнотите от 50 и 100 киата и ги заменя с банкноти от 75 киата (по случай личния си 75-и рожден ден). През 1986 година следват други странни деноминации от 15 и 35 киата.

Изчисленията очевидно не излизат. През 1987 година Не Вин взема решение, че банкнотите от 25, 35 и 75 киата не носят шанс и ги изтегля от обращение без отплата. 75% от паричните средства на страната просто се обезценяват и милиони жители губят спестяванията си.

В финален опит да поправи обстановката генералът се съветва с най-хубавия си астролог. Той му предложи да заложи на щастливата деветка. Не Вин издава банкноти от 90 и 45 киата (със стилизирана деветка в ъгъла). Но и деветката не проработва: през лятото на 1988 година има няколко месеца студентски митинги, директно свързани с пагубната парична (и нумерологична) политика на Не Вин.

На 8 август 1988 година координирани митинги обгръщат цялата страна, а в средата на септември те приключват с кървясъл боен прелом. Иронията на ориста тук е изключително ясна: студентите, които насрочват демонстрациите си за 08.08.1988 година, също се управляват от нумерологични съображения и тези събития влизат в историята като Бунт 8888.

Дали съветските управляващи са фенове на нумерологията?

Те го вършат, само че не толкоз, колкото диктаторът Не Уин. Видимите прояви на съветската нумерология на властта могат да се разделят на две посоки: мистично и идеологическо.

В първия случай числата и изключително датите (вероятно) са натоварени с някакво прикрито значение. Но какво е това значение - не е ясно за " непосветените ". " Непосветеният може единствено да забележи съвпаденията и да допусна, че те се случват по някаква причина. Ако Путин или близкото му обграждане считат, че някои дати са по-важни, тяхната логичност - в случай че има такава - е ясна единствено на тях самите.

В Бирма има въстание 8888 - в Русия има война 08.08.08 с Грузия, която стартира на 8 август 2008 година Съвпадение? Скрити смисли? Мозъкът желае да откри рационално пояснение - и в множеството случаи го намира, макар че хронологията на грузинско-южноосетинския спор изключва всякаква нумерология от страна на Кремъл.

Но тук е значимо и друго: причините в магията на числата рядко съответстват. Бирманските студенти имат свои лични, будистки аргументи да излязат на улиците на 8 август. В други страни привлекателността на една и съща осмица може да бъде обяснена по друг метод - освен това ирационално.

Можем единствено да гадаем какво значат за Путин, да речем, тройките и деветките и датата 30 септември, която ги съставлява. През 1999 година на този ден стартира сухопътна военна интервенция в Чечения, през 2015 година стартира съветската военна интервенция в Сирия, а през 2022 година са анексирани по едно и също време четири района на Украйна.

През 2022 година Путин законово пренаписва историята, като дефинира нова дата за края на Втората международна война - в този момент тя е 3 септември вместо 2 септември (отново 3 и 9).

Актуалните събития, несъмнено, притеглят изключително внимание на обществеността. Огромен нумерологичен спор се разпростра към датата на нахлуването на съветските войски в Украйна - 24 февруари 2022 година Въпросът даже беше подложен по следния метод: за какво 24 февруари, а не явно по-вълшебният 22.02.2022 година?

Няколко дни преди нашествието - и доста пъти по-късно - беше припомнена речта на Владимир Жириновски, който още през декември 2021 година предсказа, че войната ще стартира в 4 часа сутринта на 22 февруари 2022 година На 21 февруари украински и съветски публицисти даже свързаха нов аватар на Министерството на външните работи на Руската федерация в обществената мрежа с цифрата 22022 (по-късно дипломати оповестиха, че аватарът е отдаден на 220-годишнината на министерството).

Въпреки това 22 февруари е исторически задоволително важен и без нумеролозите - на този ден Русия дефинитивно признава суверенитета на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Същото важи и за 24 февруари. Избухването на войната не е наложително да съвпадне с нещо. Но злокобните съвпадения оказват въздействие върху оценката на събитията. Малко след нашествието украинските медии показват, че националсоциалистическата партия в Германия е учредена на 24 февруари 1920 година Това в действителност е по този начин, само че надали може да се открие тенденциозен символизъм.

Второто, идеологическо направление на кремълската нумерология е по-практично. И той е доста по-стар от путинизма. Това са годишнини, празници, годишнини. Те провеждат и структурират всеобщия живот. В архаичните общества структурата на годината зависи от селскостопанския цикъл. В актуалното общество това зависи от концепциите и концепциите, на които се основава една нация, върху историческите събития, към които построява своята еднаквост.

Когато Сталин се нуждае от история на руския народ, изпълнена с велики достижения, той се обръща първо към съветската просвета - и " оправдава " дворянина Александър Пушкин. През 1937 година Пушкин още веднъж става " нашето всичко ". Същността на събитието - 100-годишнината от гибелта му - не е спънка за необятното разпространяване на празненствата.

Празненствата и честванията в епохата на Путин са значими и като обществен, а не като нумерологичен знак. Няма значение дали Путин е употребявал обичаните си тройки и деветки, когато, да речем, е преместил датата на края на Втората международна война. Но може да има и нещо друго: Втората международна война може бъде изместена в всеобщото схващане от Деня на солидарността против тероризма, който се появи след щурма на учебното заведение в Беслан. Властите биха желали да не помнят този взлом.

За режима е доста значимо да има нови опорни точки, към които да бъдат привързани достиженията му, в случай че такива се появят. В курса към изолираност, завой към евразийството и обичайните полезности, както и към концепцията за многополюсен свят, е доста значимо да няма съвпадения с календара на останалия свят.

Новите дати може да наподобяват неразбираеми (например Денят на националното единение е прочут на руснаците, само че в множеството случаи не се празнува). Това обаче е единствено на пръв взор. Малко са нещата, които по-ефективно отделят една страна от света, в сравнение с календарните особености - две Коледи и две Нови години ни съпътстват към този момент повече от 100 години.

В дълготраен проект многогодишната организация на календарните празници е доста по-ефективна от магията. Цели 20 години след края на най-страшната война в човешката история руското управление взема решение да разгласи Деня на успеха за празник и неработен ден. Но това е първият идеологически подтик за прехода от лозунга " в никакъв случай повече " към " можем да го създадем още веднъж ".

Има ли нещо в нумерологията?

Разбира се, и това нещо се назовава апофения - присъщата на индивида дарба да вижда тайнствената връзка сред инцидентни неща и феномени. Развитата апофения води до увереност във връзката на всичко с всичко, което поражда теории на конспирацията. Самият термин " апофения " е употребен от немския психиатър Клаус Конрад още през 1958 година в публикация за ранните стадии на шизофренията.

С други думи, не е належащо да употребявате магията на числата, с цел да завладеете съзнанието. Достатъчни са самите цифри и мозъкът, който ги свързва, пренебрегвайки всевъзможни рационални причини. Особен случай на апофения е както нумерологията, по този начин и астрологията, което разрешава на хората да кимат с схващане: " характерен Стрелец ".

В някои случаи магията на числата наподобява толкоз явна, че хората всеобщо се приготвят за нея. Добър образец за това е запаметяващата се фикс идея по цифрата 2000 и третото хилядолетие (В речника Merriam-Webster думата apophenia е включена през 1999 година, евентуално около тази вълна). Вселената не се интересува от това дали някоя планета е направила две хиляди завъртания от избран миг нататък, а в орбитата няма крайна линия. Но хората, несъмнено, са придали на този интервал особено значение. Те имат огромен опит в тази област. Например в Англия чакат нещо неприятно да се случи през 1666 година - и дочакват Големия пожар в Лондон.

Друг образец е към този момент обсъжданата дата-палиндром 22.02.2022 година Сега това несъмнено се свързва с пролога на войната, само че доста преди 22 февруари доста хора са очаквали с неспокойствие този ден, който даже е бил именуван Twosday (от two, което значи " две ", и Tuesday, защото 22 февруари се пада във вторник).

Много от историите, свързани с Twosday, са доста трогателни. Например в. " Вашингтон пост " споделя историята на нумероложката Ашли Брауър ОʼКонър. Тя сънува, че ще роди второто си дете във вторник, 22 февруари 2022 година (което и се случва, въпреки и не без операция). И за момичето Джулс Зия Пасел, което навръх този ден навършва 22 години. Търговците използваха щастливата дата за отстъпки и промоции, астролозите я използваха, с цел да разпространяват личния си поминък, а Кание Уест планираше концерт в поддръжка на новия си албум.

Естествено, 22 февруари 2022 година самичък по себе си не значи нищо. Това значи единствено да живеете в него и в последвалите събития. Но вярата в щастливите и нещастните цифри е доста всеобща, доста човешка.

Когато критиците на Путин споделят, че той има вяра в нумерологията, това нормално се показва като линия, която го прави чудноват, несъизмерим и незапознат държател в очите на наблюдаващия.

Но точно този тип религия и поверие са доказателство за типичната, доста човешка природа. Суеверното търсене на мощни и слаби цифри не прави президентите и диктаторите изключително забележителни. Напротив, това потвърждава тяхната незначителност.

И това е въз основа на догатката, че тази религия и тези суеверия в действителност са им присъщи. Не разполагаме с никакви доказателства, че Путин или някой различен отдава изключително значение на нещо, което се е случило навръх 30 септември или 24 февруари. Можем да обърнем обвиняванията в отнемане от нумерологията против самите тях: ние сме тези, които преследват всички тези цифрови модели (е, някои от нас). Чувството за надзор, което се появява, когато открием модел, е илюзорно - само че ние нямаме различен.

Още нещо забавно

Twosday не е толкоз необичаен. През 21-ви век към този момент имахме няколко Onesday: 1.11.11 и 11.11.11. Вярно, че тези два дни не са чак толкоз красиви: нито един от тях не се падна в понеделник (Monday), с цел да бъде толкоз мелодичен с Onesday, колкото Twosday с вторник (Tuesday). След 11 години ще имаме Threesday 3.3.33 и това ще бъде четвъртък (Thursday) - макар че не е третият ден от седмицата, звучи сходно. След още 11 години ще пристигна Foursday (4.4.44), понеделник - отново не е съзвучно.

Превод Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР