Устройство, което позволява на автомобила да запали само с пръстов

...
Устройство, което позволява на автомобила да запали само с пръстов
Коментари Харесай

Отпечатък пази колата от крадци

Устройство, което разрешава на автомобила да възпламени единствено с пръстов отпечатък на водача, е една от най-новите отбрани против крадци, написа в. „ Телеграф “.

Уредът съставлява биометричен имобилайзер, който прекъсва разнообразни модули в автомобила. Ако до неотдавна се поставяше серийно единствено в последни модели суперскъпи возила против 300 лева Вече може да се инсталира във всяка кола, без значение година на произвеждане. Уредът запаметява отпечатъците на до 19 консуматори, които биха желали да карат колата, и разполага със сервизен режим, в случай че бъде оставена в автомивка. Досега машинката потвърдено е предотвратила към 30 похищения, оповестяват изобретателите ѝ.

Милен Иванов научава за биометричния имобилайзер по сложния метод. През януари 2018 година крадци му отмъкват чисто новата „ Тойота “ модел C-HR. Колата била паркирана на 1 минута от 4-то РПУ в центъра на София. Мъжът подозира, че е бил наблюдаван, тъй като единствено един път не я спрял на неговото място, охранявано от камери, и тя изчезнала. След като разказа случката във Facebook и постът беше споделен към 6000 пъти и забелязан от близо половин милион консуматори, колата беше открита в столичния кв. „ Толстой “.

Беше зарязана по този начин, че да бъде открита, и то бързо, беше блокирала една улица, нямаше по какъв начин някой да не я забележи. Прозорецът беше оставен отворен, вредите по нея бяха разрушен патрон на вратата, изкъртен рутер със SIM карта за интернет, бяха ми отмъкнали и сака за фитнес със старите маратонки. Жалка работа, неотдавна видях, че са ми взели и инструментите от багажника, тъй като те стоят под една кора “, изясни пострадалият. Полицаите не знаели по какъв начин е била открадната тойотата.

„ Нищо не ми обясниха и не мисля, че и на тях не им беше доста ясно, тъй като ме помолиха аз да съм питал в „ Тойота “ за експертно мнение. Те нямали пари да платят на специалист да напише мнение по какъв начин е станало “, споделя още Иванов.

Докато ходел по тъгите, с цел да му върнат откритата кола, която престояла близо 2 месеца на паркинг на Министерство на вътрешните работи, схванал за новата система.

„ Само за предходната седмица два опита за кражба на такива тойоти с биометричен имобилайзер бяха предотвратени “, споделят от компанията производител.

Уредът е предотвратил обири на „ Рейндж Роувър “ от моделите „ Воук “ и „ Спорт “, спортно „ Мицубиши Еволюшън “, БМВ Х5 2013 година и други Собственици на по-стари коли като „ Крайслер Ласети “ и „ Тойота “ от 2005 година също поискали да им бъде инсталирано. За да се възпламени колата, би трябвало да се смъкна устройството.

Специалист по автоелектроника и алармени системи на коли поучава към едно возило да се подхожда с ексцентрично решение.

„ Важно е да прекъснете някоя от електрическите вериги в колата – това може да стане по разнообразни способи – с пръстов отпечатък, елементарен Семеен кодекс ключ. Мога даже да ви направя автомобилът да пали единствено с гласово различаване “, разяснява още експертът. Възможно е отбраната да бъде и с джиесем модул. При него колата пали единствено след набиране на избран gsm номер.

„ Ако нямате обсег, където да я спрете обаче, няма да може да тръгнете “, изясни един от минусите на тази система експертът. Според него всяка отбрана може да се преодолее, само че е нужно време – от 30 минути до час. В множеството случаи обаче в случай че крадецът не успее да възпламени колата на място, си потегля.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР