Утре, 8 октомври в зала България“ от 19:30 ч. ще

...
Утре, 8 октомври в зала България“ от 19:30 ч. ще
Коментари Харесай

Интригуваща камерна програма с Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

Утре, 8 октомври в зала „ България “ от 19:30 ч. ще се състои концертът „ Танц за трио “, проведен от организация „ Кантус Фирмус “ с финансовата поддръжка на Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония. В събитието вземат участие трима млади, енергични и извънредно надарени музиканти – Лия Петрова (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Виктория Василенко (пиано). Това е първата им взаимна изява като трио, въпреки че и тримата се познават още от деца и са учили едновременно в Националното музикално учебно заведение „ Л. Пипков “ в София. Виктория и Лия са свирили дружно още в ученическите си години, а с Атанас разделят една сцена в разнообразни други камерни ансамбли . По думите на Виктория ориста непрестанно ги събира и концепцията да създадат взаимен концерт не е нова, само че пандемията просто е забавила реализацията. Според виолончелиста Атанас Кръстев опцията да се показват като трио на сцената на зала „ България “ е доста огромна отговорност. „ Това е една от най-престижните подиуми у нас и ние доста се вълнуваме “, споделя той.    

Талантливите реализатори ще зарадват феновете на камерната музика с завладяваща стратегия. Концертът ще стартира с премиера на „ Танц на калдъръм “ от забележителната авторка Добринка Табакова, която приготви нов аранжимент на пиесата особено за събитието. За цигуларката Лия Петрова това ще бъде първа среща с музиката на Табакова, с чиито триумфи тя се гордее, като български музикант. „ В творбата има доста контрастни положения, както и фолклорни детайли. Тази музика ни кара да търсим, да опитвам и това е хубаво, тъй като за един музикант е рисково да остане в зоната си на комфорт “, споделя Лия Петрова. С музика от Роберт Шуман – Адажио и Алегро оп. 70 за виолончело и пиано ще се показват Атанас Кръстев и Виктория Василенко – музика, която носи неспокойния дух на романтизма. Финалната комбинация в концерта е четиричастното Клавирно трио №2 от Йоханес Брамс – несправедливо рядко изпълнявана музика, изпълнена с прочувствена мощ, дълбочина и хубост.  

 „ В тези времена в действителност е значимо да поддържаме изкуството посредством живия контакт с публиката, по тази причина си коства да се чуе тази стратегия “, споделя Атанас Кръстев. „ Надявам се по-често да имаме такива благоприятни условия и никакви  пандемични ограничавания да  не осуетяват нашите проекти, тъй като имаме още доста забавни хрумвания “, добавя той.

На концерта Лия Петрова ще се показа със своята изключителна майсторска цигулка „ Хелиос “ от 1737 година, направена от кремонския лютиер Карло Бергонци (1683-1747).

Билетите за събитието са в продажба на касата в зала „ България “ и на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР