+++ Устойчивата радост от шофирането с водородна горивна клетка като нова

...
+++ Устойчивата радост от шофирането с
водородна горивна клетка като нова
Коментари Харесай

BMW iX5 Hydrogen ще може да бъде тествано за пръв път на IAA Mobility 2021

+++ Устойчивата наслада от шофирането с водородна горивна клетка като нова част от марката BMW i.
+++ Уникалната в международен мащаб комбинация сред мощна горивна клетка и оптимизирана високоволтова батерия подчертават лидерската подготвеност на BMW Group в региона на задвижващите системи.
+++ Малка серия за демонстрационни и тестови цели започва още през 2022 година.

BMW Group поредно развива технологията на водородни горивни клетки като спомагателна опция за устойчива самостоятелна подвижност. Две години след дебюта на концептуалния автомобил BMW i Hydrogen NEXT, на IAA Mobility 2021 в Мюнхен компанията показва BMW iX5 Hydrogen. Този Sports Activity Vehicle (SAV) с мотор с водородни горивни кафези, който понастоящем към момента е в развой на разработка за серийно произвеждане, ще може да бъде тестван интензивно в Blue Lane, която свързва изложбените площи с другите изложбени места в центъра на града.

Автомобилът, създаден въз основата на BMW X5, ще бъде въведен в дребна серия за демонстрационни и тестови цели от края на идната година. Неговата система с водородни горивни кафези е допълнително доказателство за водещия опит на BMW Group в развитието в региона на технологиите за електрическо задвижване. „ С мощната си горивна клетка и усъвършенствана батерия BMW iX5 Hydrogen има неповторима в международен мащаб задвижваща система “, споделя Юрген Гулднер, ръководите на технологиите с водородна горивна клетка и автомобилните планове при BMW Group. „ По този метод ние откриваме нови направления за устойчивата наслада от шофирането. “

При съответните рамкови условия, технологията с водородни горивни клетки има капацитета да образува допълнителен стълб в портфолиото на задвижванията на BMW Group за местна подвижност без CO2. Марката BMW i, която е напълно ориентирана към мобилност с нулеви местни излъчвания, освен електрическите модели като BMW i3, BMW iX3, BMW iX и BMW i4 в бъдеще ще може да предлага и автомобили със задвижване с водородна горивна клетка. При изискване, че водородът се генерира благодарение на възобновяема енергия и съответната инфраструктура, тази технология може да допълни портфолиото от електрифицирани задвижвания на BMW Group и по-специално да отговори на условията на клиентите, които нямат личен достъп до инфраструктура за зареждане на електричество, постоянно пътуват на дълги разстояния или търсят по-висока степен на еластичност.

Специфични за модела дизайнерски елементи, направени посредством 3D принтиране, за Sports Activity Vehicle с нулеви местни излъчвания

BMW iX5 Hydrogen е съвременен Sports Activity Vehicle (SAV) от луксозен клас, който съчетава своята новаторска технология на задвижването с мощните пропорции, комфорт и гъвкавост на BMW X модел. Индивидуалните дизайнерски елементи за екстериора и интериора подсказват както за принадлежността към марката BMW i, по този начин и за специфичното задвижване. Вътрешната част на BMW бъбрековидната решетка, вложките на 22-инчовите аеродинамични джанти и елементите във външната част на задната броня са в цвят BMW I Blue. Лайстните на праговете и декоративната бленда на арматурното табло са с надпис „ Hydrogen Fuel Cell “. Освен това както декоративните решетки на отворите за изстудяване в предната част на BMW iX5 Hydrogen, по този начин и задната броня и дифузорът са с индивидуално оформление. Декоративните решетки на BMW бъбрековидната решетка, по този начин и каросерийните детайли в долната част отзад са създадени в Additive Manufacturing Campus на BMW Group. Там се основават елементи за прототипи и серийни модели с технология на 3D щемпел. Така нареченото адитивно производство разрешава бързо и високо гъвкаво произвеждане на съставни елементи, които също така могат да имат такива геометрични форми, които не могат да бъдат реализирани посредством конвенционалните производствени способи.

Последователна резистентност: аеродинамични джанти и гуми от естествен каучук

Аеродинамичните джанти на BMW iX5 Hydrogen са оборудвани с стабилно създадени гуми от натурален каучук и вискоза. Необходимите за това първични материали се получават в сходство със стандартите на Forest Stewardship Council (FSC). BMW Group е първият авто производител в света, който към този момент употребява гуми, произведени извънредно от Pirelli от сертифициран натурален каучук и базираният на дървен материал Rayon в серийни коли.

Типична за BMW динамичност на ръководството, висока склонност за дълги пътувания

BMW iX5 Hydrogen комбинира технологията на горивните кафези със задвижването BMW eDrive от пето потомство. Задвижващата му система употребява водород като енергиен носител и го трансформира в електричество в горивна клетка. При това се генерира електрическа сила с мощ до 125 кВт/170 к.с., като единствените излъчвания са водна пара. Благодарение на тази задвижваща мощ е възможно поддържането на високи скорости даже и при дълги пътувания. Електромоторът е от петото потомство на технологията BMW eDrive, която се употребява и при BMW iX. Във етапите на движение по инерция и прекъсване той поема функциите на генератор, който генерира енергия за мощната батерия. При особено спортно шофиране се употребява тази допълнителна сила, съхранявана в батерията. Благодарение на това системната мощ е 275 кВт/374 к.с., която осигурява типичното за марката изживяване при шофиране. Необходимият за горивната клетка водород се съхранява в два резервоара от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP) с налягане 700 бара.

„ Зареждането на резервоара с водород отнема единствено три до четири минути, по този начин че BMW iX5 Hydrogen може да се използва неограничено и при дълги пътувания с по-малко и освен това по-кратки междинни спирания “, добавя Юрген Гулднер.

Водородът като част от международните мерки за подвижност без CO 2

Според отчета на IEA (International Energy Agency) водородът има забележителен капацитет като енергиен притежател на бъдещето в рамките на международните ограничения за енергийния преход. Благодарение на опциите си за запазване и транспортиране водородът може да се употребява за различни приложения. Поради това голям брой индустриализирани страни следват водородни тактики и ги развиват с пътни карти и съответни планове. В транспортния бранш водородът може да се превърне в спомагателна технологична възможност вид наред с електрическата подвижност с акумулатори, която ще разреши да се проектира дългосрочна, устойчива индивидуална мобилност. В допълнение към достатъчното и конкурентно произвеждане на водород от зелена електрическа енергия, причина за това е на първо място разширението на съответната инфраструктура за зареждане, която към този момент се насърчава интензивно в доста страни.

BMW Group приветства и поддържа действия за популяризиране на нововъведенията в Германия и Европа, които служат за създаване на водородна стопанска система и поощряване на производството на зелен водород. Това включва по-специално мащабните водородни планове, съчетани в IPCEI (Important Projects of Common European Interest). Инициативата на Европейския съюз, финансирана от Федералното министерство на икономиката и превоза в Германия, със своите проекти обгръща цялата верига на стойността - от производството и транспорта на водород до промишлените приложения.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР