Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо. По

...
Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо. По
Коментари Харесай

Усвоените тераси компрометират цялата конструкция на панелните блокове

" Усвояването на терасите и бутането на стени е неприемливо. По този метод отслабваме структурата на постройката. Това се правеше всеобщо, когато някои сътрудници по една или друга причина споделяха, че дадени стени не са носещи. Но в една солидна постройка, изключително по долните етажи, не можем да кажем, че някой тухлен дувар от 25 см не е носещ. Той оказва своето потребно деяние към постройката. Неговото унищожаване отслабва при всички положения носимоспособността на постройката при сеизмични въздействия ", изяснява инж. Атанас Ангелов в подкаста на Economic.bg –  " Едно мислено ".

Атанас Ангелов e ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти (БААИК).

" В момента акцията за възстановяване на енергийната успеваемост изисква всички здания, които аплайват за енергийна успеваемост, да имат механически паспорт. Това е едно от условията. Сега, дали ще се вкара за целия сграден фонд, зависи от районното министерство. Но вървим в вярна посока ", споделя инж. Ангелов ".

Инж. Ангелов е на мнение, че техническите паспорти на постройките са нещо в действителност належащо, тъй като по този метод като се изключи че се дава явен картина на положението на жилищния фонд в страната, само че и притежателите ще станат по-отговорни, когато се постанова да се вписва всичко, правено по жилището.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР