Успяхме да отгледаме една съдебна номенклатура в лицето на ВСС,

...
Успяхме да отгледаме една съдебна номенклатура в лицето на ВСС,
Коментари Харесай

Съдия: Отгледахме си съдебна номенклатура, която днес пречи на оздравителните процеси в системата

„ Успяхме да отгледаме една правосъдна номенклатура в лицето на Висш съдебен съвет, инспектората, доста административни ръководители, което не оказа помощ по никакъв метод да има някакви оздравителни процеси. В същото време е склонна да се поддава на политически напън. Авторитетът на правосъдната власт освен е накърнен, а е погубен. Унищожава се и престижът на страната ". Това разяснява пред Би Ти Ви Татяна Жилова, ръководител на Съюза на съдиите в България.

Тя добави още и че: " Конфликтът сред Иван Гешев и Борислав Сарафов е закономерно проявяване на всички процеси, които протичат в правосъдната власт от доста години насам. Не можем да кажем, че има спор сред другари. Имаме война сред институциите “.

По думите ѝ казусът в правосъдната система е от 2008-2009 година

„ Когато ни одобряваха в Европейски Съюз, Европейска комисия доста усърдно наблюдаваше правосъдната система, имаше мониторинг. Тогава сякаш имахме някакъв възстановителен развой, ограничи се властта на административните ръководители. Много скоро обаче по-късно стартира това последователно преодоляване на правосъдната система, за което доста пъти Съюзът на съдиите сме алармирали “, сподели още Жилова.
Тя добави, че правосъдната система изначално не е била сложена на здрави основи още със основаването на Конституцията.

„ Била съм очевидец на не до такава степен честно кариерно израстване. Това са доста рискови въздействия, тъй като един арбитър, достигнал до по-високо равнище в правосъдните инстанции, знаейки, че не си го е заслужил, само че е там заради благоволението на Висш съдебен съвет или на други въздействия, той е доста елементарно манипулируем “, разяснява още Татяна Жилова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР