Устойчивата кампания „Имаш силата – бъди приятел“ продължава и през

...
Устойчивата кампания „Имаш силата – бъди приятел“ продължава и през
Коментари Харесай

Добротата е главна тема в инициативата Имаш силата-бъди приятел - slava.bg

Устойчивата акция „ Имаш силата – бъди другар “ продължава и през тази година на родна почва. Тя се случва за 6-ти следващ път, като основната тематика в този случай е добротата. Организирана е от известния детски канал Cartoon Network и се радва на огромен триумф освен у нас, само че и по целия свят.

За актуалното издание е основан безвъзмезден информативен справочник, който демонстрира на деца и възрастни по какъв начин да бъдат по-мили с близките и за какво това има значение. Като основна част от акцията се организира и изследването „ Нагласи и усещане за добрина измежду децата “.

В него вземат участие към 200 българчета на възраст сред 6 и 12г, разграничени в две групи. Проучването цели да открие какво схващат децата под „ добрина “, кой е моделът им за подражателство в тази тенденция, какъв брой постоянно правят добрини и други значими въпроси. Изследването се прави от организация BluePoint - които са един от сътрудниците на самодейността. Официалните резултати от него ще бъдат споделени в края на акцията.

Целта е да бъдат откроени редица зависимости, които всеки може да употребява, с цел да възпита добрина у идващото потомство и по този начин да направи света по-добър. Важен детайл от самодейността е квалифицирания за нея „ Наръчник на добротата “. Той е основан от психологът Виниций Петров и подсилен от специалистите от Фондация „ Асоциация Анимус “.

Представлява три занимателни страници, изпълнени с значими въпроси и препоръки за добротата – за децата, за техните родители, както и учителите. Целта му е да се покаже какъв брой е значимо всички да се замислим по какъв начин можем да бъдем по-добри, за какво е значимо да сме такива и също по какъв начин да научим децата на добрина.

По данни на Министерство на образованието и науката през 2018/2019г още веднъж е регистрирано повишение на някои индикатори за издевателството сред деца, с към 20%. Например случаите на устен тормоз са се нараснали с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с към 16%.

Което демонстрира, че въпросните проблеми имат потребност от още старания с цел да бъдат редуцирани. Това може да стане посредством общите ни старания и също акции като „ Имаш силата – бъди другар “. Част от нея е и специфичният уебсайт по тематиката: budipriatel.cartoonnetwork.bg.

В него децата ще намерят информация, обвързвана с добротата, другарството и издевателството. Там могат да гледат видеа, да употребяват особено основани проби, посредством които да схванат повече за връзките си с близките, както и да прочетат препоръките на специалистите. Родителите също могат да почерпят потребна информация за попречване и справяне с тези проблеми.

Партньори на самодейността тази година са Фондация „ Асоциация Анимус”, психологът Виниций Петров, детската медия Bebok.eu, обществото за логика на психиката и психотерапия hOUR SPACE и организацията за изследвания BluePoint.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР