Устойчивите химикали ( PFAS), които все повече се свързват със

...
Вечните химикали вече няма да се използват в опаковките на храни в САЩ

Снимка: Pixabay/Daria-Yakovleva

Коментари Харесай

Вечните химикали вече няма да се използват в опаковките на храни в САЩ

Устойчивите химикали ( PFAS), които от ден на ден се свързват със съществени здравословни проблеми, към този момент няма да се употребяват в опаковки за храни, продавани в Съединени американски щати, разгласи Администрацията по храните и медикаментите (FDA) на страната.

Това значи, че съставките за разтваряне на мазнини, съдържащи пер- и полифлуороалкилови субстанции (PFAS),

към този момент няма да се употребяват в нови опаковки за храни, продавани в Съединени американски щати. Те включват PFAS, употребявани в опаковки за бързо хранене, торбички за пуканки за микровълнова печка и торбички за храна за домашни любимци. Съобщението на FDA бележи завършването на доброволното унищожаване на тези материали от американските производители на опаковки за храни.

Това деяние ще отстрани „ най-значимия източник на диетична експозиция на PFAS “, сподели Джим Джоунс, заместник-комисар по храните в FDA. Компаниите споделиха на FDA, че може да отнеме до 18 месеца, с цел да се изчерпи изцяло пазарното предложение на тези артикули след датата им на продажба. Повечето от фирмите обаче отстраниха продуктите по-бързо, в сравнение с в началото чакаха, отбелязва организацията.

Това изпитание на FDA е позитивна стъпка напред,

защото ние продължаваме да преоценяваме химикалите, утвърдени за приложимост в храни, сподели Джоунс.

PFAS са разнообразна група от синтетични химикали, които се употребяват от десетилетия в опаковките на храни, защото са устойчиви на мазнини, вода и топлота. Вечните химикали са извънредно устойчиви и лишават години, с цел да се разградят – откъдето идва и името им. Веднъж изхвърлени, PFAS могат да обхванат в околната среда и да се натрупат в почвата, реките и езерата. Тези субстанции могат също да навлязат в тялото посредством питейна вода или храна и към този момент са открити в човешката кръв и майчиното мляко. Многобройни изследвания демонстрират евентуалните резултати върху здравето от излагане на разнообразни PFAS. Например, тези субстанции са свързани с нарушавания на имунната система, наддаване на тегло и понижена плодовитост в изследвания върху животни, хора и кафези.

Съобщението на FDA през февруари е резултат от години подготовка. Като начална стъпка през 2020 година организацията разгласи, че работи с производителите за непринудено унищожаване на използването на избрани PFAS в опаковките на храни, като сътрудници за разтваряне на мазнини в артикули от хартия и картон. Целта беше тези артикули да бъдат отстранени в границите на три години.

Новото известие на FDA бележи „ голяма победа за обществеността “, сподели Грам Пийзли, професор по физика в университета на Нотр Дам, който учи PFAS, пред Washington Post.

„ Никой не чете опаковката на своя хамбургер, с цел да види дали има PFAS или не “, сподели откривателят. „ Това е голяма облага, за която не е нужно да се тревожим къде ще свърши “, добави той.

Въпреки това, макар че пакетирането на храни е главният метод, по който хората са изложени на PFAS посредством диетата си, има и „ доста източници на PFAS в нашата среда “, сподели доктор. Шила Сатянараяна, професор по педиатрия в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон в Сиатъл. Те включват питейна вода и месо и млечни артикули, които може да са били изложени на PFAS по разнообразни способи по време на производството.

В известието си FDA споделя, че ще продължи да организира проучвания и да актуализира оценките си, употребявайки най-новите научни достижения, с цел да подсигурява, че нейните насоки за риска остават точни.

 

 

Източник: Live Science / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР