Усвояването на повредената иглолистна дървесина върви ритмично и по график

...
Усвояването на повредената иглолистна дървесина върви ритмично и по график
Коментари Харесай

Усвояват по график повредените иглолистни дървета в страната

Усвояването на развалената иглолистна дървесина върви ритмично и по график в цялата горска територия на страната. Това стана ясно от извършеното в Смолян съвещание на работна група за деяние по незабавното асимилиране на дървесината, потърпевша от биотични и абиотични фактори и за ограничение на породените от тях повреди върху иглолистните гори.

6-те държавни горски предприятия не престават да работят интензивно по асимилиране на повредената дървесина по към този момент направения и настоящ кратковременен проект за деяние, изясни зам.-министър Атанас Добрев. " Необходимо е да бъдат увеличени темповете на асимилиране на повредената дървесина в общинските горски територии, както и да бъдат осведомени частните притежатели на гори, че имат повредени гори ", добави той.

Инвентаризираните площи, наранени от вредители, заболявания и абиотични фактори са 22 250 хектара за цялата страната, от които 6 000 хектара са наранени от корояди. Нападнатите площи са главно в регионите на Регионалните дирекции по горите - Кюстендил, Кърджали, Смолян и София.

Част от съвещанието е извършено в землището на Смолян, където е предоставена информация за засегнатите от ветровала през януари тази година гори в района. 22% от засегнатата маса към този момент е усвоена от Южноцентрално държавно дружество Смолян.

На участниците в срещата е показана опцията да видят по какъв начин се усвоява падналата маса чрез технология с въжена линия.

" Това е добър образец за активизиране на профилирана техника за асимилиране на дървесината в гората.

Но дилемите на лесовъдите надалеч не завършват с тази активност. Ще бъде изработен експертен разбор на обстановката, с цел да се продължи с дейната работа по възобновяване на горската среда, в това число и посредством залесяване. За благополучие на доста места има съществуване на добър подраст и ще се разчита на естествено обновяване ", разяснява инж. Григор Гогов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР