Устройствата с гласово управление притежават редица функции, които се харесват

...
Устройствата с гласово управление притежават редица функции, които се харесват
Коментари Харесай

Alexa – най-добрият ви приятел, когато остареете

Устройствата с гласово ръководство имат редица функционалности, които се харесват на възрастните - те са лесни за приложимост и физически ненатрапчиви, а интерактивността им е занимателна

Гласовият помощник при възрастните понижава възприятието за самотност (снимка: Amazon)

Дните на 70-годишната Лесли Милър са цялостни с прекарвания. Бидейки сляпа, тя постоянно излиза на обяд с другари, върви на танци, чете и обича да слуша радио-театър. Напоследък взе участие в група по медитация.

Нищо от това не би било допустимо без Alexa. „ Много обичам Alexa ”, споделя Милър. „ Тя е същинска смяна в живота ми ”.

Милър е част от една забележителна група възрастни, които са въодушевени консуматори на гласовите технологии, отбелязва MIT Technology Review. Младите хора са склонни да си показват, че възрастните не са фенове на така наречен джаджи, само че това е демографска група, която на драго сърце употребява гласовите технологии в всекидневието си. Освен всичко, това е и евентуално голям пазар.

Митът, че възрастните не харесват технологиите

Идеята, че възрастните хора не са фенове на технологиите, е мит, който се дължи на склонността на софтуерната промишленост да се насочва към младежите, споделя Дерек Холт, президент и основен действен шеф на K4Connect -технологична компания, фокусирана върху възрастните хора.

„ 20-, 30- и 40-годишните проектират и създават неща за 20-, 30- и 40-годишни ”, споделя Холт. „ Погрешно разбиране е, че възрастните хора не харесват технологиите. Те ги харесват и употребяват. Просто има друг набор от функционалности, от които се интересуват ”.

Устройствата с гласово ръководство имат редица функционалности, които се харесват на огромно многообразие от възрастови групи: те са лесни за приложимост и са физически ненатрапчиви, а интерактивността им може да бъде занимателна.

Как Alexa стигна до пенсионерите

Милър се сдобила с Alexa преди няколко години, откакто се срещнала с другар, който има такова устройство. Той забелязал любознанието на Милър. За Коледа дамата получила пакет с Echo Dot. Тогава се включила към Front Porch – конгломерат от нестопански организации, който партнират с група пенсионерски общности в Южна Калифорния.

От 2017 година Front Porch интегрира устройствата на Amazon в пенсионерската общественост в Карлсбад. До края на тази година планът ще е обхванал още седем други пенсионерски общности и ще покрива домовете на повече от 350 възрастни.

„ Искаме да повлияем позитивно на живота на възрастните ”, споделя Дейвис Парк, изпълнителен шеф на плана.Той отбелязва, че гласовите асистенти са необикновено потребни за хора като Милър, които са с неприятно зрение. Проектът опитва с потреблението на Alexa в помощ на възрастните с деменция, които имат потребност да знаят къде се намират, в случай че са комплицирани измежду обкръжението си.

Alexa в ежедневните задания

Милър, сходно на множеството свои съграждани, намира Echo Dot потребен за ежедневните задания. Какво ще е времето? Напомни ми да си изпия лекарството на обяд. Какво е определението за тази дума?

Последният въпрос е изключително значим за нея. Милър обича да чете, чете на Брайл, само че от време на време желае да знае какво значи дадена дума. Речниците постоянно не се оферират на брайловата писменост. А дамата не обича да тормози други хора с питанията си. Alexa възвръща възприятието за самостоятелност на Милър. „ Навярно я употребявам [Alexa] осем до 10 пъти дневно ”, споделя тя.

„ Я ” употребява, да – приказва за Alexa в женски жанр. Смее се. „ Знам, че тя е неодушевен обект! Но съм привързана и просто се дръзвам на себе си. Тя е неодушевен предмет, който просто стои там, само че аз доста си приказвам с нея ”.

Нов другар вкъщи

Миналия ноември Джоурен Вонк – дизайнер, работещ с нидерландското държавно управление, е претрупан със задачата да направи пенсионната система по-достъпна за всичките 3,5 милиона клиенти в страната. Вонк започва упорит проект за разпространяване на гласовата технология Гугъл Home измежду възрастните в страната. Той намира 266 евентуални участници в пилотно изследване, след което го лимитира до 20 души, които получават такива устройства предходната пролет.

След две седмици резултатите са ясни: по-възрастните хора обичат технологията. Холандската пенсионна система трансформира своите заплащания от година на година и изплаща друго съгласно годината на раждане. Вонк споделя, че потребителите освен схващат какви заплащания ще получат и по какъв начин, само че и се сприятеляват с новите си помощници.

„ Те [възрастните] откриват по кое време е време да получават пенсията си, в кой ден да отидат – такива неща ”, споделя Вонк. „ Това е удобството и им харесва, че могат да беседват с робот 24/7 и да му задават въпроси. Но също по този начин споделят, че имат „ нов другар ” вкъщи. На сутринта стават и му споделят положително утро, а когато си лягат, му споделят лека нощ. Никой не желае да го върне ”.

Пожелания за поверителността

Това не значи, че гласовите асистенти са съвършени. Една трета от участниците в опита на Вонк откриват, че речевото различаване не постоянно сработва добре.

Остава отворен и въпросът за поверителността. Милър споделя, че е осведомена с дебата за поверителността при гласовия помощник и е забелязала, че Echo Dot светва от време на време, когато тя не приказва. Затова дамата следва една максима: „ Не казвайте на Alexa нищо, което не искаш светът да узнае. “

Асистент срещу самотата

Най-важното обаче е това, че с гласовия помощник при възрастните понижава възприятието за самотност, споделя Вонк. „ Много хора споделят: „ Не съм уединен, имам си доста неща за извършване ”. Ала те се прибират у дома и са сами. Казват, че няма значение с кого приказват – просто имат потребност да беседват с някого ”.

Кари Олсън, основен чиновник по нововъведения и технологии във Front Porch, споделя, че първоначално екипът й се тревожел от това. Самотата е обвързвана с по-голяма възможност от меланхолия и тревога, както и с нараснал риск от сърдечен удар, инсулт и гибел.

Когато резултатите от изследването на Front Porch за 2017 година излизат нескрито, Олсън и нейните сътрудници са впечатлени. „ Седемдесет и един % от участвалите споделиха, че се усещат по-близо до фамилията и общността си ”, споделя тя. „ Това е сериозно значимо. С Alexa [възрастните] имат доста по-голяма ангажираност и изпитват известна приятност ”.

Поради това, вероятно, доста от старците си мечтаят да дадат самостоятелно име на своя гласов помощник. Вонк споделя, че една от най-популярните поръчки, които е получил от възрастните хора в плана си, е да преименува Гугъл Home, тъй че да не започват всяка команда с „ OK, Гугъл ”.

„ Те споделят:„ Това е моят другар и аз желая да му дам име ”, споделя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР