Утре е изпитът по български език и литература след 7.

...
Утре е изпитът по български език и литература след 7.
Коментари Харесай

Какво трябва да знаят родители и деца преди изпитите след 7. клас

Утре е изпитът по български език и литература след 7. клас. За първи път от доста години той е обособен от матурата по български език и се организира на 17 юни. Два дни по-късно е и изпитът по математика. Тази година има промени както в самите изпити, по този начин и в метода им на осъществяване.

Тази година в столицата на изпитите по български език и математика след 7. клас ще се явят по 10 386 възпитаници. Още 682-ма са избрали изпита по избор по непознат език. За всички изпити са обезпечени 1400 зали, ще има и над 2400 квестори, които ще наблюдават за реда.

Изпитите тази година ще стартират от 9 часа, тъй че в 8:30 ч. най-късно учениците би трябвало да са в учебното заведение, в което учат, с документ за идентичност и черна писалка.

Тази година тестванията по български език и по математика няма да се състоят от два обособени модула. Те ще имат две елементи с обща оценка. Ще има и още промени.

Първата част от теста по български отново ще е от 25 задания, само че към този момент ще има 18 със структуриран отговор, 6 - с къс свободен отговор и една - с уголемен свободен отговор.

Втората част е преразказ с дидактическа задача.

По математика също има промени. Първата част е от 17 задания със структуриран отговор и 3 с къс отговор.

Във втората част към този момент ще има 2 задания с къс свободен отговор и три, в които учениците би трябвало да аргументират отговора.

Тази година за първи път тестванията ще се ревизират електронно. На всеки от листовете за отговори ще има самостоятелен бар код. Работите ще се сканират и по тази причина е нужна черната писалка.
Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Черният химикал е значим, защото той дава по-голяма сигурност при сканирането на работата. Директорите на учебни заведения също са предизвестени за това да има разполагаем.
Резултатите от изпитите ще са подготвени до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявките за присъединяване в класирането за гимназиите.

Тази година родителите ще подават заявки за класирането единствено по електронен път. Това обаче ще може да става по три разнообразни метода.

Първият - родителят самичък подава заявката със мечтаните паралелки от всяко електронно устройство с достъп до интернет. Това става в специфична платформа, създадена от просветното министерство. Или - родителят отива в учебното заведение на детето си и там му спомагат да попълни заявката електронно. И третият вид - отива в училище-гнездо, където експерт попълня заявката, а родителят се подписва, че това е неговият избор. Вече са избрани 10 училища-гнезда в разнообразни региони на столицата. Ваня Кастрева поучава още занапред родители и деца да стартират да обмислят какви паралелки ще попълнят.
Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Тези три дни, в случай че те стартират занапред да събират информация, ще бъде с напрежение. Не е належащо. Информацията и в този момент те могат да я получат.
Всеки възпитаник ще има личен профил в тази платформа и код за достъп, с цел да наблюдава резултатите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР