Устойчивите климатични решения изискват тясно сътрудничество между страните, обмяна на

...
Устойчивите климатични решения изискват тясно сътрудничество между страните, обмяна на
Коментари Харесай

Радев в Дубай: Устойчивите решения за справяне с измененията в климата изискват трансфер на знания и технологии

Устойчивите климатични решения изискват тясно съдействие сред страните, обмяна на опит, трансфер на познания и технологии и взаимни дейности. Това съобщи президентът Румен Радев по време на откриването на националния павилион на България в границите на Конференцията на страните по рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP 28). Държавният глава управлява българската делегация на международния конгрес, а България за първи път разполага със собствен павилион на събитието, което тази година се организира от 1 до 12 декември в Дубай, Обединени арабски емирства. В българския павилион представители на институциите, бизнеса, неправителствения бранш и науката показват достижения в декарбонизацията, както и активността и упоритостите си в областта на технологиите и новаторските екологични производства.

По думите на президента съдействието сред страните е от решаващо значение за реализиране на обективен, фокусиран върху хората, природата и стопанската система въглеродно безпристрастен преход. Той изрази убеденост, че българският народен павилион сполучливо ще служи освен като място за проява на климатично ефикасни и високотехнологични решения, само че и като споделено пространство за срещи и другарство в интернационален проект.

„ България е подготвена да уголемява съдействието си със сходно мислещи страни “, уточни президентът и изрече признателност за наличието на представителите на задгранични делегации. В откриването на българския павилион присъединяване взеха президентът на Република Полша Анджей Дуда, президентът на Армения Вахагн Хачатурян, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, представители на Департамента по енергетика на Съединени американски щати, министри и представители на задгранични делегации. „ Благодаря ви, че през днешния ден сме дружно, приказваме на общ език, водени от споделени цели, обединени в общи старания за превръщането на нашите високи упоритости в деяние “, сподели българският държавен глава.

Румен Радев открои нуждата от резистентен преход към зелена стопанска система, без взаимни отстъпки с качеството на живот на хората и конкурентоспособността на стопанските системи на всяка страна. Президентът уточни, че това предизвикателство може да бъде преодоляно единствено посредством използване на най-новите софтуерни достижения. Той даде образец с показаните на българския народен павилион софтуерни решения в региона на изкуствения разсъдък, сателитните технологии, самостоятелните системи, зелената сила, биотехнологиите, въглеродно неутралната промишленост. Държавният глава посочи, че триумфите в тези посоки се дължат на взаимоотношението сред държавните институции, бизнеса, науката и неправителствения бранш.

Сред показаните на българския павилион институции, бизнес и просвета са Институтът за изкуствен интелект и технологии INSAIT, българската компания за наносателитни технологии EnduroSat, Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Вапцаров “, чийто антарктически експедиции са отдадени на научни проучвания, огромна част от които са свързани с климата, първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа „ Тракия икономическа зона “, Изпълнителна организация за дребни и междинни предприятия, Институт по роботика към Българска академия на науките, Българска организация за вложения и други.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР