Устойчив антагонизъмСанкционната война на колективния Запад срещу Русия не е

...
Устойчив антагонизъмСанкционната война на колективния Запад срещу Русия не е
Коментари Харесай

Колективният Запад срещу Русия, 1918-1945 г. – поглед отвъд океана

Устойчив конфронтация

Санкционната война на груповия Запад против Русия не е нещо неповторимо в нашата история. Той демонстрира резистентен конфронтация сред две цивилизации – западната и съветската, без значение от обществената система, която съществува в Русия.

От тази позиция огромен интерес съставлява книгата, оповестена в Съюз на съветските социалистически републики преди 75 години и която разказва тайната война на Запада против Съветския съюз през 1918-1945 година: Майкъл Сейърс, Алберт Кан. Тайната война против Съветска Русия (М., 1947). Англоезичният оригинал е оповестен година по-рано: Sayers M., Kahn A. Е. _ Великата интрига. _ Тайната война против Съветска Русия. _ — Бостън: Браун и Ко, 1946.

Майкъл Сейърс (1911-2010), ирландец, прекарва забележителна част от живота си в Съединените щати. Бил е историк, публицист, сценарист, драматург. Симпатизира на Съветския съюз. През 50-те години на предишния век, в разгара на лова на вещици, той е в черния лист на американските управляващи.

Алберт Юджийн Кан (1912-1979) е американски историк, публицист, публицист и държавник. Племенник и адаш на известния проектант и конструктор на промишлени уреди Алберт Кан (1869-1942), който е създател и началник на Albert Kahn, Inc., която проектира и построи към 500 промишлени предприятия в Съюз на съветските социалистически републики през първата петилетка.

В допълнение към „ Тайната война против Съветска Русия “, Кан, в съдействие със Сейърс, разгласява „ Тайната война против Америка “ през 1946 година На идната година е преведена на съветски и издадена в Съюз на съветските социалистически републики от Издателството за задгранична литература..

Алберт Юджийн Кан беше плодороден публицист. У нас книгите му „ Измяна на родината. Заговор против народа “ (1950 г.); „ Играя със гибелта “ (1960); „ Записки за националния скандал “ (1960); " Променящият се свят " (1961); " Конспирация против мира " (1961); „ Дни с Уланова “ (1963); " Време за решение " (1963); „ Радости и скърби. Разсъждения на Пабло Казалс, разказани от него на Алберт Кан “ (1977). В края на 40-те години на предишния век Кан е в черния лист на всички огромни американски издатели.

„ Тайната война против Съветска Русия “ е историята на заговора на груповия Запад против руската страна от първите дни след Октомврийската гражданска война до последните залпове на Втората международна война. По-голямата част от този интервал е време на открита борба на Запада с нашата страна, която се показва в търговски и кредитни блокади на руската страна, военна интервенция на някогашните съдружници на Русия от Антантата, дипломатическа обсада и така нататък

Но това е единствено върха на айсберга, до момента в който създателите се концентрират върху дъното, едва очевидно или даже невидимо. Първо, в тайните интервенции против Съветска Русия. Второ, за подготовката на директна военна офанзива против Съветска Русия.

Книгата се състои от четири елементи. 1. Революция и контрареволюция (периодът от лятото на 1917 година до неуспеха на въоръжената интервенция на империалистическите сили против Съветска Русия). 2. Тайните на „ санитарния кордон “ (от края на гражданската война и интервенцията до идването на власт на нацистите в Германия). 3. " Петата колона " в Русия (подривната активност на сътрудници на груповия Запад в Съюз на съветските социалистически републики от 1925 година до началото на войната) 4. От Мюнхен до Сан Франциско (събитията от Мюнхенското съглашение от 1938 година до края на Втората международна война).

Книгата на Майкъл Сейърс и Албърт Кан е неповторима. Това е взор от там. Авторите с право показват, че омразата към Русия, която е мъчно скривана от доста западни политици и предприемачи, не се дължи на тяхното отменяне на комунистическата идеология (това отменяне е единствено маскировка). Омразата се дължи на тяхното отменяне на Русия като цивилизация и това е и ще бъде във всяка обществена система. А западният бизнес се нуждае от Русия, наред с другото, като източник на на практика неизчерпаеми естествени запаси.

Сейърс и Кан пишат: „ Всъщност „ антиболшевизмът “ играе единствено второстепенна роля тук. Много по-важни бяха фактори като северноруската гора, донецките въглища, сибирското злато и кавказкия нефт.

Освен това имаше такива обширни империалистически проекти като английския проект за Закавказката федерация, който ще отгради Индия от Русия и ще направи допустимо изключителното владичество на британците в петролните райони на Близкия изток; японският проект за завладяването и колонизацията на Сибир; френския проект за надзор на басейна на Донец и Черно море и амбициозния, дълготраен немски проект за завладяването на Балтийско море и Украйна. “

Авторите не одобряват, че непрекъснатата открита и скрита война на Запада против Русия подкопава основите на самата западна цивилизация. А преходът на Америка към война с Русия, съгласно създателите, се изяснява с обстоятелството, че самата тя (Америка) стана жертва на скрит план. Сейърс и Кан пишат за това в книгата си „ Тайната война против Америка “.

Важен крайъгълен камък в заговора против Америка е 1913 година, когато президентът Удроу Уилсън е доведен в Белия дом. От този миг стартира поврат във вътрешната и външната политика на Новия свят. Първо, в края на 1913 година е основана Системата на Федералния запас на Съединени американски щати, чиято печатна преса се трансформира в мощен инструмент за международните банкери; действителната власт стартира да се придвижва от формалните държавни институции към притежателите на пари (акционери на Фед).

Второ, не без помощта и на Вашингтон, през 1914 година е предизвикана Първата международна война. Трето, след Октомврийската гражданска война от 1917 година Америка стартира интензивно да се интересува от събитията в Русия. И освен да се интересува, само че и да ги насочва в нужната за нея тенденция, действайки най-често под прикритието на секретността.

От 1918 година тайната война на Америка против Русия доближава качествено друго равнище.

Уникалността на книгата " Тайната война против Съветска Русия " се състои във обстоятелството, че при подготовката й създателите са употребявали необятен набор от източници, най-вече американски. Ето какво пишат в предговора: „ Нито един от епизодите или диалозите, открити в книгата „ Тайната война против Съветска Русия” не е небивалица на създателите.

По време на подготвителната работа по тази книга използвахме формалните изявления на Държавния департамент на САЩ; протоколи от съвещанията на разнообразни комисии на Конгреса на САЩ; публични документи, издадени от английското правителство; стенографски записи от тествания, оповестени от руското държавно управление. Използвахме и оповестените записки на доста от лицата, упоменати в тази книга. Всички диалози, дадени в книгата, са взети от записки, от публични записи или от други документални източници.

Един от значимите източници на информация за създателите на книгата е бащата на Алберт Кан - Мориц Кан. Той беше дясната ръка на брат си, архитекта и индустриалния архитект Алберт Кан. Мориц беше водещ инженер и вицепрезидент на Albert Kahn, Inc. и основен договарящ за компанията в Съветския съюз. Той познава стотици руски държавни и партийни чиновници, бизнес водачи, инженери, учени, архитекти и т. н. Книгата съдържа огромен брой детайлности, които могат да бъдат налични единствено за директен наблюдаващ и очевидец, какъвто е Мориц Кан.

Книгата се появява в Съединени американски щати през 1946 година, когато груповият Запад, след речта на Уинстън Чърчил във Фултън (САЩ), разгласи началото на Студената война против Съветския съюз. От книгата на Сейърс и Кан излиза наяве, че даже през 1941-1945 година съюзът на Съюз на съветските социалистически републики с други страни от антифашисткия съюз беше нежен и краткотраен. А създателите бързаха да издадат книгата по избрана причина – няколко месеца след излизането й тя мистериозно изчезна от американския хартиен пазар.

Що се отнася до руското издание от 1947 година, то е употребявано от доста руски историци и обществени учени. Съветското издание е предшествано от сериозен увод на Пьотър Николаевич Поспелов (по това време член-кореспондент на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, по-късно учен - историк).

След 1956 година руското издание на книгата също става полузабранено. След речта на Хрушчов на 20-ия конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз всяко споменаване на ролята на Сталин в битката против петата колона в границите на Съюз на съветските социалистически републики не беше приветствано и даже преследвано. А Сейърс и Кан разкриват ролята на Сталин в тази битка, оценявайки я доста високо.

Книгата демонстрира напрегнатата битка на Сталин и неговите съратници с Лев Троцки, Николай Бухарин, Григорий Зиновиев, Алексей Риков, Лев Каменев, Юрий Пятаков, Кристиан Раковски, Николай Крестински, Аркадий Розенголц, Григорий Гринко, Григорий Соколников и доста други, които бяха огромни шефове, представляващи разнообразни опозиции в партията – десни, леви, нови и т. н. Без неутрализирането на тези опозиции беше невероятно да стартира индустриализация.

В края на 20-те години на предишния век тези опозиции минават в конспиративност, отчасти се реалокират в чужбина. Това важи изключително за троцкистите, които се откриват в доста национални комисариати и други ведомства, оглавяват огромни предприятия и скрито взаимодействат с техния водач Лев Троцки, който е заточен в чужбина.

Много е писано за руската индустриализация през 30-те години на предишния век. Но няма съвсем нищо за такава страна на индустриализацията като бойкот, подривна работа, прикрит бойкот, убийства (на най-активните водачи, направили индустриализацията).

Книгата на Майкъл Сейърс и Албърт Кан е цялостна с огромен брой съответни образци за прикрито опълчване на индустриализацията (не съм виждал такива образци в други източници). През последните три-четири години преди началото на Великата отечествена война Сталин съумя да спре тази съпротива посредством чистки, което направи допустимо внезапно увеличение на индустриалния капацитет на страната.

Същата „ чистка “ беше осъществена и във въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики. Авторите на книгата вършат недвусмислено умозаключение: без такива чистки Съветският съюз не би могъл да завоюва войната.

Книгата също не се вписваше в идеологическата атмосфера на постсъветския интервал. Запознавайки се с книгата, читателят несъзнателно стартира да прави паралели. Да вземем за образец третата част на книгата " Петата колона " в Русия. Написаното там за предвоенния интервал в Съветска Русия и други страни несъзнателно се проектира върху днешна Русия.

Авторите с право означават, че войната донесе доста изненади на света. Светът беше замаян, когато от подземието на Европа и Азия се издигнаха пети колони, благодарение на които германците и японците бързо завоюваха първите си победи на всички места като се изключи Съветския съюз.

В Съюз на съветските социалистически републики петата колона беше отстранена до края на 30-те години на предишния век, което стана ключът към нашата победа във войната. Това беше прието от доста трезви политици и държавници от това време. През лятото на 1941 година, когато нацистите нападнаха Съветския съюз,Джоузеф Е. Дейвис, някогашен американски дипломат в Съюз на съветските социалистически републики, написа:

„ Не е имало по този начин наречената „ вътрешна експанзия “ в Русия, настояща съгласно немското висше командване. През 1939 година акцията на Хитлер против Прага е съпроводена от дейна военна поддръжка от организациите на Хенлайн. Същото може да се каже и за нахлуването на Хитлер в Норвегия. Но в Русия нямаше судетски хенлейни, словашки тисоти, белгийски дегрели или норвежки куислинги... В Русия през 1941 година нямаше представители на " петата колона ".... Чистката вкара ред в страната и я освободи от изменничество.

Бих желал да завърша разсъжденията си върху книгата на Майкъл Сайерс и Алберт Кан с откъс от предговора, който е написан преди 75 години от учен П. Поспелов и остава настоящ и през днешния ден: „ Тайните конспирации не завършиха след провалянето на фашистка Германия и империалистическа Япония. Методите на политика на същинските господари на капиталистическия свят, мощните буржоазен монополи, са се трансформирали малко. Затова народите по света не би трябвало да се оставят да бъдат излъгани от тези, които в миналото издигнаха немския фашизъм, донесъл неизчислими премеждия и несгоди на човечеството. Книгата на Сейърс и Кан е потребна с това, че служи за повишение на бдителността на демократичните народи. "

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР