Установиха кое предпазва от тежко боледуване на новия щам. Учени

...
Установиха кое предпазва от тежко боледуване на новия щам. Учени
Коментари Харесай

ДНК сегмент има 20 процента по-нисък риск от тежко преболедуване на новия коронавирус

Установиха кое защищава от тежко боледуване на новия вариант. Учени идентифицираха характерен генен вид, който защищава от тежка зараза с Ковид-19, заяви електронното издание " Юрикалърт ", представено от Българска телеграфна агенция.

Международното мета-проучване е ръководено от откриватели от института " Каролинска " в Швеция.

Изследователите съумяват да посочат генния вид, като учат хора с друго родословие. Според тях това демонстрира какъв брой е значимо провеждането на клинични изпитвания, включващи участници с друг генезис.

Предишни изследвания на хора с европейски корени откриха, че при тези, носещи избран ДНК сегмент, има 20 % по-нисък риск от тежко преболедуване на новия ковид. Този сегмент е завещан от неандерталците при към половината от всички хора отвън Африка.

За да разпознава този характерен генен вид, научният екип от института " Каролинска " търси хора, носещи единствено елементи от ДНК сегмента. Тъй като наследството на неандерталците е зародило след античната миграция от Африка, учените виждат капацитет да се съсредоточат върху хора с африкански корени, които не са свързани с неандерталците, и затова са с по-голямата част от този ДНК сегмент.

В изследването са взели участие общо 2 787 приети в болница с Ковид-19 пациенти от африкански генезис, като са оценени и данни за други 130 997 души в контролна група. Осемдесет % от доброволците с африкански генезис са имали този предпазен генен вид. Резултатът е съпоставен с предходното проучване на хора с европейско родословие.

Според откривателите разновидността на защитния ген (rs10774671-G) дефинира дължината на протеина, кодиран от гена OAS1. Други изследвания демонстрират, че по-дългият вид на протеина е по-ефективен против SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ Ковид-19.

Резултатите са оповестени в списание " Нейчър джинетикс ".

/
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР